47/1d Kusur Oranı Nedir? İtiraz Dilekçesi (Kesin Sonuç)
47/1d kusur oranı, KTK 47. Maddesinde belirtilen trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeye 47/1-d kusur oranı denir.
Başka bir ifadeyle trafik güvenliğini tehlikeye atarak trafik kazasının meydana gelmesine 47 1d kusur oranı olarak tanımlanır.
Trafik kazası sonrasında gerek kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) gerekse de tramer heyetinin belirlemiş olduğu 47 1d kusur oranına itiraz hakkınız olduğunu biliyor muydunuz?
Herhangi bir masraf etmeden 47/1-d kusur oranına ücretsiz itiraz işlemini nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız bu yazımda bulabilirsiniz!
Evet sevgili arkadaşlarım bu yazımda sizlere 47 1d kusur oranı nedir? 47/1d itiraz işlemi nasıl yapılır? 47/1-d kusur oranı yüzde kaç? 47/1-d asli mi tali mi? Tazminata ve rücu ya 47 1d etkisi nelerdir? Bunlardan bahsedeceğim.
Ktk 47/1d Kusur Oranı Ne Demek?
“Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu” başlıklı, Karayolları Trafik Kanunun 47. Maddesi 1. Fıkrası ‘d’ bendidir. Daha net bir ifadeyle “trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek” demektir.
Tamamen göreceli bir maddedir. Çünkü trafik güvenliği tehlikeye düşürerek nasıl kaza meydana gelir bunun tam olarak tespit edilmesi gerekmektedir.
- 54/1-a: Kavşakta araç sollamak
- 56/1-a: Hatalı şerit değiştirme
- 46/2-c: Tehlikeli şerit değiştirme
- 57/1-a: Kavşaklardaki geçiş önceliğine uymamak
- 52/1-a: Kavşaklara yaklaşırken hızını azaltmamak
Bir çok kusur maddesini sıralamak mümkün. Fark ettiyseniz trafikte tehlikeli sayılan her bir hareketin kanunda bir karşılığı var.
O zaman 47 1 d maddesi nasıl kusur maddesi olarak kazanın meydana gelmesinde sebep olarak gösteriliyor? İşte tam da burası bir muamma!
Trafik kazası kusur oranları ile ilgili merak edilen diğer maddelere; ahmetmerkepci.com/trafik-kazasi-kusur-oranlari/ burada bulabilirsiniz.
47/1d Kusur Oranı Yüzde Kaç?
47/1d kusur oranı yüzde yirmi beş (%25) olarak kabul edilir. Peki 47 1d neye göre belirlenir anlatmadan önce. Başka bir detaydan daha bahsedeyim, 47-1d her zaman için %25 mi kabul edilir? Elbette hayır!
Trafik kazalarında oranlar asli ve tali olarak tanımlanan maddelere istinaden belirlenir. Bu duruma göre de yüzde oranları ortaya çıkar.
Kazaya karışan taraflardan biri 47/1-d trafik kusuru işlemiş ise;
- Diğer taraf asli maddelerden birini ihlal etmiş ise 47/1d %25 oranında
- Diğer taraf tali maddelerden birini ihlal etmiş ise 47/1-d %50 oranında
- Diğer tarafın herhangi bir ihlali yok ise 47-1d %100 oranında
Kusurlu kabul edilir. 47 1d oranı neden önemlidir diye düşünebilirsiniz. Hemen söylemek istiyorum 47/1-d tazminat miktarı ve oranını belirlemektedir.
Tazminata etkisi bakımından 47 1d asli mi tali mi olarak değerlendirilir. Hemen cevaplayalım.
47/1-d Asli mi Tali mi?
47/1-d tali kusur maddesidir. Yani kazanın meydana gelmesinde 47/1d ikinci derecede sorumlu anlamına gelir. tali kusur nedir? Ne anlamamız gerekir? Size detaylı tali kusur rehberi hazırladım.
Detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/tali-kusur-nedir/ yazımı okuyabilirsiniz.
SBM tramer komisyonu 47/1d maddesini değerlendirmeye almamaktadır. Çünkü 47-1d tali maddelerden biridir. Ancak tahkim gibi mercilerce atanan bilirkişiler bu tarz ihlalleri dikkate almaktadır.
47/1-d Trafik Cezası Yazılır Mı?
Evet dostlar 47 1d trafik cezası yazılır. 690,00 tl (Yüzotuziki Lira) para cezası ve 20 ehliyet ceza puanı vardır. Kolluk kuvvetleri 47 1d kusur maddesi olarak tutanakta belirtiyor ancak meydana gelen kazadan dolayı 47/1d cezası yazmıyorlar.
Kaza tespit tutanağında 47-1d maddesince kusur verilip. Birde üzerine 47/1-d ceza yazılırsa ne yapmamız gerekir? Elbette itiraz edeceğiz.
47/1-d trafik cezasına itiraz için ahmetmerkepci.com/47-1-d-trafik-cezasi-nedir/ yazımda yapmanız gerekenleri açıkladım.
Nasıl İtiraz Edilir?
Bu durum kazanın oluş şekline göre yani 47 1d ihlali olup olmaması ile değerlendirilir. Kaza sonrası “bence ben 47 1d maddesini ihlal etmedim” düşüncesiyle itiraz etmeyin.
Öncelikle haklılığınızı gösterecek delilleri toplamanızı tavsiye ederim. Kısacası var ise kaza yaptığınız yerde video kaydı bulmaya çalışın arkadaşlar. Araç içi kameranız var ise işiniz daha da kolaylaşacaktır.
Bir sonraki aşamada yapılacaklar;
- Mevcut kaza tespit tutanağını
- Kazaya dair araçların hasarlı fotoğraflarını
- Var ise video kaydını
- Sürücü beyanlarını
Bir araya getirerek muhakkak 47/1d uzman görüşü alın. Bireysel olarak 47/1d itiraz etmek için “47/1-d kusur mütalaası” ihtiyacınız olacaktır.
Mütalaa nedir? 47/1d Uzman görüşü nasıl alınır? gibi sorularınıza cevap olarak ahmetmerkepci.com/kusur-mutalaasi-nedir-uzman-gorusu-kimden-alinir/ bu yazıyı hazırladım.
- Trafik Kazası Bilirkişi Raporu
- Eksper Raporu
- Başvuruya ait diğer evraklar
Usulen olması gereken birçok teferruat olduğu doğrudur. Ne yapmak gerekiyor?
Ben ve ekibim olarak 47/1d maddesinden kusurlu tutulduğunuz kaza tutanağını ücretsiz olarak inceliyoruz. Ayrıca 47/1-d trafik kazası itiraz sürecinizi yönetmeye talibiz! Bana aşağıda paylaştığım bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Ktk 47/1d itiraz dilekçesi örneği için, ahmetmerkepci.com/kusur-orani-itirazi-nasil-yapilir/ bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Merak ettiğiniz 47 1d ile ilgili soruları, yorum bölümünden sorabilirsiniz. Kazasız günler dilerim.
kusur oranları aynı mı?
Merhaba Ahmet bey ben bugün saat öğlen saat 3 civarı mailime bildirim geldi şok oldum 1400 TL ceza 46-2h dan ama.ben kendimden eminim ters yöne veya ters serite girmedim bunun ile ilgili itirazı nereye ve nasıl yapabilirim söylersen sevinirim abi birde itiraz dilekçesi atarmisin teşekkürler
Merhaba,
Sayın hocam bu maddelerle ceza kesildi gözüküyor 47/1-D, 47/1-C . başkada hiçbir açıklama yok. bir dilekçe örneği gönderebilir misiniz lütfen nasıl itiraz etmem gerekir
MERHABA
sayın hocam 47/1d den 132 lira ceza yedim, tutanak alt kısmına” trafiği tehlikeye düşürecek davranışta bulunmak” yazmış. o tarihte öyle bir durum olmadı, kaza veya ramak kala olayda olmadı.verilen adreste, elektrik aboneliği için tek sıraya herkes gibi nizami pakettim 15dklık, aklıma bu geliyor. Bir dilekçe şablonu gönderebilirmisiniz hurmetle. Hangi parametreleri dile getirmeliyim saygılar