Trafik Kuralları
Trend

Trafik Güvenliği Nedir?

Trafik güvenliği nedir? Trafik kazalarının önlenmesi için yapılan eğitim faaliyetleri, alt yapı iyileştirmeleri, hukuki alt yapı çalışmaları ve denetimlere trafik güvenliği denir. Karayolunu kullanan yaya, yolcu ve sürücülere yol kullanıcıları denir.

Daha farklı bir tanımlama yapacak olursak yol kullanıcılarının karışmış oldukları ölüm, yaralanma ve maddi hasarla sonuçlanan olayları engellemek veya en aza indirebilmek için yapılan çalışmalar trafik güvenliği olarak tanımlanır.

Sadece ülkemizde değil dünya genelinde her yıl milyonlarca insan yaşanan kazalarda hayatını kaybediyor veya yaralanıyor. Aynı küresel ısınma ne kadar dünyamızı tehdit ediyorsa trafik terörü de o kadar tehlikelidir.

Trafik Nedir?

Araçların, insanların hatta hayvanların kara yollarındakaki hareketlerinin tümüne trafik denir. Elbette aklımıza ilk gelen şey arabaların hareketleri olsa da sadece bundan ibaret değildir.

Çünkü yaya olarak da hayatın olağan akışının içerisindeyiz. Kamuya açık alanlardaki tüm hal ve hareketlerde diyebiliriz. Trafik ile ilgili bilgiler kısaca bunlardır.

Trafik Kuralları

Genel olarak uymamız gereken kural ve kurallar bütünü için ülkemizde hukuki olarak düzenlenmiş kanun ve yönetmelikler vardır.

  • 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu
  • Trafik Yönetmeliği

Araç sürücülerinin ve yayaların uyması gereken trafik kuralları hakkında bir çok hükmü içermektedir.

Trafikte 4E Kuralı

Dünya sağlık örgütü koordinesinde yapılan araştırmalar ve uzmanların görüşü ile evrensel bir çözüm bulunmuştur. Trafikte 4e kuralı evet yanlış okumadınız arkadaşlar 4E ingilizce baş harfleri “E” olan 4E faktörü ile bu sorunun çözülebileceği kanaatine varılmıştır. Peki nedir bu dört faktör?

  1. Education (eğitim faaliyeleri)
  2. Engineering (mühendislik ve alt yapı iyiliştirmeleri)
  3. Enforcement (yasal mevzuat düzenlemeleri ve denetimler)
  4. Emergency and First Aid (ilk ve acil yardım iyileştirmeleri)

Trafik güvenliği için neden 4E kuralı önemli tek tek sizler için açıklayacağım. Gerçekten tam anlamıyla bu dört madde başarıyla uygulanırsa sonuç almamak imkansız diyebilirim.

Education – Trafik Eğitimi

Doğru eğitimler konusu ne olursa olsun her zaman başarıya götürür arkadaşlar. Uluslar arası düzeyde yapılan araştırmalarda meydana gelen trafik kazalarında eğitim seviyesi doğrudan orantılıdır.

Özellikle gelişmiş ülkelerle, gelişmekte olan ülkeler kıyaslandığında bu durumu net olarak ortaya koymaktadır.

Elbette tek yük okullarda değil sürücü kurslarında da verilen eğitimin seviyesi yükseltilmelidir.

Özellikle küçük yaşlardan başlanarak trafik güvenliği eğitimleri, seminerleri ve konferansları verilerek ülkemizde de bu kültürü oluşturmayı amaçlamalıyız.

Engineering – Trafikte Alt Yapı İyileştirmeleri

Trafik denilince akla ilk gelecek üçlü insan, taşıt ve yoldur. Alt yapı denilince elbette sizlerinde aklına gelen ilk şey yol olacaktır. Ancak sadece yolu asfaltlamakla bu iş çözülmüyor dostlarım.

Özellikle inşaat mühendisliği bölümünde kısmende olsa bu yönde eğitim verilse de tam anlamıyla uzmanlık dalı olmadığı için özellikle ülkemizde bu konuda nitelikli personel sıkıntısı yaşanmaktadır.

Yol Kusurları

  • Dever Eksikliği
  • Yetersiz yatay ve düşey işaretlemeler
  • Yol genişliği ve şerit sayısı eksikliği
  • Kaplamanın bakımsızlığı
  • Hız tahditlerinin eksikliği
  • Bakımların yetersizliği

Gibi başlıca alt yapı eksikliklerinden bahsede biliriz. Her ne kadar bilinçli sürücüler yetişse de eğer ki virajlı bir yolda dever eksikliği var ise araçla takla atma, devrilme, yoldan çıkma kaçınılmazdır.

Enforcement – Trafik Denetimleri ve Mevzuatları

Eğitimimizi tamamladık, yollarımızı yaptık şimdi ise geldik işin hukuki boyutuna. Dostlar, hep yol kullanıcılarının hatalarında, yolların hatalarından ve eksikliğinden bahsettik.

Peki Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliği sizce yeterli mi? Her yıl trafik cezalarına zam yaparak denetim yapmış olunur mu?

Yol kullanıcıları kadar gerek trafik polisleri gerekse de jandarma timlerinin eğitimleri de çok çok önemlidir. Tabi ki hukuki alt yapı hazırlıkları yapılaması da şart. Sadece idari para cezalarıyla değil, yaptırımlar uygulanmalıdır.

Denetim yapmakla görevlilerin araç, teçhizat miktarının ve kalitesinin arttırılmasının yanı sıra diğer kurumlarla koordineli bir şekilde çalışmalarının sağlanması da gerekmektedir.

Bunun içinde 2918 sayılı KTK ve KTY değişiklikleri gerekmektedir. Elbette kanun ve yönetmelik değişiklikleri kazaları engellemeyecek ancak caydırıcı tedbirler kapsamında düşünürsek kısa vade de etki yapacaktır.

Emergency and First Aid – Trafik ve İlk Yardım

Artık kazaları engelleyebilmek adına elimizden gelen her şeyi yaptık. Amacımız kazalardaki ölüm ve yaralanmaları engellemek. Adı üstünde kaza, isteyerek yapılmaz nitekim kaza olabilir.

Yaşanan kaza sonrasında ilk yardım ve sağlık müdahalesi çok önemli. Özellikle bilinçsiz müdahaleler ölümle sonuçlanmayacak kazalarda bile ölümle sonuçlanmasına sebep olmaktadır.

Bu söylediklerimden, “aman dokunmayalım bişi olmasın 586,00 gelsin” böyle yanlış bir sonuç çıkarmayın. Eğer bilinçli bir şekilde yapmanız gerekenleri ve müdahele şeklini biliyorsanız muhakkak yardımcı olun. Aksi taktirde yapmanız gereken tek 112’yi arayıp bilgi verip destek istemek.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak Cezası

Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu başlıklı KTK 47. maddesinin d bendine göre 2020 yılında 690,00 TL idar para cezası yazılmaktadır. Ayrıca aracı kullanan sürücünün ehliyetinden 20 puan silinmektedir.

Hukuki çalışmaların yapılması gerekiyor dediğim de bundan bahsetmiştim arkadaşlar. Düşünün ki anlatmaya zamanın yetmeyeceği önemli bir husus olan trafik güvenliğini tehlikeye sokmak cezası olan 47/1d maddesinin karşılığı Yüz Otuz İki Lira.

Sizler için 47/1-d trafik cezası ile ilgili olarak detaylı bir rehber hazırladım. ahmetmerkepci.com/47-1-d-trafik-cezasi-nedir/ bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Trafik güvenliği test edilebilir mi?

Elbette çok fazla değişken var! Başarı neye göre ölçülür bu konuda bana göre öncelikle ölüm ve yaralanmaların sayısı azaltılarak. Devamında ise kaza sayılarındaki düşüş olacaktır. Ancak yapılacak en iyi gözlem bu yıllarda yetiştirdiğimiz gerek çocuklarımız gerekse de gençlerimizdir bana göre objektif sonuç.

Çünkü 15 yıl sonra trafik sorunu ne seviyede olacak onların elinde, daha mı iyi? yoksa daha mı kötü?

Diğer istatistiklerde ölçüttür. Nedir bu ölçütler?

  • Emniyet kemeri kullanımı
  • Kask kullanımı
  • Kırmızı ışık ihlal sayısı
  • Radar – hız ihlali sayısı
  • Alkollü araç kullanan sayısı

Temel ölçüt olarak alındığında bile önemli kriterlerdir.

Trafik Güvenliği ve İlkyardım Kulübü Tüzüğü

Özellikle son yıllarda trafik güvenliği kültürü oluşturulabilmesi için ilkokul öğrencilerinden başlanarak düzenli eğitimler verilmektedir. Milli eğitim müdürlükleri koordinesinde okullarda çeşitli kulüpler oluşturularak farkındalık yaratma amaçlanmıştır.

Nitekim sonuçların kısa vadede gözlemlenmesi beklenmiyor ama trafik kültürünün temeli atılıyor. Atalarımızın da dediği gibi ağaç yaş iken eğilir. Emniyet kemeri kullanımının önemi anlatılırken hala kullanım oranları düşük seyrediyor. Yazılı ve görsel basında defalarca anlatılan bu konu da kendi çocuğunuzun sizi uyarması belki de daha etkili bir çözüm olacaktır.

Özetlemek gerekirse onlarca uzmanın uyarması, emniyet kemeri kullanmama cezasının arttırılması ve sıkı denetimler olmasına rağmen emniyet kemeri kullanım oranı arttırılamıyorken, çocuğunuzun “lütfen emniyet kemerini tak” demesinden daha etkili bir yöntem olmadığını düşünenlerdenim.

Okullarda bu iş ve işlemlerin daha planlı, sistematik olarak başarıya odaklı sonuç alabilmek için doğru bir yol haritası hazırlanmasında şüphesiz ki fayda var.

Trafik Güvenliği ve İlkyardım Kulübü Tüzüğü Nasıl Olmalı?

  1. Amaç
  2. Dayanak
  3. Tanımlar
  4. İlkeler
  5. Esaslar
  6. Görev dağılımları
  7. İcraatların arşivlenmesi

Temel prensipleri olmalıdır.

Trafik Güvenliği Eğitimi

Trafik güvenliği üzerine ülkemizde en önemli adım 2012 yılında Trafik Güvenliği Eylem Planı hayata geçirilmiştir. Amaç yol kullanıcıları için daha güvenli trafik imkanı sağlamak.

Karayolu trafik kazaları önlenebilir sonuçlardır! Engellemek bizim elimizde.

Ahmet MERKEPÇİ

Elbette trafik güvenliğini anlatmak bu kadar kısa olmayacak. Gün be gün eklemeler yapacağım. Kazasız günler dilerim.

5 1 oy
Yazımı değerlendirir misin?

Ahmet MERKEPÇİ

Trafik güvenliği üzerine akademik çalışmalar yapan, trafik kazaları, cezaları ve sigorta hukukunda danışmanlık sağlayan dünyalar güzeli Asel'in babası. Adli Trafik Uzmanı 🕵️ Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi 💛💙
5 1 oy
Yazımı değerlendirir misin?
Cevabın mail adresine gelmesini ister misin?
Bildir
guest
2 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Mümine
Mümine
Yazıya Puanım :
     

Merhaba Ahmet bey aydınlanmak istediğim soru şöyle kontrolsüz bir kavşakta geliş gidiş tek yön olan ve tali yoldan çıkan araç kendi şeridi olan sağa tarafa dönecek yalniz sağ tarafta yanlış park edilen araçlar olduğu için solu net ama sağa tarafı görmediğinden aracın burnunu biraz yola çikartigi esnada sağdan gelen araç yolu ortalayip hız limidi 30 olan yerde 70- 80km hızla gelip çıkan aracın sol lastiğin burun kısmına fren yapmadan çarpıp kendi seridinde park halindeki araca çarpıp takla attı burdaki kusur oranı nedir ve kimin? cevabiniz için şimdiden teşekkürler

En son 2 yıl önce tarafından Mümine düzenlendi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu