Trafik kazası bilirkişi raporu hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse trafik kazalarında kimin haklı kimin haksız olduğunu yani kusur dağılımının nasıl olması gerektiğini belirten rapora trafik kazası bilirkişi raporu denir.
Merhaba dostlar, trafik kazalarında kusur tespiti ve bilirkişilik hakkında detaylı ve hiç bir yerde bulamayacağınız bilgiler hazırladım.
Trafik kazası bilirkişi raporu nasıl ve kimden alınır? Sigorta tahkim komisyonu kusur oranına itiraz nasıl yapılır? Uzman görüşü kusur mütalaasının etkisi nedir? Trafik kazası bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi nasıl hazırlanır? bunlardan bahsedeceğim keyifli okumalar.
Yazıma başlamadan önce size güzel bir haberim var! Trafik kazanızı uzman trafik bilirkişi ekibimiz ücretsiz olarak incelemektedir. Tek yapmanız gereken bu yazımın sonunda bulunan yorum bölümünde talebinizi belirtmek olacaktır 😉
Trafik Kazaların Kusur Oranlarının Tespiti Nasıl Yapılır?
Trafik kazasına karışan sürücülerin veya yayaların Karayolları Trafik Kanununda veya Yönetmeliğinde yazılı olan kurallardan, ihlalleri oranında sorumlu olmalarının yani trafik kazalarında kusur oranlarının tespiti kolluk kuvvetleri ve/veya SBM tarafından yapılmaktadır.
Her ne kadar istemesek de hayatın olağan akışı gereği zaman zaman sürücü, yaya veya yolcu olarak trafikteyiz. Gün geçtikçe artan araç sayısı, alt yapıların yetersizliği ve yapılan hatalardan dolayı trafik kazası kaçınılmaz bir durum halini alıyor.
Elbette ki kimse böyle bir şey yaşamak istemez. Nitekim trafik kazaları taksirli suçlar kapsamındadır yani sonucunu isteyerek veya bilerek böyle bir davranışta bulunmayız.
Ancak böyle bir durumla karşılaşınca haklıyken haksız çıkabiliriz. Hakkımızı arayabilmenizde doğru bir yol haritasının başlangıcı olan trafik kazası bilirkişi raporuna ihtiyaç duyabilirsiniz.
Trafik kazasının ne sebeple meydana geldiğinin ortaya çıkarılmasına trafik kazası kusur oranı tespiti denilmiştir. Arkadaşlar kısacası kim ne yaptı da bu kaza oldu sorusunun cevabı desem hiç de yanlış olmaz.
Trafik mevzuatlarına göre iki ana başlıkta bu durumlar belirlenmiştir. Nedir bunlar diye sorarsanız asli ve tali kusur. Tamam da ne yaparsak asli ne yaparsak tali ihlal olur?
Dostlar, ayrıca belirtmek istiyorum kazalarda kusur olarak tanımlanan tüm kanun maddelerini, anlamlarını ve kaza sonrasında yapmanız gerekenleri ahmetmerkepci.com/trafik-kazasi-kusur-oranlari/ kısmında bulabilirsiniz.
Asli Kusur
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 84. maddesi trafik kazasında asli kusurlu halleri belirlemiştir. 12 farklı durumda yapılan ihlal sonucu meydana gelen trafik kazalarında asli kusur ihlali yapılmış sayılmaktadır.
Asli kusur maddelerini ahmetmerkepci.com/asli-kusur-nedir/ bu yazımda bir araya getirdim mutlaka okumalısınız.
Tali Kusur
Asli kusur sayılmayan ve karayolları trafik kanundaki diğer kusur maddelerine tali kusur denilmektedir.
Tali kusurun tanımı ve maddeleri ile ilgili detaylara ahmetmerkepci.com/tali-kusur-nedir/ bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Trafik Kazası Bilirkişi Raporu Kaç Günde Çıkar?
Elbette tam net bir gün belirlemek veya ön görmek mümkün değil. Çünkü bilirkişi dosyayı aldığında bir takım ön incelemeler yapmaktadır. Kısacası olayı anlamaya çalışır.
Öncelikle temel hususları inceler. Nedir bu temel hususlar?
- Kazanın oluş şeklini gösteren kroki incelemesi
- Olayın özeti, kazaya karışan kişilerin ve var ise görgü şahidi beyanlarının incelemesi
- Araçların hasarlı fotoğraflarının incelenmesi
- Ölen veya yaralanan var ise epikriz raporunun incelenmesi (Çarpmanın şiddeti ve çarpışmanın nasıl meydana geldiğinin tespiti için)
- Kaza yerinin incelenmesi
- Kaza anına ait var ise video kayıtlarının incelenmesi
- Kaza yerinin incelenmesi
Gibi bilgi ve belgeleri incelemesi sonrası eksik doküman veya ihtiyaç duyduğu farklı materyalleri tespit ettikten sonra, trafik kazası bilirkişi raporu tanzim cihetine gider.
Elbette bu incelemeler çok çok uzun zaman almıyor. İhtiyaç duyulan farklı bir evrak gerekmesi durumunda temin süresine bağlı olarak süre uzaya bilmektedir. Ancak ortalama 3 gün içerisinde rapor çıkmaktadır.
Sigorta Tahkim Komisyonu Kusur Oranına İtiraz Nasıl Yapılır?
Hakkınızı arayabilmek için illa hukukçu olmanıza gerek yok ancak doğru zamanda, doğru adımlar atmak menfaatinize olacaktır. Bu sebeple hukuki işlemlerinizde muhakkak benim ve uzman trafik kusur bilirkişilerden oluşan ekibimin fikrini almadan başvuru yapmamanızı tavsiye etmiyorum.
Kimler Başvuru Yapabilir?
- Kazazede yayalar
- Kazazede yolcular
- Araç sürücüleri
- Araç sahipleri
- İşletenler
Haklarınız Nelerdir ve Ne Kazanırsınız?
Yaralanma durumunda;
- Destekten yoksun kalma tazminatı
- Sürekli veya geçici iş görmezlik tazminatı
- Bakım masrafları
- Protez masrafları
- Tedavi masrafları
Maddi hasar durumunda;
- Aracınızın cebinizden karşıladığınız masraflarını
- Aracının oluşan değer kaybını
- Yükselen sigorta prim (sigorta basamağı) farkını
- Ticari gelir kaybı
- Araç mahrumiyeti
Haklarınızı değişen kusur oranı doğrultusunda alabilirsiniz. Hatalı bir başvuru da atanan bilirkişi lehinize değil de aleyhinize karar verirse ne yapacaksınız? Şüphesiz tekrar itiraz süreci başlatmalıyız arkadaşlar peki nasıl?
Trafik Kazası Bilirkişi Raporuna İtiraz
Ülkemizde maddi hasarlı kazalarda tramer heyeti, yaralanmalı veya ölümlü trafik kazalarında ise kolluk kuvvetleri ilk kanaati belirlemektedir. İlk kanaat diyorum çünkü bir sonraki aşamada trafik kazası bilirkişi raporuna itiraz edilip nihai karar alınmaktadır.
Ancak maalesef bir çok trafik kazasında kusur tespitinin yanlış olarak yapılması sonucu ortaya çıkmış bulunan cezai ve/veya maddi kaybın önüne geçilebilmesi için en gerekli yol konusunda uzman bir trafik bilirkişisinden alınacak “kusur mütalaası” başka bir deyişle uzman görüşü ile gerekli mercilere başvuruyu yapmaktır.
Kusur mütalaası nedir? Nasıl alınır? ahmetmerkepci.com/kusur-mutalaasi-nedir-uzman-gorusu-kimden-alinir/ detaylı bilgiye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Yazıma başlamadan önce söylediğim gibi itiraz etmeden önce sonucun değişip, değişmediğini öngörmek gerekir. Aksi taktirde hem zamanızdan hem de paranızdan olabilirsiniz!
Peki her başvuruda sonuç değişir mi? Elbette ki hayır! Ancak sizler için ücretsiz bir hizmet daha sunuyorum. Aşağıdaki iletişim bağlantılarından bana ulaşabilirsiniz. Ben ve uzman ekibim bizzat sizlere yardımcı olmaktan onur duyacağız.
Tek yapmanız gereken kaza tespit raporunuzu bizlere göndermeniz olacaktır. Var ise hata veya hataları tespit edip mağduriyetinizi giderme konusunda yardımcı olacağız.
Kazasız günler dilerim.
Merhaba ben geçen hafta bi kaza yaptım trafik ekibi iki tarafada oran vermedi bilir kişi raporu isteniyl bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İletişim numarası yada email varda turanagı oraya atayım kazaya ait fotolar mevcuttur.
Kolay gelsin ahmet bey. 2 ay önce bir kaza geçirdim kusur orani yarı yarıya çıktı fakat Ben tekrar itiraz etmek istiyorum çünkü karşidakinin suçlu olduğuna inaniyorum acaba ne yapmam lazim nasil bir yol izlemem lazim birde bu işin değer kaybi Durumu da var. Bana yol gösteririmisiniz. Teşekkürler ederim
Mehmet bey merhaba whatsapp ile size ulaşamıyorum,
ben yeşil ışıkta geçerken sağ taraftan kırmızıda geçip bana sağ iki kapıdan çarpma sonucu oluşan kazada bana %100 kusurlu kusur oranı verilmiş ,üstelik kaza tutanağında benimle aynı yönde seyreden bir taksi şoförünün adını ve telefon numarasını şahit olarak yazmama rağmen o numarayıda aramamışlar bu durumda ne yapabilirim.
Hocam merhaba, benimde danışmak istediğim bir kaza var 10 gün önce ölümle sonuçlandı, kaza tutanağı elimizde, fakat kusur dağılımında yanlışlık olduğunu düşünmüyoruz, bir bilirkişi raporuna ihtiyacımız var inceleyip yardımcı olur musunuz?
Hocam1 hafta yolda giderken ara sokaktan 6 yaşında çocuk fırlayıp şoför aynasına çarptı 2 dişi ve ayağında kırık var operasyon yok alçıya alındı 68/1.c oranı çocuğa 52/1.a oranı bana verildi karşı taraf şikayetçi olmadı fakat şimdi dava açacakmıs sonuc ne olur
İyi gunler. Ben serbest bölgede çalışan bir isciyim o gün ise biraz geç gitmem gerekiyordu. Serbest bölgenin girişine geldiğimde işyeri giriş kartım olmadigi için güvenlik beni turnike geçiş noktasından geçirmeyip bana araçların geçtiği noktadaki güvenlikten yardım istememi söyledi bu sonuçla ben araç yoluna girdim (düz bir koridor gibi olan bir yol) arkama baktım araç yoktu yola girdim yol 10 metrelik bir yol sadece yoluna sonuna varmadan önce güvenlikle yanyana gelip içerde çalıştığımı kartım olmadigi gecebilirmiyim dedim bana içeri girebilirsin derken arkadan gelen araç normalde orda yavaşlayın aracın içini kontrol ettirdikten sonra geçmesi gereken yolda bana çarpıyor ve ayak bileğim kırılıyor.… Devamını Oku »
İtilaflı yaralanması trafik kazalarında tutanağı kim tutar taraflarmı trafik polisimi şimdiden çok teşekkür ederim
Abim benim yorum değilde gerçek manada insanlara menfaat siz yardımcı olmanız başlı başına bir insanlık ve fedakarlık emeğinize sağlık sagolun
7 ay once bir kaza gecirdim yaralandim bu yaralanmadan dolayi %10 ropor cikti trafik tutanaklarini trafik polisi tuttu tazminat almak icin karsi aracin sigortasina basvurdum polis tutanaklarinda hakli olmama ragmen sigorta sirketi benim kusurlu oldugumu on gorerek bilir kisi raporu istedi isi yokusami suruyorlar anlamadim bu durum benim alcagim tazminati olumsuz etkilermi
Karlı bir günde tek yön gidiş tek yön gelişi olan bir yolda kurallara uygun ve yolun en sağından giderken karşıdan gelen araç ani fren yaptı yan bir şekilde kaydı benim şeridimde bana vurdu. Bana %50 kusur verdiler ne yapabilirim
Merhaba 2016 yılında yaya kazasına karıştım yaya geçidi olmayan bir yerde yaya karşindan karşıya geçmeye çalışırken koşarak benim aracın çamurluk kısmına çarptı kazada kalça kısmında çatlak oluştu hastane ? 10 rapor vermiş bana manevî tazminat davası açtı ne yapmalıyım
slm gecen ay kırmızı ışıkta geçen bi araçla maddi hasarlı kaza yaptık birbirimizin düzenlediği kaza tutanağında karşı tarak mobeselerin incelenip deerlendiriksin yazmış karşı tarafın sigorta şirketi kusur oranını ne bana ne kendilerine vermemiş olup hasar dosyasında eksik evrak bekleniyor yazıyo acıklamada kusur oranını bildiren adli tıp raporu bekleniyor diyor bu belgeyi nerden nasıl alırveya çıkarttırabilirim aynı zamanda değer kaybı içinde ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba ben seyir halindeyken kontrolsuz kavşağa varmak yakınken sağındaki sokaktan bir araç çıkıp benim geçmemi bekledi ben de tam geçerken arkasinda başka bir araç onu solayarak önüme çıktı ve kazaya sebep oldu siz göre suç kimin
Kaza tespit tutanağı eksik çizildi,bundan sanık faydalandı,kazada benim kusurum yoktu,kroki eksik gösterildiği ve yazıldığı için babada tali kusur verildi.Sanik serittakip edip sola dönüp yola katılması gerekiyordu bunu yapmadan direk yoldan karşıya kestirme geçmeye çalışırken kaza yapmama ayağımın kırılmasına sebep oldu,krokiyi çizen sanığı korudu krokide sola dönüş gösteren yerdeki seridi göstermedi,mahkeme devam ediyor bilirkişi ve üst bilirkişi bizim dosyadaki itiraz ve delillere bakmadan fotokopi çeker gibi ilk hatalı eksik tutanağa göre rapor düzenliyor,hakimden keşif istedim kabul etmedi ,sanık avukatı savunmayı sanığın işini kaybedeceğini araçta konsolosu taşıdığını belirterek hakimi etkiledi ,karar verilecek üst mahkemeye gidecem sizi düşünceniz nedir saygilarimla