
Trafik kazasının meydana gelmesindeki ihlal sonucu bilirkişi tarafından belirlenen kusur oranına trafik kazası kusur mütalaası denir. Başka bir deyişle adli trafik kusur bilirkişi raporu yani uzman görüşü de denilmektedir.
Dostlar, bu yazımda sizlere sigorta tahkim komisyonu adli trafik bilirkişileri tarafından tanzim edilen kusur mütalaası raporu nasıl alınır? Uzman görüşü olarak kabul edilen trafik kazası bilirkişi raporu ile gerek tahkim başvurularında gerekse de hukuki başvurulardaki faydası nelerdir? Kısaca kusur kimde bunlardan bahsedeceğim.
Arkadaşlar sizler için bu konuda ücretsiz danışmanlık yapmaktayım, dilerseniz aşağıda paylaştığım iletişim bilgilerimden bana ulaşabilir fikir alışverişinde bulunabilirsiniz!
Bilirkişi Raporu Ve Uzman Görüşü Hukuki Dayanağı Nedir?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu “Uzman Görüşü” başlıklı 293. Maddesinde uzman tanık sıfatıyla yetkili kişilerden trafik kazası kusur mütalaası temin edilmesine hükmetmiştir.
Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez.
Hâkim, talep üzerine veya resen, kendisinden rapor alınan uzman kişinin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir. Uzman kişinin çağrıldığı duruşmada hâkim ve taraflar gerekli soruları sorabilir.
Uzman kişi çağrıldığı duruşmaya geçerli bir özrü olmadan gelmezse, hazırlamış olduğu rapor mahkemece değerlendirmeye tabi tutulmaz.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu 293. Maddesi
Kusur Mütalaası Nasıl Fayda Sağlar?
İster hakkınızı arayan bir birey isterseniz de müvekkilinizin hakkını arayan bir avukat olun. Haklılığınızı anlatan sayfalarca başvuru dilekçesi hazırlayıp başvurmak yerine, konunun uzmanından yani trafik kazası kusur bilirkişiliği yapmakta olan uzmanlar tarafından hazırlanan kusur görüşü başvurunuzun kısa sürede ve hakkaniyetle sonuçlanmasında önemli bir rol oynar.
Her şeyden önemlisi gerek sigorta tahkim komisyonuna gerekse de yapacağınız diğer hukuki başvurularda sonucu ön görebilmenizde yardımcı olacaktır.
Kusur Mütalaası Nasıl Alınır?
Yazımın başlangıcında da bahsettiğim üzere yaşanan trafik kazası ile ilgili olarak Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliğine hakim bilirkişiler tarafından bu raporun tanzim edilmesi gerekmektedir.
Tek bir çatı altında bir araya gelmiş olduğumuz, değerli bilirkişilerimiz ile sizlere bu noktada sigorta tahkim komisyonu kusur incelemesi işlemlerinde çözüm sunmaktayız.
Eğer siz de sigorta tahkim komisyonu kusur bilirkişilerinden veya adli trafik bilirkişilerinden kusur mütalaası almak istiyorsanız bana ulaşmanız yeterli olacaktır.
Yaşanan trafik kazası sonrası kusurlu bulunabilirsiniz ancak kusur oranı değişiyor ise zararınızı tazmin edebilirsiniz. Neler kazanırsınız?
- Aracınızdaki değer kaybı tutarını
- Aracınızın hasar miktarını
- Yükselen sigorta prim farkını
Tekrar alabileceğinizi biliyor muydunuz?
Daha detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/trafik-kazasi-kusur-oranlari/ sayfamı ziyaret edebilirsiniz.
Kazasız günler dilerim.
merhaba motorsikletle giderken arkamdan araç çarptı ve tutanakta benim kusur alanım boş ama karşı tarafta56/1c yazıyor kusur durumu ne olur
%100 haklısınız.
Merhaba Ahmet bey 46-2G itiraz dilekcesi örnegi gönderebilirmisiniz ? Rica etsem bugün e devletime msj geliyor böyle bişey söz konusu bile olamaz bu durumda napmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim cok teşekkür ederim ?
İtiraz hakkınız var. Ceza tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde, cezanın yazıldığı ilin sulh ceza hakimliğine itirazda bulunabilirsiniz. Cezanın hatalı yazıldığına dair kanıt sunarsanız cezanız iptal olur.
Dün kazaya karıştım sağdan gen bana vurdu ama benim hızım yoktu sağdan gelen çok hızlıydı bana sürgü kapı ve ön kapıdan çarptı aracın hızından kendi hava yastıkları açıldı ve için aracı 3 MT savurdu kendi aracıda hızdan döndü nasıl bı dilekçe duldurmam lazım hatalı beni buldu polis karşı aracın hızına bakan yok
Kaza tespit tutanağını, kazaya ait fotoğraf ve var ise kazaya ait video görüntüsünü, iletişim sayfamda bulunan mail adresim veya whatsapp iletişim numarama gönderirseniz inceleyip bilgi verebilirim.
Merhaba,
46/2-H itiraz dilekçesi örneği gönderebilir misiniz? Herhangi bir kazaya karışmadım, sadece ara sokakta ters yöne girmişim. Bir de itiraz için başka belgeye ihtiyaç var mıdır?Teşekkür ederim.
Merhabalar, örnek dilekçe gönderdim.
Aynısı bendede oldu ne yapmalıyız
İtiraz hakkınız var. Ceza tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde, cezanın yazıldığı ilin sulh ceza hakimliğine itirazda bulunabilirsiniz.
çift şeritli yolun sağında giderken soldan sağa doğru manevra yapan araç bana çarptı kusurum varmı
Kaza sizin bahsettiğiniz gibi meydana geldiyse kazanın oluş şekline göre tali kusur verilebilir.
Merhaba Ahmet bey
İtiraz dilekçesi banada gönderir misiniz? Kuşadası’nın her ara sokağı ters yön oldu.Burda bir park yeri bulmak bir ölüm.park yeri ararken ceza yazmışlar.Nasıl itiraz edebilirim.Bana yardımcı olur musunuz?
Örnek dilekçe gönderdim. Eğer mail ile ilgili olarak bir sorun yaşarsanız; ahmetmerkepci.com/trafik-cezasi-itiraz-dilekcesi/ sayfasından örnek dilekçe indirebilirsiniz. Cezanın hatalı yazıldığına dair kanıt sunarsanız cezanız iptal olur. Ancak sizin belirttiğiniz durum için ceza hatalı yazılmış demek pek mümkün değil.
Ahmet bey Merhaba! Ben Galip Akgün Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde ikame etmekteyim 15.08.2021 tarihinde Samsun ilinde bir hastamı getirmek için gittim.Yabancısı olduğum Samsun ili Atakum mevkiinde bir kaza geçirdim Kazanın detayı şöyle açıklayayım;Atakum mevkii Atatürk bulvarı dört yol döner kavşak ta yanan kırmızı ışıkta durdum önümde bir araç yeşil yandığında hızlı bir manevra ile sağa geçip durdu döner kavşakta birinci ışık ile ikinci ışık arası bir araba mesafesi kadar önümdeki araç birden sağa geçip durunca dikkatim oraya kaydı ve ben ikinci ışığın hemen kırmızı yandığını fark etmeyip geçtim sağımdan gelen başka bir aracın kendine yeşil yandığı ve hızlı bir şekilde… Devamını Oku »
İsterseniz itiraz için yargı yoluna başvurabilirsiniz ancak böyle bir kaza da sonucun değişmesi mucize olur.
Ahmet bey merhaba, az önce elime 46/2-h’tan 1339tl trafik cezasıı ulaştı, bilmeden arayol üzerinde kısa mesafeli ters yöne girip geri döndüm ancak yol boştu farkedince dörtlüleri yaktım ve herhangi bir kazaya neden olmadım. 47/1-c den ceza yazılması gerekirken EDS vs olmayan bir yerde nasıl olur da 46/2-h^tan ceza yazabiliyorlar anlayamadım. buna istinaden itiraz dilekçesi gönderebilir misiniz?
EDS son yıllarda olan bir sistem. Yıllarca nasıl cezalar yazıldıysa şimdi de öyle ceza yazılıyor. Karayolları Trafik Kanununda bu yönde herhangi bir değişiklik olmadı. Öte yandan ters yön cezası 46/2-h
AHMET BEY MERHABA tramer kusur itiraz örneği gönderirimisiniz ben kendim başvuru yapacağım
Kusur oranına itiraz dilekçesini sabit bir şablonu olamaz. Çünkü her kaza aynı kavşakta aynı çarpışma noktasıyla aynı şekilde sonuçlanmıyor. Kazanın oluş şekli ve ne gerekçeyle sonucun hatalı olduğuna dair detaylı bir dilekçe hazırlanması gerekir. Sabit b
İyi günler Ahmet bey 46-2h itiraz dilekçesi gönderebilirmisiniz iyi çalışmalar
Gönderdim
iyi akşamlar Ahmet bey bu ikinci yazmam 46/2-f trafik cezasına itiraz dilekçesi örneği gönderirmisiniz?
Örnek dilekçe gönderilmiştir.
46/2 ters yön cezası geldi fahri trafik müfettişi tarafından yazılmış göruntu kaydı olmadan yazabilirmi nasıl ptal edebilirim
7/
Trafik cezaları düzenlenirken, fotoğraf veya video kaydı gösterilmesi veyahut kanıt sunulması gibi kanuni zorunluluk bulunmamaktadır. Ceza tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde, cezanın yazıldığı ilin sulh ceza hakimliğine itirazda bulunabilirsiniz.
Mrb kardesm kaza geçirdi karşı taraf asli kardeşim tali kusurlu mahkemesi görülmedi ve ara mahkemede tahliyesini reddettiler 0.65 alkollü kardeşim herşey tam bizde karşı tarafın ehliyet sigorta muayene kask hiç bisiy yok sizce ne. Ceza verirler tahliye edilirmi
Soruşturma neticesinde oluşturulan iddianameye bağlı olarak ceza verilebilir.
Ahmet bey, tek şeritli yolda seyir halinde iken KTK 54/1-b maddesini hilal ettiğimden bahisle ceza geldi. Trafik cezasına itiraz için nasıl bir yol önerirsiniz?
Trafik cezası tutanağında belirtilen ihlali yapmadım, demek yeterli olmuyor. Sulh ceza hakimliği, evet başvurucu bu ihlali yapmamış diyebilmesi için kanıt gerekiyor. Söylemle itirazlar yeterli değil ama yine de itiraz edeceğim dersen örnek trafik cezası itiraz dilekçesi gönderdim.
Merhaba 46/2g magduruyum trafikte kimseyi zor duruma dusurmedim ve benden kaynakli trafik kazasida olmadi fahri memur cezayi yazmis goruntu yada video kaydi yoktur itiraz edebilirmiyim
Anlatmış olduğunuz durum cezanın hatalı yazıldığını kanıtlamamaktadır. Şifahi olarak söylem üzerine yapılan itirazlar olumsuz olarak sonuçlanmaktadır. Zira itiraz hakkınız var yine de itiraz edeceğim diyorsanız örnek itiraz dilekçesi mail adresinize gönderdim.
İyi günler.Ahmet bey e devlet mesajlar bölümünden aracıma 47/1-a maddesinden 288 tl ceza yazıldığı msjı geldi.Daha sonra araştırdığımda bu cezanın dur ihtarına uymamayla ilgili olduğunu öğrendim. Yalnız başıma hiç böyle bir durum gelmedi.Ne durduran oldu ne de benim durmayıp devam ettiğim.Tebligat elime ulaşmadı.İtiraz etmek için ne yapabilirim.Bana bir dilekçe örneği gönderebilir misiniz?
Örnek dilekçe gönderdim ancak böyle bir ihlal yapmadığınızı kanıtlayıcı bir belge veya doküman sunamazsanız ceza iptal olmaz.
teşekkür ederim Ahmet Bey, peki cezayı yazan kişilerin bana bir belge yada fotoğraf sunmaları şart değil mi?
Ne yazık ki kanunda böyle bir zorunluluk yok.
Ahmet Bey iyi akşamlar öncelikle .Daha önce bahsettiğim cezanın 47/a dan tutanağı elime ulaştı. Tutanak zabıta tarafından yazılmış. Tek imzalı. Maddede trafik işaret ve ikazlarına uymamak. Ama herhangi bir fotoğraf veya belge yok ihlale yönelik.Zaten ben böyle bir durumu hiç hatırlamıyorum. Başımdan böyle bir olay geçmedi. Cimerden şikayette bulundum. Size sormak istediğim 1-tutanakta en az iki imza olması gerekmez mi? Ben de okul müdürüyüm tek imzalı tutanak olmaz dilekçe olur.2-Sulh ceza mahkemesine ne kadar süre içinde başvurmalıyım? Mahkemeye ücret ödemem gerekiyor mu? Gerekiyorsa bu ücret ne kadar olur.Değerli bilgileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.İyi çalışmalar.
KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU HÜKÜMLERİ GEREĞİNCE UYGULANAN İDARİ PARA CEZALARININ TAHSİLİNDE VE TAKİBİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR İLE KULLANILACAK ALINDILAR, TUTANAKLAR VE DEFTERLER HAKKINDA YÖNETMELİK
Hükümlerinde Tutanak, düzenleyen/düzenleyenler ile kural ihlalinde bulunan tarafından imzalanır. Denilmektedir. Yani tekil ve çoğul anlamı var.
Ahmet bey iyi akşamlar.ceza tutanağı elime ulaştı.ceza trafik zabıtasının işaret ve levhalarına uymamaktan kesilmiş.ama daha öncede belirttiğim gibi böyle birşey başıma hiç gelmedi.uydurulmuş bir ceza özetle. Cimerden şikayette bulundum.Size sormak istediğim 1-Gelen tutanak tek imzalı (çift imzalı olması gerekmez mi?Zabıta ceza yazbilir mi?Herhangi bir tutanakta her hangi bi kanıtlayıcı belge yok.fotoğraf v.b. 2-Sulh ceza mahkemesine kaç gün içinde başvurmam gerekiyor. Ola ki mahkeme olumsuz sonuçlanırsa mahkeme masrafım ne kadar olur?Teşekkür ederim.İyi çalışmalar.
Ceza tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde, cezanın yazıldığı ilin sulh ceza hakimliğine itirazda bulunabilirsiniz. Trafik cezaları düzenlenirken, fotoğraf veya video kaydı gösterilmesi veyahut kanıt sunulması gibi kanuni zorunluluk bulunmamaktadır. İtiraz sebebiniz bu ise gerekçenizi tekrar gözden geçirmenizde fayda var. Örnek itiraz dilekçesi mail adresinize gönderdim.