Trafik Kazası Kusur Oranları
Trend

Kaza Kusur Oranı Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

Kısaca kusur oranı nedir açıklayacak olursam, trafik kazasındaki kural ihlaline karşılık gelen kazadaki sorumluluk oranına kusur oranı denir. Başka bir deyişle trafik kazasındaki suç oranı da diyebiliriz.

Dostlar, bugün ki yazımda sizlere trafik kazalarında duymaya alışık olduğumuz teknik terimlerden olan kusur oranı ve kusur oranları hakkında detaylı bir rehber hazırladım.

Yazımında sonunda ise kusur oranına itiraz nereye ve nasıl yapılacağını anlatacağım. Ayrıca yorum kısmında talep etmeniz halinde kaza tutanağınızı ücretsiz olarak inceleyip, itiraz konusunda size yardımcı olacağım.

Trafik kazalarında kusur oranı nasıl belirlenir?

Hangi ihlal veya ihlaller sonucu kaza meydana geldi sorusuna cevap olarak verilen ihlal maddelerinin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununundaki kusur maddesinin asli mi yoksa tali mi sayıldığına bakılarak belirlenmektedir.

Asli kusur nedir? Tali kusur nedir? detaylı olarak bu yazımda anlatmayacağım ancak aşağıdaki bağlantılardan detaylara ulaşabilirsiniz.

Meydana gelen kaza, anlaşmalı tutanak olarak tabir ettiğimiz sürücülerin tanzim ettiği bir tutanak ise kusur oranını Sigorta Birliği Merkezi bünyesinde bulunan TRAMER heyeti tarafından belirlenir.

Tramerde belirlenemeyen kazalarda ise tramer komisyonu olarak bilenen 3 ayrı üyenin birlikte değerlendirip oylama yaparak sonuçlandırdığı dosyalarda bulunmaktadır.

Kısaca tramer kaza sonuçları:

  • Mutabakatsızlık
  • Komisyon Değerlendirme
  • Onaylandı – Tek/Birkaç Şirketli Tramer Onayı (Son Durum)
  • Onaylandı – İhbarı Alan Şirket Onayı (Son Durum)
  • Mutabakat – Şirketler Arası Mutabakat (Son Durum)
  • Mutabakat – İhbarı Alan Şirketin %100 Kusur Kabulu (Son Durum)
  • Komisyon Çoğunluk Onayı – İki Üye (Son Durum)
  • Komisyon Oybirliği Onayı (Son Durum)

Eğer söz konusu trafik kazası yaralanma veya ölümle sonuçlandıysa sorumluluk bölgesi dahilinde jandarma trafik timi veya trafik polisleri tarafından kusur oranı belirlenmektedir.

Her ne kadar kusur oranlarını kolluk kuvvetleri tarafından belirlendiğini ifade etsem de yüzdesel olarak bir oran vermezler sadece sürücü ihlal maddelerini belirler.

Özellikle polis tutanaklı kazalarda sürücüler ihlal maddelerinin karşılığını bilmiyor ve yüzdesel olarak kusur oranı karşılığını merak ediyor. Şimdi ise kim yüzde kaç kusurlu bir kaç cümleyle açıklamaya çalışayım.

Kazada kusur oranı öğrenme

SBM ONLINE sistemi üzerinden Tramer sorgulama yaparak kazada kusur oranınızı öğrenebilirsiniz.

www.sbm.org.tr tutanak sorgulama adresine giriş yapmanız gerekiyor. Aşağıdaki bağlantıdan bu uygulamaya erişebilirsiniz.

Hatırlatmakta fayda var bu sorgulamayı yapabilmeniz için e-devlet’e giriş yapmanız gerekiyor.

Tramer sorgulama ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu sorgulama için hiç bir kurum veya kuruluşa ödeme yapmayınız!

Gelelim polis tutanaklı kazalarda kusur oranını nasıl öğreneceğimize. Bu konuyla ilgili sizler için hazırlamış olduğum kusur oranı hesaplama programı sayesinde ihlal maddelerini seçip, kazadaki suç oranınızı öğrenebilirsiniz.


Trafik kazasındaki suçluluk veya sorumluluk oranı hesaplama
Trafik kazalarında kusur oranı hesaplama


  • Tutanakta sizin için ihlal olarak belirtilen maddeyi seçin
  • Karşı araç sürücüsü için belirlenen maddeyi seçin
  • Hesapla butonuna basın
  • Tüm işlem bu kadar % kaç kusurlu olduğunuzu saniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz.
  • ahmetmerkepci.com/kusur-orani-hesaplama-nasil-yapilir/

Trafik kazası polis raporu nereden alınır?

Malum kaza sonrasında olayın rehavetiyle trafik kazası polis raporu ne zaman ve nereden alacağınızı görevlilere sormayı düşünemeyebilirsiniz. Görevliler size söylemiş olsa dahi belki hiç hatırlamayacaksınız.

Ortalama bir iş günü sonrasında kazanızı inceleyen ekibin bağlı olduğu trafik biriminden trafik kazası polis raporunuzu alabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse, yerleşim yerleri içerisindeki kazalarda trafik denetleme şube müdürlüğü yerleşim yerleri dışındaki kazalarda ise bölge trafik denetleme şube müdürlüğünden tutanağınızı alabilirsiniz.

İşinizi şansa bırakmamak adına bulunduğunuz için trafik birimini telefonla arayarak teyit edin.

Kontrolsüz kavşak kusur oranı

Kontrolsüz kavşak geçiş üstünlüğü ne yazık ki ülkemizde en çok bilinen ama en çok karıştırılan kuralların başında geliyor. Özellikle bu başlık altında tekrar belirtmek istiyorum arkadaşlar.

“Ben caddeden geliyordum polis beni kusurlu göstermiş” cümlesini kurmadan önce şunu belirteyim, yolun adının cadde olması anayol olduğu anlamı taşımaz!

Buna rağmen ben itiraz edeceğim diyen arkadaşlar, kavşaklarda geçiş önceliğine uymama bilirkişi raporu sonucuyla karşılaştığında ikinci şoku geçiriyorlar.




Kontrolsüz kavşaklarda uyulması gereken kurallar
Kontrolsüz kavşak nedir

52/1-a kusur oranı

Genel olarak ülkemizde hemen hemen her iki kazanın birinde bu ihlal maddesi kullanılır. 52 1a kusur oranı yüzde kaç? İlk olarak sorulan soruların başında gelen bu soruyu bizde soralım.

52/1-a maddesi tali kusur maddeleri arasında yer alır. Hız ihlali asli kusur değildir. Dolayısıyla tramer kaza inceleme esasları doğrultusunda bu maddeyi dikkate almaz.

Özellikle kavşak kazalarında, ilk geçiş hakkına sahip aracın süratli bir şekilde gelip çarpmasında tramer çarpılan araca %100 kusur veriyor.

Elbette ki hakkaniyete aykırı bir durum söz konusu itiraz hakkınız var. Yazımın devamında itiraz ile ilgili detaylı bilgi vereceğim.

Trafik kazası kusur oranı Yargıtay kararı

Elbette uyuşmazlık yaşanan konularda emsal yargı kararlarına başvurulur. Bu tarz bir kaç Yargıtay kararından bahsetmek istiyorum.

  • Her iki sürücünün yeşil ışıkta geçtiğini iddia etmesi
  • Her iki sürücünün de kazanın kendi şeridinde giderken diğerinin şerit değiştirmesi sonucu olduğu iddia etmesi

Şeklinde meydana gelen trafik kazasında kusur oranları eşit derecede paylaştırılır. Kısaca Yargıtay kararıyla kusur oranı %50-%50 olarak belirlenir.

Kırmızı ışık ihlali kusur oranı

Kırmızı ışıkta geçen araca çarpsanız dahi tramer yeşilde geçen araca kusur atfetmez. Nitekim doğru bir karar. Son zamanlarda gördüğüm bir kaç bilirkişi raporuna şaşkınlıkla bakakaldım.

Yeşilde geçen araca da %25 oranında kusur verilmiş. Elbette kavşaklara yaklaşırken hızımızı azaltmak zorundayız ancak yeşilde geçen araca ihlali var demek bence doğru bir değerlendirme değil.

Tabi ki kavşakta araçlar varken yeşilde geçip, müşterek kavşak alanı içerisinde diğer bir araca çarpmak farklı bir fiil bu iki durumu bir birinden ayırmakta fayda var.

Arkadan çarpma kusur oranları

Öndeki araç aniden durunca arkadan çarptım. Cümlesini sıklıkla duyarız. Zira öndeki aracın aniden yavaşlayabileceğini veya durabileceğini öngörerek hareket etmemiz gerekiyor.

Aynı şeritte peş peşe giden araçların güvenli araç takip mesafesini korumak zorunda olduğunu hatırlatmak istiyorum. Dolayısıyla istisnai haller haricinde arkadan çarpma kusur oranı %100’dür.

Bir önceki cümlemde de söylediğim gibi aynı şeritte ve peş peşe giden araçlar için durum bu. Eğer sağ veya sol şeridinizde aniden şerit değiştirerek önünüzde yavaşlayan veya duran araca çarparsanız olay tamamen değişir.

Trafik kazası kusur oranına itiraz

Tramere itiraz için 5 (beş) iş günü olarak süre sınırı koymaktadır. Öte yandan tramer komisyon kararına itiraz hakkı sadece yargı yoluyla yapılabiliyor.

Öncelikle şunu belirtmeliyim maddi hasarlı trafik kazasına itiraz süresi 2 yıldır. Yani 5 iş günü değil. Tabi ki tramer kendi kriterlerine göre hareket edebilir ancak kanuni olarak süremiz az önce de belirttiğim gibi iki yıldır.

Dava açılması gerekir denildiğinde bir çok kişi tedirgin oluyor ama doğru ve haklı bir talebiniz var ise çekinecek bir konu yok. Gerekli tüm süreçlerde yardımımı esirgemeyeceğim.

Eğer yaşamamış olduğunuz trafik kazasında kusur oranına itiraz etmek istiyorsanız, aşağıdaki iletişim bağlantılarına tıklayarak hızlıca destek alabilirsiniz.


İtiraz ve yargı süreçleri ile alakalı olarak daha detaylı bilgi isterseniz, Kusur Oranı İtirazı Nasıl Yapılır? yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Kazasız günler dilerim.

5 2 Oy Verildi
Yazımı değerlendirir misin?

Ahmet MERKEPÇİ

Trafik güvenliği üzerine akademik çalışmalar yapan, trafik kazaları, cezaları ve sigorta hukukunda danışmanlık sağlayan dünyalar güzeli Asel'in babası.
5 2 Oy Verildi
Yazımı değerlendirir misin?
Cevabın mail adresine gelmesini ister misin?
Bildir
guest
6 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Özkan
Özkan
Yazıya Puanım :
     

Ahmet Bey Merhaba, web sitenizi çok faydalı buldum. Degerli paylaşımlarınız için Teşekkurlerimi sunarım. 30 Temmuz akşam uzeri kazaya karıştım. Şirketimizin önunden ayrıldıktan sonra yaklaşık 20 metre uzaklıktaki ilk kavşakta hafif duraklayıp, yol kesişiminde vW Transporter oldugundan dolayı tam göremedigimden, tekrar hareket etmemle birlikte sahilden E-5’e ara sokaklardan ulaşmaya çalışan sivil polis aracı dur tabelası ve sagdaki geçiş ustunlugu olan benim aracıma frene tam asılmasına ragmen hızından dolayı duramayıp bana soldan direk çamurluga ve ufak tampona olmak uzere çarptı.Transporter olay yerinden ben şoku atlatana kadar olay yerinden uzaklaştı. Sivil polis aracı oldugundan Trafik polisi çagrıldı. Trafik polisi karşı taraf polis oldugu… Devamını Oku »

Faruk
Faruk
Yazıya Puanım :
     

Ahmet Bey merhaba. Zincirleme trafik kazasına karıştım. Polis gelip tutanak tuttu. Polis raporu aynen şöyle: “A plakalı araç, … bulvarını takiben, … istikametine seyir halindeyken, … AVM’ye yaklaşlık 500 metre mesafede, trafik durumuna göre yavaşladığı sırada; aracının arka kısımlarına, yine aynı istikamette seyir halinde olan B plakalı aracın ön kısımlarıyla çarpması, hemen akabinde B plakalı aracın arka kısımlarına, yine aynı istikamette seyir halinde olan C plakalı aracın ön kısımları ile çarpması neticesinde, maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir. Kazanın oluşumunda B plakalı araç sürücüsü ve C plakalı araç sürücüsünün; 2918 sayılı K.Y.T.K.’nun 56/1-C maddesini ihlal ettikleri, kaza yeri inceleme ve… Devamını Oku »

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu