Araç Takip Mesafesi Nedir? Nasıl Ayarlanır?
- Araç takip mesafesi nasıl ayarlanır?
- Takip mesafesi hesaplama
- Duran araç takip mesafesi
- 88 89 Kuralı
- Sıkışık trafikte takip mesafesi
- Kuru havada takip mesafesi ne kadar olmalıdır?
Trafikte aynı şeritte peş peşe giden araçların arasındaki güvenli mesafeye araç takip mesafesi denir.
Araç takip mesafesini doğru ayarlayabilmek için göz önünde bulundurulması gereken hava durumu, araç tipi ve araç özellikleri gibi bir çok kriter bulunmaktadır. Bu içerikte araç takip mesafesi hakkında detaylı bilgi sahibi olabileceksiniz.
Önemli bir hatırlatmayla yazıma başlamak istiyorum.
Trafikte seyir halindeyken sık sık frene basıyorsanız takip mesafesi kuralını ihlal ediyorsunuzdur!
Takip mesafesi nedir? Ne kadar olmalıdır?
Takip mesafesi kullanılan aracın özellikleri, hava şartları, yol durumu v.b yolculuğu doğrudan etkileyen durumlar göz önünde bulundurularak önünüzde bulunan araçlarla aranızda bulunması gereken mesafedir.
Aynı zamanda seyahat halindeyken 2 saniyede kat edeceğiniz mesafede takip mesafesi olarak kullanılabilir. Sürücüler tarafından en bilindik basit bir kuralı var.
88 89 Kuralı
88 89 kuralı, seyir halindeyken öndeki aracın geçtiği sabit nokta belirleyip siz o sabit noktaya gelinceye kadar seksen sekiz seksen dokuz dedikten sonra varıyorsanız doğru takip mesafesi uyguladığınızı söyleyebilirim.
88-89 yönteminin amacı bu iki sayıyı söylediğiniz zaman 2 saniye geçmiş olacaktır. Elbette trafik ve yol durumuna göre bu sürenin artması gerektiğini belirtmek istiyorum.
Örneğin gece karanlığında, sisli veya yağışlı havalarda çok hızlı gitmiyor olsanız dahi takip mesafenizin normalden daha fazla olması gerekmektedir.
Araç takip mesafesi ne kadar olmalı? Şeklinde çok fazla merak edilen sorunun cevabı da aslında tek bir sabit mesafe şeklinde ifade edilemez. Bu konuda bir kaç örnekleme yapalım.
- Tehlikeli madde taşıyan araçların takip mesafesi; Eğer bir araçta tehlikeli / yanıcı madde taşınıyor ise yerleşim yerleri dışında diğer araçlarla aralarında en az 50 m takip mesafesi olmalıdır.
- 120 km hızla giden aracın takip mesafesi; Seyahat halindeki aracın önündeki araç ile arasında o anki hızının yarısı kadar mesafe olmalıdır. 120 km hız ile seyahat halindeki bir araç önünde bulunan araç ile 60 metre takip mesafesi bulundurmalıdır.
Kuru havada takip mesafesi ne kadar olmalıdır?
Araç takip mesafesi yukarıda da belirttiğim gibi hava, yol, araç v.s gibi bir çok etkene göre değişiklik göstermektedir ancak belirlenmiş olan binek araç takip mesafeleri hakkında aşağıda bulunan takip mesafesi hesaplama tablosundan yardım alabilirsiniz.
Hız | Takip Mesafesi |
---|---|
50 Km/s | 25 Metre |
60 Km/s | 30 Metre |
70 Km/s | 35 Metre |
80 Km/s | 40 Metre |
90 Km/s | 45 Metre |
Kısaca kuru havada takip mesafesi ne kadar olmalıdır sorusunun cevabı yukarıdaki tablodur arkadaşlar. Çünkü yolun karlı, buzlu veya ıslak olması durumunda fren ve durma mesafesi artacağı için en az hızın yarısı kadar mesafe bırakılması gerekir.
Duran araç takip mesafesi
Yazımın başında da belirttiğim gibi takip mesafesi aynı yönde aynı istikamete peş peşe giden araçlar için uygulanır. Dolayısıyla duran bir araca karşı takip mesafesinden söz edilemez.
Zira ışıklarda durduğunuzda her ne kadar takip mesafesi kuralı olmasa da bir miktar boş alan bırakmanızda fayda var. Öndeki aracın geri kayması gibi bir durumda çok yakın bir mesafeniz var ise kaza kaçınılmazdır.
Belki basit bir çarpma olacak yine de aracınızın zarar görmesini istemezsiniz diye düşünüyorum.
Sıkışık trafikte takip mesafesi
Sıkışık trafikte takip mesafesi trafikte dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında yer alır desem hiçte haksızlık yapmam.
Özellikle yolun yani seyir halinde bulunduğunuz zeminin yapısı, hava şartları, aracınızın lastikleri ve aracınızın özellikleri burada en dikkat edilmesi gereken değişkenlerdir.
Aracınızın bir çok özelliği olsa da lastiklerin yola tutunmasını sağlayan dişleri azalmışsa fren yapsanız dahi intikal süreniz artacaktır ki ülkemizdeki bir çok trafik kazasında sürücüler “ben fren yaptım araç durmadı” şeklinde bir savunmanın arkasına sığınır.
Elbette bu savunma gerçeği değiştirmiyor ve güvenli takip mesafesi ihlal edilmiş oluyor.
- Aniden duran araca arkadan çarpma sonrasında yine de kusurlu ben miyim?
- Arkadan çarpma trafik kazasında aracın masrafını sigorta şirketi öder mi?
Sorularınızın cevabı için K.T.K 56/1-c Kusur Oranı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Son olarak önemli bir hususa da değinmek istiyorum, arkadan çarpan araç her zaman kusurlu değildir!
Aniden şerit değiştirip önünüze geçip duran bir araca çarptığınızda asli kusurlu olan araç, şerit değiştirendir.
Ola ki böyle bir kazaya karışırsanız, bir çok konu da olduğu gibi bu konuda da itiraz sürecinde yardımcı olacağım. Detaylı bilgiye trafik kazası kusur oranına itiraz yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Merak ettiğiniz trafikle alakalı diğer sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. Kazasız günler dilerim.
merhaba bugün bir hata yaptım kızımı okula yetiştireyim derken girilmez tabelasından girdim eds de yazıyordu maalesef refleks olarak girdim yukarıdaki listenizde ve emniyet genel müdürlüğünün eds listelerinde ihlali yaptığım yerde eds gözükmüyor acaba sitelerimi güncel değil yoksa oraya eds konuldu ama henüz aktif mi değil anlamadım istanbul Topkapı maltepeye çıkarken fabrika araları bu dediğim der bırakın orasını 4-5 km 2 civarında resmi eds gözükmüyor cezası da çok ağır iindirimli hali 1000 TL bilginiz varmıdır bu konuda teşekkürler
Merhaba şahsıma Fahri Trafik Müfettişi tarafından 64/1-B6 ve aynı gün aynı saatte ayı kişi tarafından 56/1-C trafik cezası yazılmıştır. Buna ne yapmam lazım
80004 kodu yer olark bilen varmı
Daha öncede yazdim 10 gun kadar önce ama cevap alamadım. Tekrar yazıyorum. 462 h cezasi kesilmis araca. Araç kuzenimin üzerine kayıtlı ama ben kullaniyordum. Ceza kuzenime gelmiş. Cezanin kesildiği sokakda 10 yıldır oturuyorum. Sokagin girilmez olduğunu en iyi ben biliyorum, her zaman ki gibi bi önceki sokakdan girmek uzere devam ederken, bir önceki sokağın çalışma yuzunden kapali oldugunu gördüm ve mecburen evimin sokağı olan bi sonraki girilmez sokakdan girmek durumunda kaldim. Ne bi kazaya ne bi trafik aksamasina meydan verdim, bi önceki sokak kapali olduğu icin aksam saatiydi 18civari, cok trafik vardi ve sokağagirdim mecburen, itiraz etmek istiyorum. Arac sahibimi… Devamını Oku »