
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen kural ve kaidelerin ihlali sonucu düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanağına trafik cezası denir.
Yazımı okumaya başlamadan önce size güzel bir haberim var, bu yazımda trafik cezasına itiraz için ücretsiz dava nasıl açılır bundan bahsedeceğim 🙂
Eğer isterseniz aşağıda bulunan örnek itiraz dilekçesini hemen indirebilirsiniz. Merak ettiğiniz soruları, yazımın sonunda bulunan soru sor bölümünden sorabilirsiniz.
Polis, Jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin yanı sıra FTM (Fahri Trafik Müfettişleri) gibi özel yetkili kişilerin tespit yetkileri doğrultusunda bu işlem uygulanır.
Nasıl gündelik hayatımızda, iş hayatımızda bizler sehven (istemeyerek, farkında olmadan) hata yapabiliyorsak, bu görevlilerde hata yapabilirler. Kısacası yanlışlıkla size trafik cezası yazılmış olabilir.
Eğer size bir trafik cezası gelirse, haksız veya yanlış yazıldığını düşünüyorsanız tek yapabileceğiniz şey dilekçenizi hazırlayıp itiraz etmek olacaktır..
Evet dostlar bu yazımda sizlere, itiraz dilekçesi nasıl yazılır, trafik cezasına nasıl itiraz edilir, nereye başvurmak gerekir, başvururken neler gereklidir, dava ücreti ne kadar, avukat tutmaya gerek var mı gibi en çok merak edilen soruların cevabını yazdığım bir rehber hazırladım.
Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Yaya, yolcu veya sürücü olarak her ne kadar farkında olmadan veya istemeden de olsa hata yapabileceğimiz gibi bu cezaları bizlere uygulayanlar da hata yapabilir. Bu hataları düzeltmek içinse izlemeniz gereken yol haritasını anlatacağım.
Trafik cezasına itirazınızı gerçekleştirebilmek için öncelikle idari para cezasının yani trafik cezasının tebliğ edilmiş olması gerekiyor. On beş gün içerisinde başvuru hakkınız var.
Ceza size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde öderseniz indirimli olarak ödeyebilirsiniz.
%25 indirimli, kredi kartı ve taksitle ödeme gibi imkan sunan yeni ödeme yöntemleri için ahmetmerkepci.com/trafik-cezasi-odeme-yontemleri/ yazımı okuyabilirsiniz.
Öncelikle sizin itiraz ettiğiniz konu nedir bunu bilmeniz gerekir.
- Usulen itiraz
- Esasen itiraz
Usulen İtiraz Yöntemleri
Usulen itiraz, geçmiş dönemlerde ceza makbuzu görevliler tarafından elle doldurulurdu ve makbuz üzerinde bilgiler hatalı veya eksik olabiliyordu. Bu tarz hatalar usulen bozma gerekçesi sayılmaktadır.
Yani esas olarak siz bir kural ihlali yapmış olabilirsiniz ama makbuzun hatalı veya eksik doldurulması iptal gerekçesidir.
Usul, esastan önce gelir.
Ahmet MERKEPÇİ
Günümüz teknolojisi sayesinde artık işlemlerin bir çoğu tabletler üzerinden yapılmakta usulen hatalar yok denecek kadar az.
Aklınızda bulunsun siz aracınızı hatalı olarak park etmiş olsanız görevliler gelip fotoğrafını çekip ceza yazabilir ama o makbuz doğru bir şekilde doldurulmamış ise her ne kadar fiilen kural ihlali yaptığınız sabitte olsa ceza iptal olur!
Esasen İtiraz Yöntemleri
Esasen itiraz, adında da anlaşılacağı üzere asıl sebepdir. Yani hakkınızda düzenlenen trafik cezasındaki madde de belirtilen davranışı yapmamışsanız ve bunu kanıtlayabiliyorsanız cezanız iptal olur.
Kanıtlayabiliyorsanız dedim çünkü son dönemde bir çok ilde başvuruda bulunduk, mobesse kameraları, EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) kayıtları gibi somut delil sayılabilecek, haklılığımızı gösterecek belge ve bilgilerin incelenmesi talebimiz genelde incelenmiyor veya temin edilemiyor!
Bu sebeple biz kendi haklılığımızı kanıtlamamız gerekiyor çünkü;
Aksi kanıtlanana kadar mevcut tutanak geçerlidir.
Sulh ceza hakimlikleri
Şeklindeki kararlar gün geçtikçe artmaktadır. Genelde sizlerden gelen maillerde ve telefonlarda, “Benim kural ihlali yaptığımı onlar kanıtlasınlar” veya “Fotoğrafı gelmedi cezam iptal olur mu” soruları bir hayli fazla.
Ne yazık ki Karayolları Trafik Kanunda;
- Fotoğraf
- Video
- Ses kaydı
- Herhangi bir döküman
İle kanıt gösterme durumu yoktur. Tespit edilmesi yeterlidir. Aksini sizin kanıtlamanız gerekmektedir. Peki o zaman ne yapmak lazım?
Araç içi kameranız var ise şanslısınız en iyi ispat yöntemlerinden biridir. Çevredeki iş yerlerinde veya konutlarda güvenlik kamerası varsa da şanlısınız buralardan video kaydı talep edebilirsiniz.
Ancak her ceza maddesinin itiraz sebebi aynı değildir.
Burada itiraz ettiğiniz madde hangisi ise detaylı bilgileri bulabilirsiniz; ahmetmerkepci.com/trafik-cezalari/
Somut bir delil temin ettiğiniz kabul ediyorum bir sonraki aşamaya geçiyorum.
Trafik Cezasına İtiraz İçin Ceza Ödenmeli Mi?
En çok merak edilen diğer bir konu ise trafik cezasının ödenip, ödenmemesi durumu.
Bu tamamen göreceli bir kavram. Çünkü başvuru usulünde ödenmeli veya ödenmemeli şeklinde bir hüküm yok.
Cezayı ödeyip mi itiraz edeyim yoksa ödemeden mi itiraz edeyim? Şeklinde bana soracak olursanız ödeyip itiraz edin arkadaşlar. Peki ama neden?
%25 indirim hakkınızı kullanabilmeniz için tebliğ edildikten sonra 15 gün süreniz var. Burası önemli 15 gün hafta içi, hafta sonu, resmi tatil falan fark etmiyor ne olursa olsun on beş gündür.
Bu hükümde istisna yok yani kanunda itiraz davası açılması durumunda gerekçeli karar çıktıktan sonra tekrar on beş gün süre tanınır demiyor. Anlayacağınız dostlar indirim hakkınız bitiyor.
Ben olsam ne yapardım, her ne kadar haklıda olsam %100 iptal edileceğini bilsem de önce %25 indirimle öderdim başvuru dilekçemi de bu yönde hazırlayıp “cezanın iptalini ve dilekçemin eki’nde sunmuş olduğum ödeme yaptığıma dair dekontta belirtilen ücretin tarafıma iadesinin yapılmasını” şeklinde başvuru yapardım.
Dava olumlu sonuçlandığı takdirde ödediğiniz tutar size geri ödenecektir.
Ceza iptal olmazsa indirim hakkınızı kaybetmemiş olursunuz.
Elbette ki bu benim fikrim isterseniz ödeme yapmadan dilekçe yazabilirsiniz. Başvurunuzu bu yönde yapabilirsiniz.
Ceza size tebliğ edilmemiş dahi olsa E-devlet üzerinden %25 indirimle ve taksitle nasıl ödeme yapılır yazımı okumanızı tavsiye ederim. ahmetmerkepci.com/beyanla-trafik-cezasi-odeme/
Trafik Cezası İtiraz Mahkeme Masrafları Ne Kadar?
Yazımın başında da belirttiğim gibi size, trafik cezasına itiraz için nasıl ücretsiz dava açılır bundan bahsedeceğim. Bu konuda çok fazla yanlış bilgi var. Ne yazık ki toplum olarak dava denilince tedirgin oluyoruz veya avukat olmadan bu işlemler yapılamaz gibi yanılgılara giriyoruz.
Aklımıza ilk gelen soru “Dava Ücreti Ne Kadar?“. Dostlar hakkınızı aramanız için illa avukat olmaya veya ücret karşılığında vekalet verip bir avukatla anlaşmanıza gerek yok!
Çünkü Sulh Ceza Hakimliklerinde dava açmak yani trafik cezasına itiraz etmek ücretsizdir!
Dostlar şaşırdınız değil mi? Dava denilince korkmaya, tedirgin olmaya bir dünya para gidecek kaygısına kapılmaya gerek yok!
Ancak davayı kaybederseniz bir miktar ücret ödemeniz gerekecek. Başvurunuzu mahkeme kabul etmedi diyelim gerekçeli karar çıktıktan sonra size tebliğ edilir. Bu tebligat gideri sizden alınır bir nevi pul parası. Yaklaşık 30-40 lira gibi bir rakam.
Bugüne kadar hiç karşılaşmadım ama sonuçta siz il emniyet müdürlüğü personelinin vermiş olduğu kararı yargıya taşıyorsunuz ve kurumdan savunma isteniyor.
Eğer ki kurum barodan avukat talep ederse, vekille temsil edilirse karşı vekalet ücreti çıkar. Dediğim gibi bugüne kadar böyle bir durumla karşılaşmadım.
Artık yeter yazalım şu dilekçeyi açalım şu davayı dediğinizi duyar gibiyim 🙂
Arkadaşlar hakkımızın ve savunacağımız konunun ne olduğunu, işleyişin nasıl olduğunu bilmeden kafamıza göre hareket edemeyiz. Daha fazla sizi yormadan hemen dilekçe ve başvuru işlemlerini de anlatıp bitiriyorum.
Trafik Cezasına İtiraz Etmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- İtirazınızı belirten başvurusu dilekçesi
- Trafik idari para cezası karar tutanağı
- Tebligat tutanağı (ceza araç plakasına yazıldıysa)
- Kimlik ve ehliyet fotokopisi
- Ruhsat fotokopisi
- Haklılığınızı gösteren fotoğraf, video gibi ek dökümanlar
Gerekli evrakları tamamladıktan sonra Sulh Ceza Hakimliğine başvurabilirsiniz. Peki hangi Sulh Ceza Hakimliğine?
İdari para cezasının tanzim edildiği ilin sulh ceza hakimliklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak arabanızla x şehrine tatile gittiniz bir süre sonra evinize ceza tebligatı geldi, itiraz için kalkıp x şehrine gitmenize gerek yoktur.
Bulunduğunuz ildeki adliyede muhabere yoluyla, bir nevi resmi kurum içi yazışma yöntemiyle başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Unutmayın ki haklılığınızı gösteren fotoğraf ve video gibi dokümanlar davanızın olumlu sonuçlanmasında size yardımcı olacaktır.
Hiç bir şekilde somut delil bulamadınız ve itiraz dilekçesi hazırladınız başvuru yapılamaz mı?
Başvuru yapabilirsiniz ancak sonucu değiştiremezsiniz.
Şunu unutmayın ki davanın reddine karar verildiği takdirde yargılama masrafları size kalacaktır.
Dilekçe Örneği
Dilekçe örneği konusuna gelecek olursak matbu dilekçe olmaz arkadaşlar. Her detay kendi içinde değerlendirilir. Eğer ısrarla matbu bir dilekçe istiyorsanız.
- Trafik cezası tutanağının seri ve sıra numarası,
- Tarihini
- Adınızı ve soyadınızı
- Ve gerekli evrakları
Bir araya getirerek özetle “tutanakta belirtilen ihlali yapmadım iptal edilmesini istiyorum” şeklinde başvuru yapabilirsiniz.
Elbette böyle bir dilekçe yeterli değil!
Her ne kadar avukat olmaya gerek yok desem de bu süreci doğru bir şekilde yönetmeniz gerekmektedir. Haklıyken haksız duruma düşmemek için, sormak istediklerinizi aşağıdaki yorum kısmından yazarak sorabilirsiniz.
Son olarak arkadaşlar, trafik cezası itiraz telefon numarası bulunmamaktadır. Bu tarz paylaşım yapan kişi veya kişilere itibar etmeyin. İtiraz işlemleri sadece Sulh Ceza Hakimliklerine yapılmaktadır.
Son olarak trafik cezası itiraz dilekçesinde yazılacak bilgilerin hatalı olmaması için cezayı online olarak sorgulayın ve bilgileri teyit edin arkadaşlar.
E-devletten trafik cezası nasıl sorgulanır ahmetmerkepci.com/trafik-cezasi-sorgulama/ Sizler için ekran resimleriyle anlattım.
Ayrıca emsal kararları ve başvurularımızda ki gerekçeli kararları sosyal medya hesabımdan paylaşmaktayım takip edebilirsiniz. Kazasız günler dilerim.
MERHABA BEN 24.09.2019 tarihinde ters yöne girdiğimden dolayı EDS den 1002 tl ceza ama ceza bana 05,03,2020 tarihinde tebliğ edildi kabahatler kanuna göre cezanın bana en geç yıl sonuna kadar tebliğ edilmesi gerekmezmiydi. ödmeyi yaptım şimdş dilekçe ile itiraz etmek istiyorum yardımcı olursanız çok menmum olurum.
Merhaba Ersin, Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde Ve Takibinde Uygulanacak Usul Ve Esaslar İle Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar Ve Defterler Hakkında Yönetmelik esas alınır. Tebliğ süresi ile ilgili belirtmiş olduğun gerekçeyle itirazın kabul olacağını düşünmüyorum. Ancak yine de itiraz hakkını kullanabilirsin tercih senin.
4/10/2019 tarihinde 31/1-a dan şöförlük yaptıgım araca ceza yazıldı. polis sen git malsahibine gelecek dedi.2 mart 2020 de gib den elektronik tebliğ ile ögrendim ki ceza bana yazılmış ve günü geçmiş itiraz hakkım var mıdır
Merhaba Hakan, trafik cezalarına itiraz süresi cezanın tebliğ edildiği tarihten başlamak üzere 15 gündür. Söylemiş olduğun tarih tebliğ tarihi ise itiraz zaman aşımına uğramıştır. Sulh Ceza Hakimliğine dilekçe versen bile usul yönünden başvurun reddedilir.
Merhaba yaya geçidinden geçerken sağımda otobüs zannedersem yolcu indiriyordu burda bir durak olduğunu zannetmiyorum.ilerde trafik polisleri çevirerek yaya geçidinden dikkatli geçmedin yaya vardı diye 598 lira ceza kesti halbuki ben burdan geçerken yavaşladım ve kornaya bastım otobüsten dolayı yayayı görmem mümkün değil.buna itiraz etsem bir sonuç alabilirmiyim?
Merhaba Emre, kanunen yaya geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak ve yaya varsa durup yol vermek zorundayız. Ancak otobüsden inen yaya otobüsün önünden karşıdan karşıya geçmemesi gerekir, otobüsün arkasından veya otobüs hareket ettikten sonra karşıdan karşıya geçmelidir. Ayrıca otobüs yaya geçidinde durduysa yayalar için izin verilen yol kapandığı için sana değil otobüse ceza yazılmalıdır. Umarım araç içi kameran vardır yoksa da yaya geçidini gören iş yeri varsa kamera bulmaya çalışmalısın çünkü mahkemeler doğrudan somut delil istiyor cezanın iptali için.
anlıyorum araç içi kameram yok ve işin kötü yanı etrafta işyeri vs. yok. Diyosunuz %25 indirimden faydalan 🙂 verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
Emre, şansını denemek istiyorsan %25 indirimle cezayı öde. Ödedikten sonra itiraz et. Ancak kazanma ihtimalin çok düşük yoksa sana niye engel olayım itiraz konusunda 🙂
Ahmet Bey merhaba, bize Bahçelievler Mahmutbet Cad. yani tek şeritli yolda ardı ardına şerit değiştirme cezası geldi 1.228TL araç içi kameramız yok ama yol zaten tek şerit bunun için başka bir somut delil bulmamız gerekli midir. İtiraz edebilir miyiz.
Merhaba Tan, herhangi bir somut delil sunmadan da itiraz edebilirsin kanunen bir engel yok. Önemli olan yapacağınız itiraz sonuca ulaşması için haklılığınızı kanıtlayabilmek ve olumlu sonuç alabilmek. Tek şeritteki kastınız gidişe ayrılmış tek şerit mi? yoksa yol tamamiyle tek şerit mi?
tekrar merhaba ahmet bey
araştırıken şöyle bir itiraz gözüme takıldı anadolu da bır ılımızde sehır ıcerısınde yeterlı duraklama ve park alanı olmamasını gerekce gostererek ceza ıptalı paylasılmıs boyle bır durum soz konusu olabılır mı ve aynı zaman dılımıne aıt aynı kameradan 2 fotograflı eds cezası aldım ve bırınde arac plaka model bılgısı hatalı sızce usulden ıtıraz yeterlı mıdır yoksa aynı anda ıkı ceza kesılmeyecegı gerekcesıyle esas olarak mı ıtıraz edılmelı ve dılekcemde dayandırmam gereken kanun maddesı konusunda yardımcı olabılır mısınız
İki sebepte usulden bozma gerekçesidir. “Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde Ve Takibinde Uygulanacak Usul Ve Esaslar İle Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar Ve Defterler Hakkında Yönetmelik” de bulunan “Tutanakların düzenlenmesi ve teslimine ilişkin usul ve esaslar” başlıklı 8. Maddesinde “Tutanakların her nüshası okunaklı olacak şekilde, sabit, mürekkepli veya tükenmez kalemle tam ve eksiksiz doldurulur. Denilmiştir. Ayrıca tek suça iki ceza verilemez aynı zaman diliminde tek fiile iki ceza yazılamaz.
ilginiz için teşekkür ederim.
iyi çalışmalar, hayırlı günler.
Rica ederim Mustafa iyi günler
ahmet abi benimde bir avukatlık işim var numaramı göndersem benide görüştürürmüsün avukat arkadaşınla allah ikinizdende razı olsun
Merhaba Süleyman, avukatlık konun trafik cezaları veya trafik kazaları ile ilgili bir konu ise talebini söyle yardımcı olmaya çalışayım. Ancak ben baro değilim ki her istediğin konuda sana bir avukat görüşmesi sağlayayım 🙂 Yine de merak ettim gönder numaranı gün içerisinde seni arayacağım.
öncelikle paylaşım için tesekkurler … 2019 mayıs ayında istanbul fatih millet caddesi üzerinde bir işletme açtım ve işletmemin önünde taralı alan ve eds bulunmaktaydı, yalnız yakınlarında mal yükleme ve yolcu ındırıp bındırmek ıçın duraklama veya park alanı olmadıgından bu taralı alanda orada gorevlı polıs ekıplerınınde ”bu kameralar plaka tanıma sıstemıne baglı ceza amaçlı kullanılmıyor” bılgısıne guvenerek (bu savunulacak bır durum degıl tabı) bu taralı alanda ihlalde bulundum. bu ıhlallerımın sonucunda ceza gelmemesıne de guvenerek bu alanda mal ındırmeye devam ettım ancak yaklasık 7 ay sonra cezalar once edevlet daha sonra posta yoluyla teblıg edılmeye baslandı. tahmın edebılecegınız gıbı cıddı sayıda… Devamını Oku »
Merhaba Mustafa, kanunen hak iddia edebileceğin bir durum değil. Hakimin taktirine umut bağlayıp itiraz et. İtiraz edeceğin konunun temelinde şunu belirt; “eğer cezalar kısa vadede tebliğ edilseydi veya e-devlet bildirimleri gelmiş olsaydı ihlal yapmayacaktım”. İstanbul da buna benzer radar cezası yazılan bir kişi bana ulaştı, itiraz ettik mahkeme başvurusunu reddetti tebliğ edilmese de kanun ve nizamlara uymak zorundaydı dedi, işin çok zor umarım olumlu sonuç alırsın.
23/01/2020 tarihinde Karayolları Trafik Kanunu 74/B maddesi ile tarafına trafik cezası kesilmiş. Bununla ilgili tutanak 02/03/2020 tarihinde tebliği edildi. Bununla ilgili belge, kayıt, fotoğraf yok. Ben bunu hatırlamıyorum. Tutanakta video kaydı var yazıyor. İtiraz etmeyi düşünüyorum. İtiraz dilekçesi örneği gönderirseniz memnun olurum.
Merhaba Naci, hatırlamamak gerekçe kabul edilemez. Eğer videonun varlığı kesin ise itiraz edip boşu boşuna yargılama masrafları ödeme. Elbette itiraz hakkın var 74/b ceza maddesi itiraz dilekçesi gönderiyorum.
dilekçe örneği gelmedi.
Video kaydı bana gelmedi.
Merhaba Naci, video gönderilmiyor zaten ama trafik denetleme şube müdürlüğüne gidip video kaydını izlemek istediğini söyle yardımcı olurlar sana. Video da net olarak ihlalin gözüküyor ise itiraz edip yargılama masraflarını boşu boşuna ödeme, dilekçe örneğini tekrar gönderiyorum mail adresini kontrol edebilirsin.
Merhaba,
Fahri Trafik Müfettişi eşime 46/2g maddesinden ceza kesmiş. Ancak eşim şerit değiştirirken bile korkarak zor zor değiştirir kaldı ki araç ta 3,5 yaşında ve 2 aylık çocuk varken bu cezayı kesmiş. Anadolu Bulvarı Güvercinlik Mevkii yazmış adresi. Bu durumu nasıl ispat edebiliriz. Eşim yavaş gittiğim için birisi arkamdan selektör yapıp korna çaldı belki o yapmış olabilir dedi. Böyle bir şey olabilir mi fahri müfettişin keyfine göre işlem mi yapılacak. Az bir tutar da diil 1228 TL.
Haklısın Çağlar 1228 tl trafik cezası az uz bir rakam değil. Cezanın yazıldığı mevkii de aracınızla kurallara uygun ve nizami bir şekilde kendi şerit sınır çizgilerinizin dahilinde gittiğinizi kanıtlamanız lazım. Meşakkatli bir iş ama oradaki iş yerlerinden aracınızın geçişini gösteren video kayıtları toplamanız lazım. Dediğiniz gibi ise mahkeme başvurunuzu kabul eder. Aksi taktirde sadece yapmadım demek ne yazık ki sonucu değiştirmiyor.
Söz konusu yol 4 şeritli bir yol ve çevresi arazi. Herhangi bir iş yeride bulunmamaktadır. Söz konusu mevkiiden 3 km önce radar kameraları var. Onun dışında herhangi bir ulaşabileceğimiz kayıt yok.
Çağlar sana tavsiyem şu yönde olacak. Öncelikle %25 indirimden faydalanarak cezayı öde. Sulh Ceza Hakimliğine başvurunu yap. Davayı kaybedersen tahminen 50 lira civarında yargılama masraflarını ödersin. Ama kazanırsan ödediğin ceza tutarını alırsın. Ancak bu şartlarda iptal olması çok çok zor bilgin olsun.
Merhabalar,
27.02.2020 tarihinde aracımın geçtiği güzergahtan 08:30 da73/C maddesi gereği yazılmış ceza geldi. Evet o saatte oradaydım ancak kesinlikle telefonla işim olmadı, o saate arama da gelmemiş ben de kullanmam… İtiraz etmek istiyor, yardımlarınızı rica ediyorum.
Merhaba Gökhan,
Araç içi kameran var mı? Bu ihlali yapmadığına dair soyut iddianın dışında somut bir kanıt göstermen gerekiyor. Cezanın tam olarak konumu belirtilmiş ise çevre iş yerlerinden aracınla geçtiğini ve telefon ile görüşmediğini kanıtlayacak video kaydı bulman gerekir.
Merhaba,
56/1-C maddesinden ceza yazılmış. Fakat belirtilen cadde ve ya bulvarı o gün hiç kullanmadım. Nasıl itiraz etmeliyim, dilekçe örneğini nereden temin edebilirim ve hangi mahkemeye müracaat etmeliyim?
Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.
Merhaba Mustafa, aracının o an başka yerde olduğunu kanıtlayacak somut bir delil sunman gerekiyor, Sulh Ceza Hakimliğine. Tekrar belirtmek istiyorum senin değil aracının o an orada olmadığını belgelemen gerekiyor. Eğer belgeleyebiliyorum tekrar yaz yardımcı olayım.
Merhaba;
İtiraz için örnek dilekçe gönderebilir misiniz?
İyi günler.
Merhaba Mehmet Ali, itirazının gerekçesini belirtirsen daha net yardımcı olabilirim. Sadece itiraz edeceğim diyorsan hiç uğraşma ceza tutanağının sıra ve seri numarasını belirterek “cezamın iptal edilmesini istiyorum” şeklinde kısa bir dilekçe yazabilirsin.
Merhaba;
Ne olduğunu anlayamadığım.1.228 tl. lik radar cezası .Yer Kanuni Sultan Süleyman Bulvarı incek istikameti (5598)
01/03/2020 saat : 09.55
51/2_C maddesi
Merhaba Mehmet Ali, cezanın detayı ile ilgili olarak e-devlet sistemi üzerinden veya en yakın trafik denetleme şube müdürlüğü/büro amirliğinden bilgi alabilirsin yardımcı olmamı istediğin başka bir konu var mı?
32/3 cezası yedim aracım orjinal lütfen 32/3 cezası ile alakalı itiraz dilekçesi için yardımcı olabilirmisiniz
Merhaba Hüseyin, aracının üretici firmasıyla görüşüp tüv uygunluk belgesini seninle paylaşmasını istemelisin. Ancak araç her ne kadar orijinal de olsa çevreyi rahatsız edecek seviye de ses çıkartacak seviye de egzoz sesi var ise ceza yazılır. Bir örnek vermek istiyorum, motor hacmi yüksek araçlar çok kısa sürede çok yüksek hızlara çıkıyor ama bu durum hız ihlali yapmasına izin vermiyor. Senin yaşadığın süreçte buna benzer aracın orijinal egzozu yüksek ses çıkartması ihlal yapmana izin vermiyor.
merhaba ahmet bey. ilginç bir olay başıma geldi. Önümde araç varken sokak arasıda 30 km hızla devam etmekteyiz ve önümüze kavşak geldiği için iyice yavaşladık . Önümdeki araç 4 yol ağzından çok yavaş ilerlediği için sellektör yaptım . hızını artırmayınca hızımı artırarak geçtim. Arabayı geçince bana sellektör yapınca arabaları durdurduk ve tartıştık. adam daha sonra polis olduğunu belirtti ve arabasında inmeden uzaktan plakanın fotgrafını aldı ve ceza kestim bilgin oldu dedi. Böyle komik bir ceza kesme şekli olabilir mi kestiyse bile itiraz edebilir miyim. Şimdiden teşekkürler
Merhaba Gökhan, şunu net bir şekilde belirtmek istiyorum kavşaklarda araç sollamak yasaktır. Öndeki araç elbette yavaş gidebilir, zaman zaman sinirlenebiliyoruz ama bu durum ihlal yapmamıza izin vermiyor! Gelelim ceza yazılır mı yazılırsa itiraz edilebilir mi? Elbette görevli kişilerin ceza yazma yetkisi var ve seninde bu cezaya itiraz hakkın var. Bence ilerleyen günlerde problem yaşamamak için bahsettiğin olayın gerçekleştiği yerden video kaydı temin et. Yapmadığın bir fiilden ceza yazılırsa itirazının kabul edilmesi için kullanabilirsin.
Merhaba, ters yön cezasına itiraz etmek istiyorum. cezanın kesildiği gün hastanede refakatçi olduğuma dair rapor var, aracımı kullanan ben değilim, anahtar evdeydi ve olay 5 ay önce olduğu için kimin kullandığını kimse hatırlamıyor. Ayrıca, ceza bildirimindeki görselde araç ters yön tabelasını geçmemiş ters yön sokağa henüz girmemiş ve fren lambalarının yanmasından anladığımız kadarı ile hareket halinde de değil. Yani ters yön levhasını görünce sola manevra yaparak 1 metre bile ters yönde gitmeden dönme pozisyonunda. Bu kadar zaman sonra (üstelik 1 ay önce aracım ceza sorgusu yapılıp muayeneden geçti) bana ulaşan ceza doğal olarak farklı yollarla kendimi savunma hakkımı da ortadan… Devamını Oku »
Merhaba Nazım, “araç plakasına ceza yazılması” ile Karayolları Trafik Kanunu 116. maddesi gerekli hukuki imkanı sağlıyor. Burada araç plakasına yazılan cezada ihlali araç sahibi yaptığı için değil, aracın sorumluluğu araç sahibinde olduğu içindir. Aracı sizin kullanmamanız bir başka birinin bu ihlali yapmayacağı anlamına gelmiyor ne yazık ki itiraz şekliniz bu olmamalı. Nitekim ters yöne girmemişken ceza yazıldığını söylemişsin, görüntüyü mail olarak göndermeni rica ediyorum gerekli kontrolü sağlayıp sana geri dönüş sağlayacağım.
Merhabalar,
Öncelikle çok teşekkür ederiz. Böyle bir uygulama yaptığınız için. Yanlış yerden döndüğüm gerekçesiyle 1228 Tl fahri trafik müfettişi tarafından bana bir ceza kesilmiş. Bahsedilen noktadan her zaman herkes dönüş yapıyor. Benzin istasyonunun çıkışı olması sebebiyle. Ben bu cezaya başvurmak istiyorum. Böyle bir hakkım olabilir mi? Ne yapmam gerekir? Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkür ederim.
Merhaba Ebru, öncelikle değerli yorumun için çok teşekkür ederim. Yanlış yerden dönmek ne demek? Ters yöne girme cezası dediğimiz 46/2h ceza maddesi olabilir mi? Eğer yol ters yön ise itiraz etmenin sonuca etki yapacağını düşünmüyorum. Ayrıca bir başkasının yapmış olduğu ihlal/ihlaller sana veya bir başka sürücü bu ihlali yapma imkanı vermiyor ne yazık ki. Tavsiyem google maps üzerinden cezanın yazıldığı yeri işaretleyip bana mail göndermen, tam olarak ihlal durumunu kontrol edip, itirazı gerektiren bir durum var ise yardımcı olacağım.
Tamamdır. Ters yönde gitmedim. Ama dediğiniz gibi ceza maddesi o.
Mailinizi bekliyorum lütfen harita üzerinde işaretleme yaparak iletin.
Ahmet bey merhaba, eşimin kullandığı araçta telefonla konuşma ihlalinden dolayı ceza geldi. ruhsat sahibi ben oldugum için ceza işlemi benim adıma düzenlenmiş. bize gelen tutanak bildirgesinde bu şekilde açıklama yapılmış fakat herhangi bir fotograf ispatı yok bir durum söz konusu.. ben bu durumda cezayı sabitleyen bir fotoğraf olmadığı için itiraz etsem nasıl bir sonuç elde ederim. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Bilal, yazılan cezalar kolluk kuvvetinin tespit gücüne dayanıyor. Herhangi bir fotoğraf, video kaydı sunulmuyor hatta böyle bir zorunlulukta yoktur. Hatta senin gibi düşünen bir arkadaşımız ısrarlar itiraz etmek istediğini söyledi ve geçenlerde Manisa 1. Sulh Ceza Hakimliğine bu yönde bir dava açtık, çok kısa bir süre içerisinde sonuçlandı ve “aksi kanıtlanana kadar görevlilerin tanzim etmiş olduğu tutanağın geçerli olduğu anlaşıldığından başvurunun reddine” şeklinde bir karar çıktı. Ancak burada hakimin taktir yetkisi olduğunu unutmamak lazım. Kendi fikrim, eğer siz kendi haklılığınızı kanıtlayacak somut bir delil sunamıyorsanız bu gibi durumlarda itiraz etmemeniz yönündedir.
Merhaba! Bana hız sınırı 70 olan bir yerden 78 kmyle geçtiğim için 288 lira hız sınırı ihlal cezası verildi. İnternetten biraz araştırdım. Hız sınırlamasının %10 una kadar cezai işlem uygulanmadığı ve 3 km kadar da yanılma payı olduğu için itiraz edebileceğim yazıyor. Sizce itiraz etsem bu ceza iptal olur mu? Ceza bana bugün tebliğ oldu. Yoksa boş yere mi uğraşmış olurum? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba Aslı, hız tespitine yarayan, radar cihazlarının sabit olarak 3 km/sa yanılma payı var demek yanlış olur. Nitekim havanın sıcaklığı, rüzgar, nem, yağış bu tespiti doğrudan etkileyen faktörlerdir. Dolayısıyla küçükte olsa sapma payı söz konusudur. Ancak 77 km/sa hızla gitmen gereken yerden 78 km/sa hızla gittiğinden olayı uygulanan 51/2-a 288 tl radar cezası ne yazık ki iptal olmayabilir. Bu nokta da bazı hakimler bir kaç kilometre hızlık sapma payı olabileceğini makul sayıp cezayı iptal ederken. Bazı hakimler ise asıl gidilmesi gereken hızın 70 km/sa olması gerektiğini olası hatalı ölçümlerde bile hız ihlali yapılmasına engel olunabileceğini değerlendirip cezayı iptal etmiyor. Kendi… Devamını Oku »
Teşekkürler hocam ödedim 🙂
Rica Ederim