Trafik Kazası Kusur Oranları
Trend

53/1c Kusur Oranı Nedir? İtiraz Dilekçesi (Kesin Sonuç)

53/1c kusur oranı, KTK 53. Maddesinde belirtilen dönel kavşak kurallarına uymamak 53/1-c kusur oranı denir.

Başka bir ifadeyle dönel kavşakta geçiş kurallarına uymama sonucunda meydana gelen trafik kazası ihlal maddesi 53 1c kusur oranı olarak tanımlanır.

Trafik kazası sonrasında gerek kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) gerekse de tramer heyetinin belirlemiş olduğu 53 1c kusur oranına itiraz hakkınız olduğunu biliyor muydunuz?

Herhangi bir masraf etmeden 53/1-c kusur oranına ücretsiz itiraz işlemini nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız bu yazımda bulabilirsiniz!

Evet sevgili arkadaşlarım bu yazımda sizlere 53 1c kusur oranı nedir? 53/1c itiraz işlemi nasıl yapılır? 53/1-c kusur oranı yüzde kaç? 53/1-c asli mi tali mi? Tazminata ve rücu ya 53 1c etkisi nelerdir? Bunlardan bahsedeceğim.

Ktk 53/1c Kusur Oranı Ne Demek?

“Dönüş kuralları” başlıklı, Karayolları Trafik Kanunun 53. Maddesi 1. Fıkrası ‘c’ bendidir. Daha net bir ifadeyle “dönel kavşak kurallarına uymamak” demektir.

Dönel kavşaklarda dönüş kurallarına riayet etmemek, yasaktır.

ktk 53/1c kusur oranı

Araç sürücülerinin bir çoğu dönel kavşak kurallarında hata yapıyor. Aslında işin daha da vahimi nedir biliyor musunuz?

Söz konusu kavşağın dönel kavşak mı yoksa dönüş adası mı olduğunu dahi bilmiyor! Kısaca kavşağın dönel kavşak olabilmesi hatta sürücülerin bu kavşağın dönel kavşak olarak bilmesi için ada etrafında dönünüz levhası yeterlidir.

Ada etrafında dönünüz levhası tt-37 nedir
Ada etrafında dönünüz levhası tt-37


Trafik kazası kusur oranları ile ilgili merak edilen diğer maddelere; ahmetmerkepci.com/trafik-kazasi-kusur-oranlari/ burada bulabilirsiniz.

Dönel kavşak kazalarında kusur:

  • Ada içerisinde bulunan araca ilk geçiş hakkını vermemek
  • Dönel kavşağa yaklaşırken yavaşlamamak
  • Ada içerisinde sağdan sola hatalı dönüş manevraları yapmak
  • İlk geçiş hakkına sahip araçlara ilk geçiş hakkını vermemek

Başlıca sebeplerdir.

53/1c Kusur Oranı Yüzde Kaç?

53/1c kusur oranı yüzde yetmiş beş (%75) olarak kabul edilir. Peki 53 1c neye göre belirlenir anlatmadan önce. Başka bir detaydan daha bahsedeyim, 53-1c her zaman için %75 mi kabul edilir? Elbette hayır!

Trafik kazalarında oranlar asli ve tali olarak tanımlanan maddelere istinaden belirlenir. Bu duruma göre de yüzde oranları ortaya çıkar.

Kazaya karışan taraflardan biri 53/1-c trafik kusuru işlemiş ise;

  • Diğer taraf asli maddelerden birini ihlal etmiş ise 53/1c %50 oranında
  • Diğer taraf tali maddelerden birini ihlal etmiş ise 53/1-c %75 oranında
  • Diğer tarafın herhangi bir ihlali yok ise 53-1c %100 oranında

Kusurlu kabul edilir. 53 1c oranı neden önemlidir diye düşünebilirsiniz. Hemen söylemek istiyorum 53/1-c tazminat miktarı ve oranını belirlemektedir.

Tazminata etkisi bakımından 53 1c asli mi tali mi olarak değerlendirilir. Hemen cevaplayalım.

53/1-c Asli mi Tali mi?

53/1-c asli kusur maddesidir. Yani kazanın meydana gelmesinde 53/1c birinci derecede sorumlu anlamına gelir. asli kusur nedir? Ne anlamamız gerekir? Size detaylı asli kusur rehberi hazırladım.

Asli kusur ne demek açıklaması
tali kusur nedir

Detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/asli-kusur-nedir/ yazımı okuyabilirsiniz.

SBM tramer heyeti 53-1c maddesini değerlendirmeye alır. Çünkü asli ihlalleri değerlendirmemektedir. Ancak size çarpan bir araç olsa dahi siz %100 kusurlu sayılırsınız. Nitekim doğru bir itiraz süreci yönetirseniz kusur durumunuz %75 oranına inecektir.

53/1-c Trafik Cezası Yazılır Mı?

Evet dostlar 53 1c trafik cezası yazılır. 690,00 tl (Yüzotuziki Lira) para cezası ve 20 ehliyet ceza puanı vardır. Kolluk kuvvetleri 53 1c kusur maddesi olarak tutanakta belirtiyor ancak meydana gelen kazadan dolayı 53/1c cezası yazmıyorlar.

53/1-c trafik cezası ve 53/1c itiraz dilekçesi hazırlayabilmeniz için yapmanız gereken bilgileri içermektedir.
53/1-c nedir 53/1c trafik cezası

Kaza tespit tutanağında 53-1c maddesince kusur verilip. Birde üzerine 53/1-c ceza yazılırsa ne yapmamız gerekir? Elbette itiraz edeceğiz.

53/1-c trafik cezasına itiraz için ahmetmerkepci.com/53-1-c-trafik-cezasi-nedir/ yazımda yapmanız gerekenleri açıkladım.

Nasıl İtiraz Edilir?

Bu durum kazanın oluş şekline göre yani 53 1c ihlali olup olmaması ile değerlendirilir. Kaza sonrası “bence ben 53 1c maddesini ihlal etmedim” düşüncesiyle itiraz etmeyin.

Muhakkak 53/1c uzman görüşü alın. Bireysel olarak 53/1c itiraz etmek için “53/1-c kusur mütalaası” ihtiyacınız olacaktır.

53-1c kusur mütalaası yani uzman görüş raporu nasıl alınır tahkim başvurusu yaparken 53-1c kusur oranı değiştirme işlemleri
trafik kazası 53/1c kusur mütalaası nedir

Mütalaa nedir? 53/1c Uzman görüşü nasıl alınır? gibi sorularınıza cevap olarak ahmetmerkepci.com/kusur-mutalaasi-nedir-uzman-gorusu-kimden-alinir/ bu yazıyı hazırladım.

  • Trafik Kazası Bilirkişi Raporu
  • Eksper Raporu
  • Başvuruya ait diğer evraklar

Usulen olması gereken birçok teferruat olduğu doğrudur. Ne yapmak gerekiyor?

Ben ve ekibim olarak 53/1c maddesinden kusurlu tutulduğunuz kaza tutanağını ücretsiz olarak inceliyoruz. Ayrıca 53/1-c trafik kazası itiraz sürecinizi yönetmeye talibiz! Bana aşağıda paylaştığım bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

53-1c itiraz sbm iletişim
53/1c kusur oranı nedir? İtiraz dilekçesi (kesin sonuç) 1
53-1c itiraz sbm iletişim
53/1c kusur oranı nedir? İtiraz dilekçesi (kesin sonuç) 2

Ktk 53/1c itiraz dilekçesi örneği için, ahmetmerkepci.com/kusur-orani-itirazi-nasil-yapilir/ bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Merak ettiğiniz 53 1c ile ilgili soruları, yorum bölümünden sorabilirsiniz. Kazasız günler dilerim.

0 0 Oy Verildi
Yazımı değerlendirir misin?

Ahmet MERKEPÇİ

Trafik güvenliği üzerine akademik çalışmalar yapan, trafik kazaları, cezaları ve sigorta hukukunda danışmanlık sağlayan dünyalar güzeli Asel'in babası.
0 0 Oy Verildi
Yazımı değerlendirir misin?
Cevabın mail adresine gelmesini ister misin?
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
GÜL KAYAAL
GÜL KAYAAL
Yazıya Puanım :
     

Eylül ayında abim trafik kazası geçirdi Annem ve abimin arkadaşı kaza yerinde vefat etti abim yoğun bakımda yattı karşı taraf alkollüymüş savcıya ifade vermiş abim de ifade verdi bilirkişi raporu 8 ay oldu çıkmadı bu normal bir durum mu ne yapılmalı rapor için bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkür ederim.G

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu