Trafik Kazası Kusur Oranları
Trend

54/1a Kusur Oranı Nedir? İtiraz Dilekçesi (Kesin Sonuç)

54/1a kusur oranı, KTK 54. Maddesinde belirtilen hatalı sollama yapmak 54/1-a kusur oranı denir. Başka bir ifadeyle hatalı sollama yaparak trafik kazası olmasına sebep olmak 54 1a kusur oranı olarak tanımlanır.

Değerli Hak Sahibi; Kusur değerlendirmeniz Karayolları trafik kanunun K.Y.T.K. 54/1-a ilgili maddesi gereğince yapılmıştır.

Genelde tramerde %100 kusur verildiğinde size böyle bir mesaj geliyor. Ancak nihai hüküm değildir.

Trafik kazası sonrasında gerek kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) gerekse de tramer heyetinin belirlemiş olduğu 54 1a kusur oranına itiraz hakkınız olduğunu biliyor muydunuz?

Herhangi bir masraf etmeden 54/1-a kusur oranına ücretsiz itiraz işlemini nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız bu yazımda bulabilirsiniz!

Evet sevgili arkadaşlarım bu yazımda sizlere 54 1a kusur oranı nedir? 54/1a itiraz işlemi nasıl yapılır? 54/1-a kusur oranı yüzde kaç? 54/1-a asli mi tali mi? Tazminata ve rücu ya 54 1a etkisi nelerdir? Bunlardan bahsedeceğim.

Ktk 54/1a Kusur Oranı Ne Demek?

“Geçme kural ve yasakları” başlıklı, Karayolları Trafik Kanunun 54. Maddesi 1. Fıkrası ‘a’ bendidir. Daha net bir ifadeyle “hatalı sollama yapmak” demektir.

Öndeki aracı geçerken geçme kurallarına riayet etmemek, yasaktır.

ktk 54/1a kusur oranı

Hatalı sollama trafik kazalarında genelde sollama yapan aracın sol şeride veya karşı dikkatsiz ve tedbirsiz çıkışlarından meydana gelmektedir.

Elbette ki iki yönlü yollarda araç sollamak üzere karşı şeride geçilebilir ama yolun devamında kavşak yok ve karşı yönden gelen araç yok ise sollama yapılmalıdır.

Trafik kazası kusur oranları ile ilgili merak edilen diğer maddelere; ahmetmerkepci.com/trafik-kazasi-kusur-oranlari/ burada bulabilirsiniz.

54/1a Kusur Oranı Yüzde Kaç?

54/1a kusur oranı yüzde yetmiş beş (%75) olarak kabul edilir. Peki 54 1a neye göre belirlenir anlatmadan önce. Başka bir detaydan daha bahsedeyim, 54-1a her zaman için %75 mi kabul edilir? Elbette hayır!

Trafik kazalarında oranlar asli ve tali olarak tanımlanan maddelere istinaden belirlenir. Bu duruma göre de yüzde oranları ortaya çıkar.

Kazaya karışan taraflardan biri 54/1-a trafik kusuru işlemiş ise;

  • Diğer taraf asli maddelerden birini ihlal etmiş ise 54/1a %50 oranında
  • Diğer taraf tali maddelerden birini ihlal etmiş ise 54/1-a %75 oranında
  • Diğer tarafın herhangi bir ihlali yok ise 54-1a %100 oranında

Kusurlu kabul edilir. 54 1a oranı neden önemlidir diye düşünebilirsiniz. Hemen söylemek istiyorum 54/1-a tazminat miktarı ve oranını belirlemektedir.

Trafik kazasındaki suçluluk veya sorumluluk oranı hesaplama
Trafik kazalarında kusur oranı hesaplama


Tazminata etkisi bakımından 54 1a asli mi tali mi olarak değerlendirilir. Hemen cevaplayalım.

54/1-a Asli mi Tali mi?

54/1-a asli kusur maddesidir. Yani kazanın meydana gelmesinde 54/1a birinci derecede sorumlu anlamına gelir. asli kusur nedir? Ne anlamamız gerekir? Size detaylı asli kusur rehberi hazırladım.

Asli kusur ne demek açıklaması
asli kusur nedir 2024

Detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/asli-kusur-nedir/ yazımı okuyabilirsiniz.

SBM tramer heyeti 54-1a maddesini değerlendirmeye alır. Çünkü asli ihlalleri değerlendirmektedir. Zira tramer heyeti tali kusur ihllalerini dikkate almaz ve sizi %100 kusurlu bulur.

Trafik kazası kusur oranı itirazı sigorta tahkim başvurusu örnekleri
Trafik kazası 54 1 a kusur oranı itirazı nasıl yapılır 2024


54/1-a Trafik Cezası Yazılır Mı?

Evet dostlar 54 1a trafik cezası yazılır. 1.506,00 tl (Ikiyüzseksensekiz Lira) para cezası ve 20 ehliyet ceza puanı vardır. Kolluk kuvvetleri 54 1a kusur maddesi olarak tutanakta belirtiyor ancak meydana gelen kazadan dolayı 54/1a cezası yazmıyorlar.

54/1-a trafik cezası hatalı sollama yapmak olarak bilinmektedir. 1. 506,00 lira ceza yazılmaktadır. 54/1a itiraz dilekçesi ve 54 1a nedir sizler için açıkladım
54/1-a nedir 54/1a trafik cezası 2024

Kaza tespit tutanağında 54-1a maddesince kusur verilip. Birde üzerine 54/1-a ceza yazılırsa ne yapmamız gerekir? Elbette itiraz edeceğiz.

54/1-a trafik cezasına itiraz için ahmetmerkepci.com/54-1-a-trafik-cezasi-nedir/ yazımda yapmanız gerekenleri açıkladım.

Nasıl İtiraz Edilir?

Bu durum kazanın oluş şekline göre yani 54 1a ihlali olup olmaması ile değerlendirilir. Kaza sonrası “bence ben 54 1a maddesini ihlal etmedim” düşüncesiyle itiraz etmeyin.

Muhakkak 54/1a uzman görüşü alın. Bireysel olarak 54/1a itiraz etmek için “54/1-a kusur mütalaası” ihtiyacınız olacaktır.

54-1a kusur mütalaası yani uzman görüş raporu nasıl alınır tahkim başvurusu yaparken 54-1a kusur oranı değiştirme işlemleri
trafik kazası 54/1a kusur mütalaası nedir

Mütalaa nedir? 54/1a Uzman görüşü nasıl alınır? gibi sorularınıza cevap olarak ahmetmerkepci.com/kusur-mutalaasi-nedir-uzman-gorusu-kimden-alinir/ bu yazıyı hazırladım.

  • Trafik Kazası Bilirkişi Raporu
  • Eksper Raporu
  • Başvuruya ait diğer evraklar

Usulen olması gereken birçok teferruat olduğu doğrudur. Ne yapmak gerekiyor?

Ben ve ekibim olarak 54/1a maddesinden kusurlu tutulduğunuz kaza tutanağını ücretsiz olarak inceliyoruz. Ayrıca 54/1-a trafik kazası itiraz sürecinizi yönetmeye talibiz! Bana aşağıda paylaştığım bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

54-1a itiraz sbm iletişim
54/1a kusur oranı nedir? İtiraz dilekçesi (kesin sonuç) 1
54-1a itiraz sbm iletişim
54/1a kusur oranı nedir? İtiraz dilekçesi (kesin sonuç) 2

Merak ettiğiniz 54 1a ile ilgili soruları, yorum bölümünden sorabilirsiniz. Kazasız günler dilerim.

5 10 Oy Verildi
Yazımı değerlendirir misin?

Ahmet MERKEPÇİ

Trafik güvenliği üzerine akademik çalışmalar yapan, trafik kazaları, cezaları ve sigorta hukukunda danışmanlık sağlayan dünyalar güzeli Asel'in babası.
5 10 Oy Verildi
Yazımı değerlendirir misin?
Cevabın mail adresine gelmesini ister misin?
Bildir
guest
30 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
ersan nur
ersan nur
Yazıya Puanım :
     

Ahmet Bey Merhaba,
Şehir içinde bölünmüş yolda, oldukça yoğun trafiğin olduğu bir saatte fahri müfettiş tarafından 54/ 1-A maddesini ihlalden plakaya ceza yazılmış. Araçların düşük hızlarda iki sıra halinde yan yana ilerlediği bir yolda 54/ 1-A maddesine istinaden ceza tutanağı düzenlenebilir mi? İtiraz dilekçesi örneği gönderebilir misiniz? Trafik Ceza yazılan araç adıma kayıtlı değil sürücü olarak sulh ceza mahkemesine ben başvurabilir miyim?

hakan korkmaz
hakan korkmaz
Yazıya Puanım :
     

Merhabalar, 54/ 1-A dan ceza yazılmış itiraz dilekçesi gönderebilirmisiniz, Teşekkür ederim

ömer can süğüt
ömer can süğüt
Yazıya Puanım :
     

Merhabalar, 54/ 1-A dan ceza yazılmış itiraz dilekçesi gönderebilirmisiniz, Teşekkür ederim

Ufuk beşir
Ufuk beşir
Yazıya Puanım :
     

Merhabalar, 54/ 1-A dan ceza yazılmış itiraz dilekçesi gönderebilirmisiniz, Teşekkür ederim

En son 2 yıl önce tarafından Ufuk beşir düzenlendi
Harun
Harun
Yazıya Puanım :
     

Merhaba 54/a-1 den ceza yedim örnek itiraz dilekçesi örneği gönderir misiniz

erol
erol
Yazıya Puanım :
     

merhabalar Ahmet bey 54/1-b maddesinden ceza yedim ancak hatalı olmadığıma eminim.itirazda bulunacağım ancak cogu soruya cevabınızda kanıt varsa itiraz edin demişsiniz o sırada olan olayı nasıl ne şekılde belgeleyebılırız kanıt sunabılırız

ali şimşek
ali şimşek
Yazıya Puanım :
     

54/1-A ceza maddesi ile ceza yazılmış herhangi kazaya sebebiyet vermedim çok yoğun bir trafik vardı Başkaları makas atıyor ceza bana geliyor, Yazılarınızı okudum itiraz dilekçesi doldurmak istiyorum yardımcı olur musunuz.

Murat Karaman
Murat Karaman
Yazıya Puanım :
     

Merhaba. 54/1-A ile ceza yazılmış. Örnek itiraz dilekçesi alabilirmiyim.

Recep
Recep
Yazıya Puanım :
     

54/1-A ceza maddesi ile ceza yazılmış herhangi kazaya sebebiyet vermedim çok yoğun bir trafik vardı Başkaları makas atıyor ceza bana geliyor, Yazılarınızı okudum itiraz dilekçesi doldurmak istiyorum yardımcı olur musunuz.

Fatih
Fatih
Yazıya Puanım :
     

Bugün trafik ışıklarında dururken bir memur kavşakta plakami yazdı. 3 saat sonrada ceza geldi. Sadece önümdeki şeritte 1 araç vardı. Bende arkasına yaklaşınca sağına geçtim ve durdum. İtiraz etsem sonuç alabilir miyim? Bana 54/1-A cezası yazmış. Ben sollama yapmadım.

Mustafa
Mustafa
Yazıya Puanım :
     

54/1-a nasıl bir itiraz da bulunabilirim

En son 2 yıl önce tarafından Mustafa düzenlendi
Hasan Pakır
Hasan Pakır
Yazıya Puanım :
     

Merhaba,
Antalya-Alanya karayolunda ilerlerken, 54/1a maddesine dayanarak ceza kesilmiş. Ancak cezanın düzenlendiği yer olarak farklı bir ilçe gözüküyor. İtiraz dilekçe örneğini gönderebilirseniz ve nasıl bir itiraz yolu izlemem konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Mustafa Hacıoğlu
Mustafa Hacıoğlu
Yazıya Puanım :
     

İyi akşamlar;

54/1-A ceza maddesi ile ceza yazılmış herhangi kazaya sebebiyet vermedim çok yoğun bir trafik vardı emniyet şeridinden gelen bir polis aracını önüme geçmeye çalıştı son anda fark ettim kasıtlı olarak yol vermediğimi düşünüp ceza yazdığına inanıyorum. Yazılarınızı okudum itiraz dilekçesi doldurmak istiyorum yardımcı olur musunuz.

Hasan
Hasan
Yazıya Puanım :
     

54 1 a md gereği ceza yazılmış.örnek itiraz dilekçesi var mı? Yardımcı olabilir misiniz kolaylıklar dilerim

Alp
Alp
Yazıya Puanım :
     

54/1-a ceza maddesine göre ftm tarafından ceza kesilmiş. Trafik kurallarına uyan biri olduğum için böyle bir kural ihlali yaptığımı düşünmüyorum ya da ihlal ettim farkında değilim.İtiraz için nasıl ispatlayabilirim ki. Ellerinde bir görüntü kaydı mevcut oluyor mu yani ftm bu ihlalimi ispatlayabiliyor mu?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu