56/1c Kusur Oranı Nedir? Arkadan Çarpma Sigorta İtirazı
56/1c kusur oranı, KTK 56. Maddesinde belirtilen yakın takip kazalarına 56/1-c kusur oranı denir. Başka bir ifadeyle öndeki araca arkadan çarpma şeklinde meydana gelen trafik kazasındaki ihlaller 56 1c kusur oranı olarak tanımlanır.
Değerli Hak Sahibi; Kusur değerlendirmeniz Karayolları trafik kanunun K.Y.T.K. 56/1-c ilgili maddesi gereğince yapılmıştır. Tramerde bu sonucu görüyorsanız %100 kusurlusunuzdur arkadaşlar. Arkadan çarpma sigorta itirazı yolu gözüküyor demektir.
Trafik kazası sonrasında gerek kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) gerekse de tramer heyetinin belirlemiş olduğu 56 1c kusur oranına itiraz hakkınız olduğunu biliyor muydunuz?
Herhangi bir masraf etmeden 56/1-c kusur oranına ücretsiz itiraz işlemini nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız bu yazımda bulabilirsiniz!
Evet sevgili arkadaşlarım bu yazımda sizlere 56 1c kusur oranı nedir? 56/1c itiraz işlemi nasıl yapılır? 56/1-c kusur oranı yüzde kaç? 56/1-c asli mi tali mi? Tazminata ve rücu ya 56 1c etkisi nelerdir? Bunlardan bahsedeceğim.
Özellikle en çok merak edilen bir kaç konuya da açıklık getireceğiz.
- Aniden duran arabaya arkadan çarpma
- Şerit değiştiren araca arkadan çarpmak
- Arkadan çarpma trafik sigortası işlemleri
Vakit kaybetmeden tüm bu soruları cevaplamaya başlayalım. Keyifle okumanız dileğiyle ayrıca aklınıza takılan soruları sormaktan çekinmeyin dostlarım.
Ktk 56/1c Kusur Oranı Ne Demek?
“Şerit izleme, gelen trafikle karşılaşma, araçlar arasındaki mesafe, yavaş sürme ve geçiş kolaylığı sağlama” başlıklı, Karayolları Trafik Kanunun 56. Maddesi 1. Fıkrası ‘c’ bendidir. Daha net bir ifadeyle “yakın takip” demektir.
Kanun maddesi çok açık ve net olarak peş peşe giden araçlardan, arkadaki aracın güvenli takip mesafesini dikkate almadan arkadan çarpma halinde arkadaki aracın kusurlu olduğunu ifade etmektedir.
Aniden Duran Arabaya Arkadan Çarpma Nedir?
Genelde bu tarz kaza sonrasında çarpan araç sürücüleri bana ulaştığında ilk cümlesi şüphesiz şu şekilde oluyor. “Ben normal yolumda gidiyordum önümdeki araç aniden durdu arkadan çarptım” diyor ve ekliyor “ben suçlu muyum?” Dostlarım, sürücü kursunda bizlere teknik bir bilgi öğretirler belki hatırlayanınız vardır.
Öndeki aracı takip mesafesi: Hızın yarısı kadar metre cinsinden mesafe bırakarak seyir etmemiz gerekiyor. Kısacası 50 km/h seyir ederken öndeki araçla 25 metre mesafe bırakmamız gerekiyor. Peki seyir halinde bu mesafeyi nasıl hesaplayacağız?
Takip mesafesi hesaplama: Trafikte seksen sekiz seksen dokuz kuralı kullanılır. Öndeki aracın geçtiği noktayı belirleyip 88 89 dedikten sonra belirlediğimizde noktadan geçiyorsak gerekli takip mesafesini koruduğumuzu anlarız.
Eğer ki güvenli mesafeyi korumuş olursanız öndeki araç aniden durmuş olsa bile çarpmadan durabilirsiniz. Dolayısıyla önünüzdeki araç aniden de durmuş olsa arkadan çarparsanız hatalı sizsiniz.
Şerit Değiştiren Araca Arkadan Çarpmak Nedir?
Yukarıda güvenli takip mesafesinden bahsettim. Güvenli takip mesafesi peş peşe aynı şeritte giden araçlar için geçerlidir. Siz kendi şeridinizde giderken sağınızdan veya solunuzdan aniden şeridinize giren araca çarpmalarda sizin kusurunuz yoktur!
- 46/2b kusur oranı maddesi tam olarak bu durumu açıklamaktadır.
- Gireceğiniz şeridi kontrol etmek zorundasınız.
- Sinyal vermek şerit değiştirmek için yeterli değildir.
- Daha detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/46-2-b-kusur-orani/ yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Arkadan Çarpma Trafik Sigortası İşlemleri Nasıl Yapılır?
Arkadan çarpma kazalarında trafik sigortası aracınızın hasar masrafını ve oluşabilecek araç değer kaybınızı almanızda yardımcı olmaz. Kaskonuz var ise aracınızın hasarını yaptırabilirsiniz. Ancak değer kaybı tazminatınızı alamazsınız.
Çünkü karayolları trafik kanununun 91. maddesi olan zorunlu mali trafik sigortaları 3. şahıslara verilen zararı karşılar. Dolayısıyla kazada %100 siz kusurluysanız trafik sigortasından hak talep edemezsiniz.
Trafik kazası kusur oranları ile ilgili merak edilen diğer maddelere; ahmetmerkepci.com/trafik-kazasi-kusur-oranlari/ burada bulabilirsiniz.
56/1c Kusur Oranı Yüzde Kaç?
56/1c kusur oranı yüzde yetmiş beş (%75) olarak kabul edilir. Peki 56 1c neye göre belirlenir anlatmadan önce. Başka bir detaydan daha bahsedeyim, 56-1c her zaman için %75 mi kabul edilir? Elbette hayır!
Trafik kazalarında oranlar asli ve tali olarak tanımlanan maddelere istinaden belirlenir. Bu duruma göre de yüzde oranları ortaya çıkar.
Kazaya karışan taraflardan biri 56/1-c trafik kusuru işlemiş ise;
- Diğer taraf asli maddelerden birini ihlal etmiş ise 56/1c %50 oranında
- Diğer taraf tali maddelerden birini ihlal etmiş ise 56/1-c %75 oranında
- Diğer tarafın herhangi bir ihlali yok ise 56-1c %100 oranında
Kusurlu kabul edilir. 56 1c oranı neden önemlidir diye düşünebilirsiniz. Hemen söylemek istiyorum 56/1-c tazminat miktarı ve oranını belirlemektedir.
- 56 1 c kusur oranı hesaplama programı sayesinde sonucu öğrenebilirsiniz. ↓
- ahmetmerkepci.com/kusur-orani-hesaplama-nasil-yapilir/
Tazminata etkisi bakımından 56 1c asli mi tali mi olarak değerlendirilir. Hemen cevaplayalım.
56/1-c Asli mi Tali mi?
Ktk 84/d maddesi kapsamında 56/1-c asli kusur maddesidir. Yani kazanın meydana gelmesinde 56/1c birinci derecede sorumlu anlamına gelir. Asli kusur nedir? Ne anlamamız gerekir? Size detaylı asli kusur rehberi hazırladım.
Detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/asli-kusur-nedir/ yazımı okuyabilirsiniz.
SBM tramer heyeti 56-1c maddesini değerlendirmeye alır. Çünkü asli ihlalleri değerlendirmektedir. Ancak karşı araç sürücüsü asli kusur maddelerinden birini ihlal etmez ise tramerde %100 kusurlu olursunuz.
- Tramerde verilmeyen tali kusur oranı itirazı için faydalı bir içerik hazırladım.
- Ktk 56/1c itiraz dilekçesi örneği için, ahmetmerkepci.com/kusur-orani-itirazi-nasil-yapilir/ bağlantısını mutlaka ziyaret etmelisiniz.
56/1-c Trafik Cezası Yazılır Mı?
Evet dostlar 56 1c trafik cezası yazılır. 993,00 tl (Yüzotuziki Lira) para cezası ve 20 ehliyet ceza puanı vardır. Kolluk kuvvetleri 56 1c kusur maddesi olarak tutanakta belirtiyor ancak meydana gelen kazadan dolayı 56/1c cezası yazmıyorlar.
Kaza tespit tutanağında 56-1c maddesince kusur verilip. Birde üzerine 56/1-c ceza yazılırsa ne yapmamız gerekir? Elbette itiraz edeceğiz.
56/1-c trafik cezasına itiraz için ahmetmerkepci.com/56-1-c-trafik-cezasi-nedir/ yazımda yapmanız gerekenleri açıkladım.
Nasıl İtiraz Edilir?
Bu durum kazanın oluş şekline göre yani 56 1c ihlali olup olmaması ile değerlendirilir. Kaza sonrası “bence ben 56 1c maddesini ihlal etmedim” düşüncesiyle itiraz etmeyin.
Muhakkak 56/1c uzman görüşü alın. Bireysel olarak 56/1c itiraz etmek için “56/1-c kusur mütalaası” ihtiyacınız olacaktır.
Mütalaa nedir? 56/1c Uzman görüşü nasıl alınır? gibi sorularınıza cevap olarak ahmetmerkepci.com/kusur-mutalaasi-nedir-uzman-gorusu-kimden-alinir/ bu yazıyı hazırladım.
- Trafik Kazası Bilirkişi Raporu
- Eksper Raporu
- Başvuruya ait diğer evraklar
Usulen olması gereken birçok teferruat olduğu doğrudur. Ne yapmak gerekiyor?
Ben ve ekibim olarak 56/1c maddesinden kusurlu tutulduğunuz kaza tutanağını ücretsiz olarak inceliyoruz. Ayrıca 56/1-c trafik kazası itiraz sürecinizi yönetmeye talibiz! Bana aşağıda paylaştığım bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Merak ettiğiniz 56 1c ile ilgili soruları, yorum bölümünden sorabilirsiniz. Kazasız günler dilerim.
Buzlanma nedeniyle ile ana yolda duran işaret levhası olmayan aracı Arkadan çarpan araç 100 de 0 suçlu bulunmuştur
Merhaba bundan 2 hafta önce E5 karayolunda orta şeritte ilerlerken bir aracın benzini bitmiş ve orta seritte sadece dörtlü ikaz lambalarını yakıp benzin almaya gitmiş benzin alıp gelmiş benzini doldururken kaza oldu. Benim önümde seyireden araç duraklama yapan araca yakin bir bölgeden sol serite geçti bende görmediğim için birden araçla karşı karşıya kaldık ve arkadan çarpmış bulundum kusur kime verilir nasıl bir yol izlemeliyim herhangi bir video kaydı yok.
merhabalar 12.02.2022 tarihinde arnavutköy habibler yolunda fenertepe kışlasının önünde kaza yaptım sarı ışık yanıyordu ve ben 70 km/h ile gidiyordum ve kişi durunca sarı ışıkta çarptım ve gelen mesajda bugün 56-1-c kanunuyla 100% kusurlu bulunmuşum sizce nasıl yol izlemeliyim
Mrb Ben ticari taksi şoförüyum 2 gün önce e5 karayolunda giderken orta şeritten sağ seride geçtim ve 20 metre ilerde reflektor veya başka bir önlem almadan duran araca arkadan çarptım sonrasında kafama ve boynuma camlar saplandı kan içinde arabadan indim panikle hastahaneye gittim kayinbaba arabanın başına gitti polis tutarı tutuldu şuanda tutanağada ulaşamadık ama polis onada kusur vericem demis biz ne yaplayiz ona % kaç vermiştir bilgilendirirseniz sevinirim he bu arada arabamda 40 bin TL ye yakın masraf var
Merhaba, çift şeritli yolda ilerlerken kırmızı ışıklarda önümdeki (İlk araç) uzun kamyonun arkasında durdum. Kamyon birden bire geriye takıp geri geri gelmeye başladı. Arkamda araç oldugundan sola sinyal verip çıkmak için hareket ettim ama aracımın tamamı geçmeden arka sag kelebek camından çelik kasa arabanın içine girmek kaydıyla geldi çarptı. Tutanak tuttuk, resimleri çektim, ben olayı aynı böyle anlattım ama kamyon şoförü, önümde araç arıza yaptı, (önünde araç yoktu), bende kontrollü geri geri giderken bana çarptı diye yazmış. Olay büyümesin diye tutanakla o şekilde doysa açıldı. Sonuç ne çıkar sizce? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim Not: şayet sola çıkmasaydım koca dorse… Devamını Oku »
Merhaba bundan bir hafta önce bir trafik kazası geçirdim kazada ciddi maddi hasar var. Ben kendi seyrimde kendi şeridimde giderken sağ şeritten sol şeride aniden önüme kırarak diğee araç geçmiştir ve dönülmemesi gereken yerden dubalar olmasına rağmen dönmeye çalışmıştır bende aracımın sol önü ile onun aracının arka sol teker üstünden çarpışma gerçekleşti şayet ben 56/1cden suçlanıyorum ama tutanakda ön kısımda yandan çarpma işaretlenmiş ama krokide arkadan çarpma olarak gösterilmiştir. Yasal olaral tespit davası açtım ama yazılarınızdada okuduğum gibi bir sonuç elde edemedim. Bilir kişi dahi atanmadi.dönülmemesi gereken bir yerden dönerken dubalar olmasına rağmen ben aracılı kurtarim derken sola manevra yapıyorum… Devamını Oku »
Merhabalar kendi şeridimde ilerlerden kavşağa aniden tali yoldan arac cıktı fren yapıp durdum araca vurmamak için ve durdum ama arkamdaki
Bana vurdu vuran %100 kusurlumudur
Merhabalar. Ben anayolda ilerleriken viraj dondum hemen 20 m onumde yol uzerine park etmis arac gordum frenlememe ragmen arac durmayip park halindeki acaca arkadan carptim exper %50 girdi ama komisyona gitti tutanak sonuc ne olabilir
Merhabalar. Şehir içinde olan bir kazadan bahs edecem.Işıkları geçtim önümde 3 araç bulunuyordu orta şeritteyiz ortalam olarak ışıkları 30m geçtim.önümdeki araç durdu bende durdum.arkadan hızlı gelen araç benim aracın arka sol lastik tarafına vurun takla attı.Benim araçta öndeki araca hafif değdi.
Köprunun sagından kavisli yolda donus yaparken yolun yokus asagi meyilli olmasi vr kar ve buzlanma nedeniyle dönüş yaparken aracim kontrolunu kaybetti yavas oldugum halde kaydi direksiyonu sola kirdim demir bariyerlere vurup dururum dedim vurduktan sonra tekrar kaydi ve onumdede kayarak duran araca arkadan vurdu bariyere sol tampon vurdu hasar yok ama onumdeki duran araca sag tamponum vurdu tutanak tuttuk 100de 100 kusurlu ciktim ama bilerek isteyerek vurmadim bide arac kaymis önumde durmus sizce hata bendemi itiraz etsem bisey degisirmi nasil itiraz edecez kisaca cevaplarsaniz
Merhaba, Duble yolun sol Şeridinde ilerlerken süratli bir şekilde gelip benden yol isteyen ve 500-600 m sonra aniden sert bir şekilde fren yapan araca yol yağmurlu ve kaygan olduğu için onun hızına kendi aracımı düşürmek amacıyla sert fren yaptığım esnada arabam durmadı bende öndeki araca vurmamak için direksiyonu kırdım ve kaldırma çarptım 2 şerit sağ tarafımdaki kaldırma, orada sağ ön tekerim aldığı darbe sonucunda kırılarak aracın altından çıktı sadece bir iki bağlantı notkası tutuordu tekeri, kaldırımdan seken aracım da önümde aniden sert fren yapan araca sağ taraftan temas etti bu kazada 100 de 100 kusurlu benmi olurum? Bilgi verebilirmisiniz?
MERHBA,
SOLA DÖNÜŞ İÇİN ORTA REFUJDA CEP OLAN BİR YOLDA, KİŞİ BURAYI KULLANARAK SOLA DÖNMEYİP, FAKAT SOLA DÖNMEKTE OLAN KİŞİYE ÇARPMASI DURUMUNDA KİM SUÇLUDUR.
TEŞEKKÜR EDERİM.
Bugün başıma bi olay geldi arabam sağda dörtlüleri yaktım ekmek almak için markete gittim geldiğimde arkadan bayanın biri vurmuş benim araç yarısı park alanının dışarısında kalıyor acaba sonuç ne olur
Slm..kardesim gece saat 20.00 civarlarinda ankaradan adana istikametine yuklu tiri ile yola cikiyor .tahmini saat23.00 civarlarinda kulu makasina 4 km kala kaza yapiyor.kaza olus sebebi.onde giden pikabin arka isiklari yanmiyor.kardesim araci gordugunde cok gec oluyor kaza oluyor.3 olu 3 yarali .kendi ile beraber 4 yarali oluyor.carptigi pikabin muayenesi 2018 de bitmis.sigortasi kazadan 1 ay evvel bitmis.anlayacaginiz hicbir sey yok.arac ankaradan adana istikametine gidiyor..diyecegim olay gece oluyor arac trafige cikamaz durumda muayenesi sigortasi yok.ve ankara gibi bir yerden kuluya kadar rahatca geliyor.ve kazaya sebebiyet veriyor..kardesime %100 suclusun deniyor tutanakda.tabi ben bunu kabul etmiyorum itiraz edilecek .yani ben sunu demek istiyorum ve… Devamını Oku »
Merhaba.
Otobanda gece normal seyir halinde ilerlerken (90 – 100 km) yarış halinde olan 2 arabadan birinin sağımdan makas atarak geçerek yaklaşık 70 100 mt önümdeki 2 araca çarpıyor. ben kendimi sol şeride atıyorum ama nafile. Savrulan araçlardan bi tanesi benim sağ arkamdan vurup viyadükten uçmama sebep oluyordu. Tutanaklar tutulduktan sonra karar verildi 56/1c Yön: 107. madde) kusurludur. (Takip mesafesini koruması gerekir). Araştırdığımda arkadan vurmam gerekiyor bu sonuç için ama benim arabamın arkasında hasar var. Nasıl itiraz edebilirim ?
Sa şimdı ben bu makas atan arkadaşlar çok feci şekilde trafiği tehlikeye düşürüyor önümden silmecapraz bile geçen var ben aracıma 5 tane kamera taktırdım her türlü yolları görüyor kim nasıl araç kullanıyorsa kaydediyor 360 derece artım taktırmak zorunda kaldım birisi arkadan makas atarak gelip benım arka tampona yaklaşınca frene bilerek bassam suçlu olurmuyum yada önüme aniden kıran biri zevkine makas ata ata gelen dallamaya önüme kırdığında gaza basıp vursam suçlu olurmuyum sonuçta kameram kaydediyor 😉
merhaba 15 gün önce bi kaza yaptım ters yönde gittiğimi idda ediyolar lakin herhangi bir ters işareti yok ara sokaktan çıkan taksi sağ arka lastiğimden bana vuruyor kusur oranı sizce ne olur hala sonuçlanmadı
iyi çalışmalar . yakın zama da trafikte seyr halinde yağmurlu bir havada yaya geçidine yaklaşan iki önümdeki araç ani fren yapıyor yaya ya yol veriyor onun arkasındaki de ani frenle zar zor duruyor şahsımın kullandığı araçta (3. araç ) ani trenine karşılık bende sni fren yapıyorum ama duramıyorum ortadaki arabay vuruyorum . o da önündeki ne vuruyor. ne hikmetse airbagları patlıyor o kadar şiddetli bir vurma olmamasına rağmen. 100 kusurluyum . bundan sonraki süreç nasıl ilerler benim açımdan . yardımcı olursanız sevinirim
Merhabalar kısa süre önce bir kazaya karıştım seyir halindeyken önümdeki aracın önüne kedi çıktığı için durakladı ona çarpmadan arkasında durdum benim arkamdan gelen araç duramayıp bana hızlı bi şekilde çaptı ve bende çarpmanın etkisiyle öndeki araca çarptım çocuklarım ve eşim hafif yaralandığı için jandarma bölgesinde trafik jandarma gelerek tutanak tuttu olayı raporda doğru şekilde anlattı ancak bana ve arkadan gelip bana çarpan araca 2918 s.t.k nun 84 maddesi ve 56/c maddelerine göre kusur verdi oranları belli değil… sorum şu ben öndeki araca çapmadan durduğum için kusurum olmaması gerekmiyormu sizce ne yapmalıyım
Slm. Traktör ile seyir halindeyken arkadan gelen otomobil römorka arkadan çarptı. Kazada otomobil sürücüsüne hiç bir şey olmadı, şükür. Araç hasar gördü. Trafik yetkilisi römorkun arkasında yetersiz reflektör olmasından dolayı bana yüzde 75 otomobil sürücüsüne yüzde 25 kusurlu tutanağını tutmuş. Bana sigorta şirketi 40.000 TL. para cezası bildirisi icra ile yaptı. Bu para takibe düştü itiraz etmemize rağmen bu parayı sonuçta ödedik. Bu durumda ne yapmamız gerekiyordu. Veya bundan sonra itiraz yolu var mı…. yatırılan paraya…. saygılar