- Dur levhası Nedir
- Dur levhası anlamı
- Dur levhası neden sekizgen
- Dur levhası resmi
Dur levhası, kavşak köşe başlarında kullanılan, araç sürücülerine kavşağa girmeden önce durmalarını emreden ve bulundukları yolun tali yol olduğunu ifade eden trafik işaret levhasıdır.
Merhaba arkadaşlar, size bu yazımda dur levhası nedir? Dur levhasının anlamı ve dikkat edilmesi gereken özelliklerinden bahsedeceğim. Özellikle son dönemde dur levhası trafik kazası sonrasında yapılması gerekenleri ayrıca anlatacağım.
Dur Levhası Nedir?
Birden fazla kesişen yollarda yani kavşaklarda yolun ana yol ya da tali yol olduğunu trafik işaret ve levhaları belirler. Eğer sizin kavşağa girdiğiniz istikamette dur levhası var ise bulunduğunuz yol tali yol anlamına gelir. Dur levhasının anlamı kısaca bulunduğu yolun tali yol olduğunu anlatan trafik levhasıdır.
Dur levhası çeşitleri:
- Işıklı dur levhası
- Işıksız dur levhası
- Okul taşıtı dur levhası
Işıklı veya ışıksız olmasının doğrudan bir önemi yoktur aslında. Işıklı olmasının tek bir amacı vardır. Sürücülerin daha dikkatli ve duyarlı olması amaçlanarak ışıklandırma yapılmaktadır.
Okul taşıtlarındaki bu işaret ise yolun veya kavşağın yapısıyla alakalı bir durum değildir. Okul taşıtındaki öğrencilerin güvenle okul taşıtına inmesi ya da binmesi için araç sürücülerinin durarak beklemesi amacıyla kullanılır. Ayrıca levha değil işarettir.
En çok karıştırılan bir diğer konu ise dikkat levhası olarak bilinmesidir. Aslında dikkat levhası tehlike uyarı işaretlerin de T-20 olarak bilinen ayrı bir trafik işaretidir.
Daha net anlatabilmek için her iki trafik işaretini de yan yana koyarak sizler için hazırladım. Dikkat levhasının tek bir amacı var o da sürücülerin daha dikkatli olmasını gerektiğini bildirmektir.
Hem sürücü olarak hem de yaya olarak herhangi bir trafik işaret ve levhası olmasa da sürekli dikkatli olmamız gerektiğini unutmayın!
Diğer trafik levhaları ve anlamları için https://ahmetmerkepci.com/trafik-levhalari-ve-anlamlari/ yazımı okuyabilirsiniz.
Dur Levhası Neden Sekizgen
Yıllarca bu dur işaretinin diğer işaretlerden farkı tartışıldı. Yol kullanıcıları olarak şeklinin veya renginin bizi ilgilendirmediğini öncelikle belirtmek istiyorum. Peki bizi ilgilendiren tarafı nedir?
Açık ve net olarak söylüyorum bizi sadece anlamı ilgilendirir. Ayırca bu işaret dünyanın her yerinde aynı şekilde kullanılıyor. “traffic stop sign” veya “Verkehr Stoppschild” yani siz Almanya ya da gitseniz Amerika ya da gitseniz bu işarette sadece dur yazan yerinde stop yazıyor.
Tekrar neden sekizgen sorumuza dönecek olursam şöyle açıklayayım. Genel de trafik kazalarının çok olduğu yerlerde kullanılır ve diğer işaretlerden daha çok önem arz ettiği için farklı tasarlanmıştır.
Başka bir ifadeyle sürücülerin dikkatini çekmesi için sekizgen olarak tasarlanmıştır. Böylelikle dur levhasının anlamı konusunu tamamlamış olduk. Diğer trafik işaretlerinin anlamları için bu sayfamı ziyaret edebilirsin. ahmetmerkepci.com/trafik-isaretleri-ve-anlamlari/
Dur Levhasının Özellikleri
- Kırmızı zemin
- Beyaz iç bordür
- Sekizgen tasarım
- Çapı minimum 60 santimetre
- Yansıtıcı özellikli
- Uyarıcı nitelikte olması
- Yerden minimum 120 santimetre yüksekte olması
- İşaretin ortasında DUR yazması
- Kavşaklarda kullanılması
Temel özellikleri olarak bilinmektedir.
Dur Levhası Fiyatı:
- 60 cm olanların fiyatı 70 lira ile 100 lira
- 75 cm olanların fiyatı 100 lira ile 150 lira
Elbette boyutlarının yanı sıra kullanılan malzeme kalitesi ve kalınlığı da fiyatları doğrudan etkilediğini belirtmekte fayda var.
Dur Levhasına Uymama Cezası Ne Kadar?
Trafik işaretlerine uymama cezası olarak bilinen karayolları trafik kanunun 47. maddesi kısaca 47/1-c 2020 yılında 690,00 TL olarak uygulanmaktadır.
Her yıl yenilenme oranı doğrultusunda yılda bir kere zam yapılmaktadır. Cezanın tebliğ tarihinden itibaren ilk on beş gün içerisinde öderseniz %25 indirim yapılmaktadır.
Daha detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/47-1-c-trafik-cezasi-nedir/ yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Aslında dur işaretine uymamanız cezadan daha çok trafik kazası sebebidir.
Trafik Kazalarında Dur İşaretinin Anlamı ve Önemi
Yazımın başında da söylediğim gibi dur işaretinin bulunduğu yol tali yol olarak tanımlanır. Trafik kazalarında ise en çok ihlal edilen madde ise kavşaklarda geçiş önceliğine uymamaktır.
En bilindik kural ise tali yoldan gelen sürücülerin ana yolda olan sürücülere ilk geçiş hakkını vermesi gerekliliğidir. Nitekim böyle bir ihlal yapmanız durumunda asli kusurlu sayılırsınız.
Asli kusur nedir? Dediğinizi duyar gibiyiz size bugüne kadar ki en kapsamlı asli kusur tanımı ve asli kusur maddelerini içeren bir makale hazırladık. ahmetmerkepci.com/asli-kusur-nedir/ yazımızı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Elbette ki asli kusurlu olmak kazanın oluşumunda %100 siz kusurlusunuz anlamı taşımaz. Bu noktada ücretsiz itiraz hakkınız olduğunu hatırlatmak isterim. Trafik kazasına itiraz https://ahmetmerkepci.com/kusur-orani-itirazi-nasil-yapilir/ En etkili kusur oranına itiraz yöntemi ve itiraz dilekçesi bu bağlantıda sizi bekliyor.
Sormak istediğiniz veya merak ettiğiniz soruları aşağıda bulunan yorum bölümünden sorabilirsiniz.
Merhaba Ahmet bey. Geçen gün bölünmüş yoldan ana cadde sola dönüştesolda kavşakta araç park edildiği için görüş mesafesinde dönüş için durdum. Sağşeriti kontrol ettim boş, solu kontrol edeyim derken hız sınırı 50 olan yerde 70-80 hızla gelen araç aracıma ani fren yaparak çarptı. Benim tarafımdan dur işareti var. Fakat karşı yolda veya o cadde üzerinde birçok yolda da dur levhası yok. Hız sınırı var. %100 kusurlu bulundum, itirazım kabul edilmedi. Hukuk yoluna gidin denildi. Tekrar iyiraz etsrm ne demeliyim
İyi günler bugün şehir içinde ana yol üzerinde ilerlerken tali yol üstünden gelen otobüs aracını dur tabelası olmasına rağmen durdurmadan sağına soluna bakarak çıktı ve bende duramayıp otobüsün yanına vurdum kusur kimde tramer kime kusur verir
İyi günler Ahmet bey geçenlerlerde bir kaza geçirdim benim çıktığım sokakta dur tabelası vardı diğer yoldan gelen aracı görmedim ve duramayarak araca çarptım kaza sonucu hem karşı tarafta hemde benim aracımda hasar oluştu suç bende olduğu için anlaşarak aramızda tutanak tutarak aracımı servise bıraktım ama bana ulaşan eksper kaza tespit tutanağında karşı tarafı yüzdeyüz kusurlu buldu benim çıktığım yolda dur tabelası vardı yani tali yol olarak gözüküyor böyle bir sonuç nasıl çıktı anlamadım bu konuda aydınlatırsanız sevinirim iyi günler
Merhabalar Ahmet Bey; Geçen hafta yaşadığım kazanın meydana geldiği kavşakta benim geldiğim tarafta “Dur” levhası var, bana sağ ön lastik tarafımdan vuran aracın tarafında da “Ana Yol” tabelası var. Ancak şöyle de bir durum var: Kavşakta karşı aracın geldiği ve sağa veya sola dönüş yapmadan gireceği yol tek şeritli ve tek istikametli; benim ise hem geldiğim nokta, hem de benim sağa sola dönüş yapmadan doğrudan giriş yapacağım yol çift şeritli ve tek istikametli. Kaza anında kavşakta ben benim geldiğim yolun sol şeridindeydim, hemen sağımda da benimle aynı yöne doğru ilerleyen hafriyat kamyonu vardı; bu hafriyat kamyonu da hem benim, hem… Devamını Oku »
İyi günler, bulunduğum bölgede birçok kavşakta, kavşağa çıkan yolun birinde “dur” veya “yol ver” levhası varken onu kesen diğer yolun kavşak çıkışında, yol hakkının o yolu kullanan araca ait olduğunu belirten herhangi bir levha bulunmuyor, dolayısıyla ana yol olduğu düşünülen yoldan kavşağa giren araç diğer yolda “dur” veya “yol ver” işareti olduğunu göremediği için “sağdaki araç” kuralı gereği yol verebiliyor ve bu da karışıklığa yol açıyor. Bu gibi kavşaklarda “dur” veya “yol ver” levhası olmayan ve yol hakkı olan yolda, aracın yol hakkı olduğunu belirten “ana yol” vb. bir işaret olması gerekmez mi, herhangi bir işaretleme olmaması bir eksikli midir?
Ambulas dur yazan tabelası tarafindan bana vurdu
Merhabalar src uygulamasında cıkan bir sorum vardı trafik ısıgı var ve altında dur levhası var bu dur levhasına hangi durumda uymamız gerekir diye bir soru hocam cevablarsanız sevinirim
Merhabalar. Sokak olarak belirtilmiş 4 lü yollarda dur levhası sadece 4 girişin 1 inde var ise bu levha yolun tam karşısında ki devamı içinde geçerli olur mu? Çünkü dur levhasının karşısında devam eden sokakta herhangi bir dur levhası yok. Diğer 2 istikamette de yok.