53/1a Kusur Oranı Nedir? İtiraz Dilekçesi (Kesin Sonuç)
53/1a kusur oranı yüzde kaç sürücüler tarafından en çok merak edilen sorulardan birini sizler için açıklıyoruz. Sağa dönüş kurallarına riayet etmemek %75 oranında asli kusurdur. Ktk 53/1-a
53/1a kusur oranı, KTK 53. Maddesinde belirtilen sağa dönüş kurallarına uymamak 53/1-a kusur oranı denir.
Başka bir ifadeyle sağa dönüş kurallarına uymadan yapılan manevralar sonucu meydana gelen trafik kazaları sonucunda ihlal durumuna 53 1a kusur oranı olarak tanımlanır.
Trafik kazası sonrasında gerek kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) gerekse de tramer heyetinin belirlemiş olduğu 53 1a kusur oranına itiraz hakkınız olduğunu biliyor muydunuz?
Herhangi bir masraf etmeden 53/1-a kusur oranına ücretsiz itiraz işlemini nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız bu yazımda bulabilirsiniz!
Evet sevgili arkadaşlarım bu yazımda sizlere 53 1a kusur oranı nedir? 53/1a itiraz işlemi nasıl yapılır? 53/1-a kusur oranı yüzde kaç? 53/1-a asli mi tali mi? Tazminata ve rücu ya 53 1a etkisi nelerdir? Bunlardan bahsedeceğim.
Ktk 53/1a Kusur Oranı Ne Demek?
“Dönüş kuralları” başlıklı, Karayolları Trafik Kanunun 53. Maddesi 1. Fıkrası ‘a’ bendidir. Daha net bir ifadeyle “sağa dönüş kurallarına uymamak” demektir.
Sağa dönüş trafik kazası, durumlarında görevli trafik polisleri 53 1 a maddesinden kusur vermekte çekinmez. Aslında çok genel bir tabirdir. Peki sağa dönüş manevrası nasıl yapılır?
Trafikte sağa dönüş kuralları
- Sağa dönüş işaretini vermek (Sağ sinyali yakmak)
- Dönüşe başlamadan önce dönüş şeridine ya da yolun en sağ şeridine girmek
- Dönüş esnasında trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde hızımızı azaltmak
- Dar bir kavisle dönüş yapmak
- Sağa dönülür dönülmez şerit değiştirmeden sağdan ilerlemeye devam etmek
Trafikte güvenli sağa dönüş kuralları bunlardır arkadaşlar. Bu kısımda en önemli maddeyi tekrar hatırlatmak istiyorum. Trafikte sağa dönüşler dar kavisle yapılır.
Trafik kazası kusur oranları ile ilgili merak edilen diğer maddelere; ahmetmerkepci.com/trafik-kazasi-kusur-oranlari/ burada bulabilirsiniz.
53/1a Kusur Oranı Yüzde Kaç?
53/1a kusur oranı yüzde yetmiş beş (%75) olarak kabul edilir. Peki 53 1a neye göre belirlenir anlatmadan önce. Başka bir detaydan daha bahsedeyim, 53-1a her zaman için %75 mi kabul edilir? Elbette hayır!
Trafik kazalarında oranlar asli ve tali olarak tanımlanan maddelere istinaden belirlenir. Bu duruma göre de yüzde oranları ortaya çıkar.
Kazaya karışan taraflardan biri 53/1-a trafik kusuru işlemiş ise;
- Diğer taraf asli maddelerden birini ihlal etmiş ise 53/1a %50 oranında
- Diğer taraf tali maddelerden birini ihlal etmiş ise 53/1-a %75 oranında
- Diğer tarafın herhangi bir ihlali yok ise 53-1a %100 oranında
Kusurlu kabul edilir. 53 1a oranı neden önemlidir diye düşünebilirsiniz. Hemen söylemek istiyorum 53/1-a tazminat miktarı ve oranını belirlemektedir.
Tazminata etkisi bakımından 53 1a asli mi tali mi olarak değerlendirilir. Hemen cevaplayalım.
53/1-a Asli mi Tali mi?
53/1-a asli kusur maddesidir. Yani kazanın meydana gelmesinde 53/1a birinci derecede sorumlu anlamına gelir. asli kusur nedir? Ne anlamamız gerekir? Size detaylı asli kusur rehberi hazırladım.
Detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/asli-kusur-nedir/ yazımı okuyabilirsiniz.
SBM tramer heyeti 53-1a maddesini değerlendirmeye alır. Ancak kazaya karışan diğer sürücüler tali maddelerden bir ihlal yapmışsa kaza da size %100 kusur verilir.
Tramer heyeti tali ihlalleri dikkate almadığı için mağdur olabilirsiniz. Tek bir seçeneğini kalıyor o da itiraz etmek. Yazımın devamında nasıl itiraz edebilirsiniz detaylıca anlatacağım.
53/1-a Trafik Cezası Yazılır Mı?
Evet dostlar 53 1a trafik cezası yazılır. 690,00 tl (Yüzotuziki Lira) para cezası ve 20 ehliyet ceza puanı vardır. Kolluk kuvvetleri 53 1a kusur maddesi olarak tutanakta belirtiyor ancak meydana gelen kazadan dolayı 53/1a cezası yazmıyorlar.
Kaza tespit tutanağında 53-1a maddesince kusur verilip. Birde üzerine 53/1-a ceza yazılırsa ne yapmamız gerekir? Elbette itiraz edeceğiz.
53/1-a trafik cezasına itiraz için ahmetmerkepci.com/53-1-a-trafik-cezasi-nedir/ yazımda yapmanız gerekenleri açıkladım.
Nasıl İtiraz Edilir?
Bu durum kazanın oluş şekline göre yani 53 1a ihlali olup olmaması ile değerlendirilir. Kaza sonrası “bence ben 53 1a maddesini ihlal etmedim” düşüncesiyle itiraz etmeyin.
Muhakkak 53/1a uzman görüşü alın. Bireysel olarak 53/1a itiraz etmek için “53/1-a kusur mütalaası” ihtiyacınız olacaktır.
Mütalaa nedir? 53/1a Uzman görüşü nasıl alınır? gibi sorularınıza cevap olarak ahmetmerkepci.com/kusur-mutalaasi-nedir-uzman-gorusu-kimden-alinir/ bu yazıyı hazırladım.
- Trafik Kazası Bilirkişi Raporu
- Eksper Raporu
- Başvuruya ait diğer evraklar
Usulen olması gereken birçok teferruat olduğu doğrudur. Ne yapmak gerekiyor?
Ben ve ekibim olarak 53/1a maddesinden kusurlu tutulduğunuz kaza tutanağını ücretsiz olarak inceliyoruz. Ayrıca 53/1-a trafik kazası itiraz sürecinizi yönetmeye talibiz! Bana aşağıda paylaştığım bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Ktk 53/1a itiraz dilekçesi örneği için, ahmetmerkepci.com/kusur-orani-itirazi-nasil-yapilir/ bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Merak ettiğiniz 53 1a ile ilgili soruları, yorum bölümünden sorabilirsiniz. Kazasız günler dilerim.
merhaba 53/1-a Sağa dönüşte sürücünün sağ şeride veya dönüşe ayrılmış şeride girememesi” maddesine itiraz ile ilgili olarak dilekçe örneği paylaşabilir misiniz? teşekkürler
Merhaba. Her zaman dönüş yaptığım, sağa dönüşün serbest ve kontrollü olduğu bir kavşaktan döndükten bir gün sonra e-devletten 53/1a’ya tabii tutulan ceza yazıldı. Herhangi bir kusurumun olmadığını biliyorum. Hatta önümde, düz gitmek için kırmızı ışıkta bekleyenler vardı. Ben sinyalimi yakarak sağa dönüşün serbest olduğu kısımdan sağa sinyalimi yakarak döndüm. Her zaman geçtiğim bir yer. Buna nasıl itiraz edebilirim.
Ticari taksim kazaya karıştı raporu polis tuttu 53/1-b benim aracıma karşı Arapçada 52/1-b yazmış fakat benim aracım dönüş yasağı olmayan yere dönüş yapıyor sizce sonuç ne olur
İhtirazı nereye ve nasıl yapabilirim