Merhaba dostlar. Bu makalede size “park etmek yasaktır” levhasının araç sürücüleri için ne anlama geldiğini ve kaç metre geçerli olduğunu, ihlal durumu söz konusu olursa hangi trafik cezasına tabii olacağınızı açıklayacağım.
Duraklama ve park etme levhaları “P” grubu trafik işaretlerini temsil eder. Duraklamanın ve park etmenin yasak olduğunu belirtmek için kullanılmaktadır. Bazı durumlarda istisna olmaktadır.
Park etmek yasaktır levhasının olduğu yerlerde; Yolcu indirme – bindirme, yük yükleme, yük boşaltma durumlarında kısa süreli olarak istisna olmaktadır. Bu istisna trafiği veya ilgili yolu uzun süreli meşgul etmemek olarak tanımlanır.
Ancak bu istisna duraklamanın yasak olduğu yollarda geçerli değildir.
Elbette bu açıklamadan sonra aklınıza şu soru gelmiştir; Duraklama nedir? Park etmek nedir?
Duraklama Nedir?
Herhangi bir zorunluluk olmaksızın yük indirme, bindirme veya yolcu indirme, bindirme gibi durumlarda beklemek için araçların kısa süreli durdurulmasına duraklama denir. Çok önemli bir detay var duraklama bekleme amacıyla yapılır ve süresi beş dakikadan fazla ise park etmek sayılır.
Görmeye alışık olduğumuz bu işaretle temsil edilir. Hem duraklamanın hemde park etmenin yasak olduğu belirtmektedir.
Ayrıca bu levhanın bulunduğu yolda herhangi bir istisna uygulanmaz, tüm araç sürücülerinin bu kurala uyması gerekmektedir.
2019 yılında 108 TL trafik idari para cezası uygulanırken 2020 yılında bu rakam 690,00 TL olmuştur.
Duraklama yapma ile ilgili trafik cezasında ktk 60. madde hükümleri uygulanmaktadır, detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/60-1-a-trafik-cezasi/ yazımı okuyabilir, nasıl itiraz edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Park Etme Nedir?
Karayolları Trafik Kanununda ve Yönetmeliğinde durma, duraklama gibi durumlar dışında aracın bırakılması denilerek muallak bir tanım yapılmıştır.
Son dönemde özellikle tarafıma ulaşan mail ve telefonlarda şu soru soruluyor “ben aracın içindeydim bana ceza yazabilir mi?” veya “aracım çalışıyordu ve dörtlülerim açıktı ceza kanunu aykırı değil mi?” Dostlar, yönetmeliğin 114. maddesinde; “Aracın içerisinde insan olması ya da aracın çalışır vaziyette olması park etme amacını değiştirmez.” denilmiştir ve bu hüküm doğrultusunda yazılan ceza kanuna uygun olarak kabul ediliyor.
Ancak bana soracak olursanız kanuna uygun olabilir ama etik değil çünkü görevli memur aracını çek kardeşim demiş olsa zaten karşı gelmiyoruz bu ceza da nedir?
Hemen hemen güzel ülkemizin her şehrinde en büyük problemlerin başında gelen park yeri sorunu!
Yolda bir araçlık yer görüp yanaştığınızda kafanızı kaldırdığınızda görebileceğiniz muhtemel işaret, P-1 olarak tanımlanan park etmek yasaktır levhası.
İhlal durumunda 2020 yılında gelecek zamla birlikte 690,00 TL para cezası uygulanmaktadır. Aracınızın çekilmesi de cabası!
Park etme cezası hakkında detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/61-1-a-trafik-cezasi/ yazımı okuyabilir, nasıl itiraz edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Park Etme Levhası Kaç Metre Geçerlidir ?
Eğer aksine bir trafik işaret ve levhası yok ise bulunduğu yolda bir sonraki kavşağa kadar araç sürücülerinin araçlarını park etmesi yasaktır. Elbette aksi bir işaret var ise belirtilen mesafeleri kapsamaktadır.
Sadece mesafe olarak geçerliliğinin yanı farklı kısıtlamalar da uygulanmaktadır. Peki bu sınırlamalar nelerdir?
- Süre olarak sınırlama
- Araç türü olarak sınırlama
- Araç sınıfları olarak sınırlama
Bu sınırlama ve kısıtlamalar levhanın altında belirtilir birer tane örnek vermek gerekirse;
08:00 – 17:00 saatleri arasında park yasaktır.
Servis, minibüs vb. araçları park etmek yasaktır.
Emniyet araçları haricinde park yasaktır.
Eğer bu levhayı dikkate almazsanız Karayolları Trafik Kanunun 61. Maddesine istinaden size idari para cezası uygulanır.
Park Etme ve Duraklama Levhalarının Tanımı
Bu işaret grubu genel olarak araç sürücülerine araçlarını nereye park edebileceklerini veya nerelerde duraklama yapabileceklerini belirtmek amacıyla kullanılan işaretlerdir.
Trafik düzeni, denetimi ve güvenliği için P grubu olarak bilinen bu trafik işaret ve levhaları birbirlerine benzese de yolun yapısına göre farklı şekil veya sembollerle belirtilmiştir ve toplam 10 farklı levhayla temsil edilmektedir.
Diğer trafik işaretleri ve anlamları için ahmetmerkepci.com/trafik-isaretleri-ve-anlamlari/ yazımı okuyabilirsiniz.
Hatalı Park Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Son günlerde özellikle trafik cezalarındaki artışlardan sonra gelen en çok taleplerden biri de hatalı park cezasına nasıl itiraz edileceği konusu oldu.
- Hatalı park cezasına itiraz nasıl yapılır?
- İtiraz dilekçesi oluştururken nelere dikkat edilmesi gerekir?
- İtiraz nereye yapılır?
- Sorularınızın cevabı için hatalı park cezasına itiraz rehberi oluşturdum.
Mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Doğru dürüst park yeri hizmeti sunmayan belediyelerin yüzünden insanlar aracını nereye koyacağını şaşırıyor. Sonrasında park cezası! En çok vergi araçlar üzerinden alınıyor ama araca yönelik hizmet yok. Millet nereye koyacak arabasını, evine mi götürecek?
Ruhsatı eşimin üzerine olan ancak sadece benim kullandığım otomobilimle yöneticisi olduğum Aile Sağlığı Merkezinin park yerinde, engelli park yerine park ettiğim gerekçesi ile fahri müfettiş tarafından 264 TL ceza kesilmiş. Delil fotoğrafı vs.yok. Engelli park yerine park etmediğimden eminim. Hatta daha önce de iki hekim ve bir hemşireye de aynı cezalar yazıldığı için başkalarını uyarırım, cezanın kasıtlı olduğunu düşünüyorum.
İtirazı nasıl yapabilirim? Ruhsat eşimin üzerine olduğuna göre eşim mi itiraz etmeli? Ben itirazımı ek olarak koymalı mıyım? Yol gösterirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Duraklamak ve park etmek yasaktır levhasının kapsadığı alan ön ve arkası olmak üzere kaç metredir..