56/1c Kusur Oranı Nedir? Arkadan Çarpma Sigorta İtirazı
56/1c kusur oranı, KTK 56. Maddesinde belirtilen yakın takip kazalarına 56/1-c kusur oranı denir. Başka bir ifadeyle öndeki araca arkadan çarpma şeklinde meydana gelen trafik kazasındaki ihlaller 56 1c kusur oranı olarak tanımlanır.
Değerli Hak Sahibi; Kusur değerlendirmeniz Karayolları trafik kanunun K.Y.T.K. 56/1-c ilgili maddesi gereğince yapılmıştır. Tramerde bu sonucu görüyorsanız %100 kusurlusunuzdur arkadaşlar. Arkadan çarpma sigorta itirazı yolu gözüküyor demektir.
Trafik kazası sonrasında gerek kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) gerekse de tramer heyetinin belirlemiş olduğu 56 1c kusur oranına itiraz hakkınız olduğunu biliyor muydunuz?
Herhangi bir masraf etmeden 56/1-c kusur oranına ücretsiz itiraz işlemini nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız bu yazımda bulabilirsiniz!
Evet sevgili arkadaşlarım bu yazımda sizlere 56 1c kusur oranı nedir? 56/1c itiraz işlemi nasıl yapılır? 56/1-c kusur oranı yüzde kaç? 56/1-c asli mi tali mi? Tazminata ve rücu ya 56 1c etkisi nelerdir? Bunlardan bahsedeceğim.
Özellikle en çok merak edilen bir kaç konuya da açıklık getireceğiz.
- Aniden duran arabaya arkadan çarpma
- Şerit değiştiren araca arkadan çarpmak
- Arkadan çarpma trafik sigortası işlemleri
Vakit kaybetmeden tüm bu soruları cevaplamaya başlayalım. Keyifle okumanız dileğiyle ayrıca aklınıza takılan soruları sormaktan çekinmeyin dostlarım.
Ktk 56/1c Kusur Oranı Ne Demek?
“Şerit izleme, gelen trafikle karşılaşma, araçlar arasındaki mesafe, yavaş sürme ve geçiş kolaylığı sağlama” başlıklı, Karayolları Trafik Kanunun 56. Maddesi 1. Fıkrası ‘c’ bendidir. Daha net bir ifadeyle “yakın takip” demektir.
Kanun maddesi çok açık ve net olarak peş peşe giden araçlardan, arkadaki aracın güvenli takip mesafesini dikkate almadan arkadan çarpma halinde arkadaki aracın kusurlu olduğunu ifade etmektedir.
Aniden Duran Arabaya Arkadan Çarpma Nedir?
Genelde bu tarz kaza sonrasında çarpan araç sürücüleri bana ulaştığında ilk cümlesi şüphesiz şu şekilde oluyor. “Ben normal yolumda gidiyordum önümdeki araç aniden durdu arkadan çarptım” diyor ve ekliyor “ben suçlu muyum?” Dostlarım, sürücü kursunda bizlere teknik bir bilgi öğretirler belki hatırlayanınız vardır.
Öndeki aracı takip mesafesi: Hızın yarısı kadar metre cinsinden mesafe bırakarak seyir etmemiz gerekiyor. Kısacası 50 km/h seyir ederken öndeki araçla 25 metre mesafe bırakmamız gerekiyor. Peki seyir halinde bu mesafeyi nasıl hesaplayacağız?
Takip mesafesi hesaplama: Trafikte seksen sekiz seksen dokuz kuralı kullanılır. Öndeki aracın geçtiği noktayı belirleyip 88 89 dedikten sonra belirlediğimizde noktadan geçiyorsak gerekli takip mesafesini koruduğumuzu anlarız.
Eğer ki güvenli mesafeyi korumuş olursanız öndeki araç aniden durmuş olsa bile çarpmadan durabilirsiniz. Dolayısıyla önünüzdeki araç aniden de durmuş olsa arkadan çarparsanız hatalı sizsiniz.
Şerit Değiştiren Araca Arkadan Çarpmak Nedir?
Yukarıda güvenli takip mesafesinden bahsettim. Güvenli takip mesafesi peş peşe aynı şeritte giden araçlar için geçerlidir. Siz kendi şeridinizde giderken sağınızdan veya solunuzdan aniden şeridinize giren araca çarpmalarda sizin kusurunuz yoktur!
- 46/2b kusur oranı maddesi tam olarak bu durumu açıklamaktadır.
- Gireceğiniz şeridi kontrol etmek zorundasınız.
- Sinyal vermek şerit değiştirmek için yeterli değildir.
- Daha detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/46-2-b-kusur-orani/ yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Arkadan Çarpma Trafik Sigortası İşlemleri Nasıl Yapılır?
Arkadan çarpma kazalarında trafik sigortası aracınızın hasar masrafını ve oluşabilecek araç değer kaybınızı almanızda yardımcı olmaz. Kaskonuz var ise aracınızın hasarını yaptırabilirsiniz. Ancak değer kaybı tazminatınızı alamazsınız.
Çünkü karayolları trafik kanununun 91. maddesi olan zorunlu mali trafik sigortaları 3. şahıslara verilen zararı karşılar. Dolayısıyla kazada %100 siz kusurluysanız trafik sigortasından hak talep edemezsiniz.
Trafik kazası kusur oranları ile ilgili merak edilen diğer maddelere; ahmetmerkepci.com/trafik-kazasi-kusur-oranlari/ burada bulabilirsiniz.
56/1c Kusur Oranı Yüzde Kaç?
56/1c kusur oranı yüzde yetmiş beş (%75) olarak kabul edilir. Peki 56 1c neye göre belirlenir anlatmadan önce. Başka bir detaydan daha bahsedeyim, 56-1c her zaman için %75 mi kabul edilir? Elbette hayır!
Trafik kazalarında oranlar asli ve tali olarak tanımlanan maddelere istinaden belirlenir. Bu duruma göre de yüzde oranları ortaya çıkar.
Kazaya karışan taraflardan biri 56/1-c trafik kusuru işlemiş ise;
- Diğer taraf asli maddelerden birini ihlal etmiş ise 56/1c %50 oranında
- Diğer taraf tali maddelerden birini ihlal etmiş ise 56/1-c %75 oranında
- Diğer tarafın herhangi bir ihlali yok ise 56-1c %100 oranında
Kusurlu kabul edilir. 56 1c oranı neden önemlidir diye düşünebilirsiniz. Hemen söylemek istiyorum 56/1-c tazminat miktarı ve oranını belirlemektedir.
- 56 1 c kusur oranı hesaplama programı sayesinde sonucu öğrenebilirsiniz. ↓
- ahmetmerkepci.com/kusur-orani-hesaplama-nasil-yapilir/
Tazminata etkisi bakımından 56 1c asli mi tali mi olarak değerlendirilir. Hemen cevaplayalım.
56/1-c Asli mi Tali mi?
Ktk 84/d maddesi kapsamında 56/1-c asli kusur maddesidir. Yani kazanın meydana gelmesinde 56/1c birinci derecede sorumlu anlamına gelir. Asli kusur nedir? Ne anlamamız gerekir? Size detaylı asli kusur rehberi hazırladım.
Detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/asli-kusur-nedir/ yazımı okuyabilirsiniz.
SBM tramer heyeti 56-1c maddesini değerlendirmeye alır. Çünkü asli ihlalleri değerlendirmektedir. Ancak karşı araç sürücüsü asli kusur maddelerinden birini ihlal etmez ise tramerde %100 kusurlu olursunuz.
- Tramerde verilmeyen tali kusur oranı itirazı için faydalı bir içerik hazırladım.
- Ktk 56/1c itiraz dilekçesi örneği için, ahmetmerkepci.com/kusur-orani-itirazi-nasil-yapilir/ bağlantısını mutlaka ziyaret etmelisiniz.
56/1-c Trafik Cezası Yazılır Mı?
Evet dostlar 56 1c trafik cezası yazılır. 993,00 tl (Yüzotuziki Lira) para cezası ve 20 ehliyet ceza puanı vardır. Kolluk kuvvetleri 56 1c kusur maddesi olarak tutanakta belirtiyor ancak meydana gelen kazadan dolayı 56/1c cezası yazmıyorlar.
Kaza tespit tutanağında 56-1c maddesince kusur verilip. Birde üzerine 56/1-c ceza yazılırsa ne yapmamız gerekir? Elbette itiraz edeceğiz.
56/1-c trafik cezasına itiraz için ahmetmerkepci.com/56-1-c-trafik-cezasi-nedir/ yazımda yapmanız gerekenleri açıkladım.
Nasıl İtiraz Edilir?
Bu durum kazanın oluş şekline göre yani 56 1c ihlali olup olmaması ile değerlendirilir. Kaza sonrası “bence ben 56 1c maddesini ihlal etmedim” düşüncesiyle itiraz etmeyin.
Muhakkak 56/1c uzman görüşü alın. Bireysel olarak 56/1c itiraz etmek için “56/1-c kusur mütalaası” ihtiyacınız olacaktır.
Mütalaa nedir? 56/1c Uzman görüşü nasıl alınır? gibi sorularınıza cevap olarak ahmetmerkepci.com/kusur-mutalaasi-nedir-uzman-gorusu-kimden-alinir/ bu yazıyı hazırladım.
- Trafik Kazası Bilirkişi Raporu
- Eksper Raporu
- Başvuruya ait diğer evraklar
Usulen olması gereken birçok teferruat olduğu doğrudur. Ne yapmak gerekiyor?
Ben ve ekibim olarak 56/1c maddesinden kusurlu tutulduğunuz kaza tutanağını ücretsiz olarak inceliyoruz. Ayrıca 56/1-c trafik kazası itiraz sürecinizi yönetmeye talibiz! Bana aşağıda paylaştığım bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Merak ettiğiniz 56 1c ile ilgili soruları, yorum bölümünden sorabilirsiniz. Kazasız günler dilerim.
Selamın aleyküm arkadaşlar ben geçtiğimiz cumartesi bir kazaya karıştım ben en sol seritte köprü altından çıktım karşı taraf ise sağdan dur levhası olan yerden 20 km hızla 3 şerit atlayıp benim seridime geçti ben frene asildim fakat yinede sol arkadan vurdum bunda suçlu kim kime yıkılır bu iş cevap verirseniz sevinirim
Ben orta şeritte sehir halinde giderken sol şeritte ki aracin şoforu arabayi önüme kirdi yani bende haliyle arkadan vurdum ama araci önume kiran araç sürucusu 1.29 prom alkolluydu polis bana 56/1c vermiş suçu bana yikmiş sizce eksperde ne çikar
Merhaba önce mıcıra kapılıp tarlaya uçtum sonra aracımı yolun kenarına çıkarttım daha sonra arkadan başka bir araç çarptı 46 metre fren izi var kim kusurlu
Merhaba,motorumla seyir halindeyken başka bir motorlu arkadan çarparak beni düşürdü ancak kendi düşmedi,ve olay yerinden uzaklaştı,bende sürüklenerek önümdeki arabaya hafif bir şekilde vurdum,sonradan kazaya sebebiyet veren motorlu arkadaşı bulup tutanak tutuldu tutanağında benim düştüğümün farkında olmadığını yazmış ve onun için uzaklaştığını yazmış ne sonuç çıkar teşekkürler