2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen kural ve kaidelerin ihlali sonucu düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanağına trafik cezası denir.
Yazımı okumaya başlamadan önce size güzel bir haberim var, bu yazımda trafik cezasına itiraz için ücretsiz dava nasıl açılır bundan bahsedeceğim 🙂
Eğer isterseniz aşağıda bulunan örnek itiraz dilekçesini hemen indirebilirsiniz. Merak ettiğiniz soruları, yazımın sonunda bulunan soru sor bölümünden sorabilirsiniz.
Polis, Jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin yanı sıra FTM (Fahri Trafik Müfettişleri) gibi özel yetkili kişilerin tespit yetkileri doğrultusunda bu işlem uygulanır.
Nasıl gündelik hayatımızda, iş hayatımızda bizler sehven (istemeyerek, farkında olmadan) hata yapabiliyorsak, bu görevlilerde hata yapabilirler. Kısacası yanlışlıkla size trafik cezası yazılmış olabilir.
Eğer size bir trafik cezası gelirse, haksız veya yanlış yazıldığını düşünüyorsanız tek yapabileceğiniz şey dilekçenizi hazırlayıp itiraz etmek olacaktır..
Evet dostlar bu yazımda sizlere, itiraz dilekçesi nasıl yazılır, trafik cezasına nasıl itiraz edilir, nereye başvurmak gerekir, başvururken neler gereklidir, dava ücreti ne kadar, avukat tutmaya gerek var mı gibi en çok merak edilen soruların cevabını yazdığım bir rehber hazırladım.
Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Yaya, yolcu veya sürücü olarak her ne kadar farkında olmadan veya istemeden de olsa hata yapabileceğimiz gibi bu cezaları bizlere uygulayanlar da hata yapabilir. Bu hataları düzeltmek içinse izlemeniz gereken yol haritasını anlatacağım.
Trafik cezasına itirazınızı gerçekleştirebilmek için öncelikle idari para cezasının yani trafik cezasının tebliğ edilmiş olması gerekiyor. On beş gün içerisinde başvuru hakkınız var.
Ceza size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde öderseniz indirimli olarak ödeyebilirsiniz.
%25 indirimli, kredi kartı ve taksitle ödeme gibi imkan sunan yeni ödeme yöntemleri için ahmetmerkepci.com/trafik-cezasi-odeme-yontemleri/ yazımı okuyabilirsiniz.
Öncelikle sizin itiraz ettiğiniz konu nedir bunu bilmeniz gerekir.
- Usulen itiraz
- Esasen itiraz
Usulen İtiraz Yöntemleri
Usulen itiraz, geçmiş dönemlerde ceza makbuzu görevliler tarafından elle doldurulurdu ve makbuz üzerinde bilgiler hatalı veya eksik olabiliyordu. Bu tarz hatalar usulen bozma gerekçesi sayılmaktadır.
Yani esas olarak siz bir kural ihlali yapmış olabilirsiniz ama makbuzun hatalı veya eksik doldurulması iptal gerekçesidir.
Usul, esastan önce gelir.
Ahmet MERKEPÇİ
Günümüz teknolojisi sayesinde artık işlemlerin bir çoğu tabletler üzerinden yapılmakta usulen hatalar yok denecek kadar az.
Aklınızda bulunsun siz aracınızı hatalı olarak park etmiş olsanız görevliler gelip fotoğrafını çekip ceza yazabilir ama o makbuz doğru bir şekilde doldurulmamış ise her ne kadar fiilen kural ihlali yaptığınız sabitte olsa ceza iptal olur!
Esasen İtiraz Yöntemleri
Esasen itiraz, adında da anlaşılacağı üzere asıl sebepdir. Yani hakkınızda düzenlenen trafik cezasındaki madde de belirtilen davranışı yapmamışsanız ve bunu kanıtlayabiliyorsanız cezanız iptal olur.
Kanıtlayabiliyorsanız dedim çünkü son dönemde bir çok ilde başvuruda bulunduk, mobesse kameraları, EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) kayıtları gibi somut delil sayılabilecek, haklılığımızı gösterecek belge ve bilgilerin incelenmesi talebimiz genelde incelenmiyor veya temin edilemiyor!
Bu sebeple biz kendi haklılığımızı kanıtlamamız gerekiyor çünkü;
Şeklindeki kararlar gün geçtikçe artmaktadır. Genelde sizlerden gelen maillerde ve telefonlarda, “Benim kural ihlali yaptığımı onlar kanıtlasınlar” veya “Fotoğrafı gelmedi cezam iptal olur mu” soruları bir hayli fazla.
Ne yazık ki Karayolları Trafik Kanunda;
- Fotoğraf
- Video
- Ses kaydı
- Herhangi bir döküman
İle kanıt gösterme durumu yoktur. Tespit edilmesi yeterlidir. Aksini sizin kanıtlamanız gerekmektedir. Peki o zaman ne yapmak lazım?
Araç içi kameranız var ise şanslısınız en iyi ispat yöntemlerinden biridir. Çevredeki iş yerlerinde veya konutlarda güvenlik kamerası varsa da şanlısınız buralardan video kaydı talep edebilirsiniz.
Ancak her ceza maddesinin itiraz sebebi aynı değildir.
Burada itiraz ettiğiniz madde hangisi ise detaylı bilgileri bulabilirsiniz; ahmetmerkepci.com/trafik-cezalari/
Somut bir delil temin ettiğiniz kabul ediyorum bir sonraki aşamaya geçiyorum.
Trafik Cezasına İtiraz İçin Ceza Ödenmeli Mi?
En çok merak edilen diğer bir konu ise trafik cezasının ödenip, ödenmemesi durumu.
Bu tamamen göreceli bir kavram. Çünkü başvuru usulünde ödenmeli veya ödenmemeli şeklinde bir hüküm yok.
Cezayı ödeyip mi itiraz edeyim yoksa ödemeden mi itiraz edeyim? Şeklinde bana soracak olursanız ödeyip itiraz edin arkadaşlar. Peki ama neden?
%25 indirim hakkınızı kullanabilmeniz için tebliğ edildikten sonra 15 gün süreniz var. Burası önemli 15 gün hafta içi, hafta sonu, resmi tatil falan fark etmiyor ne olursa olsun on beş gündür.
Bu hükümde istisna yok yani kanunda itiraz davası açılması durumunda gerekçeli karar çıktıktan sonra tekrar on beş gün süre tanınır demiyor. Anlayacağınız dostlar indirim hakkınız bitiyor.
Ben olsam ne yapardım, her ne kadar haklıda olsam %100 iptal edileceğini bilsem de önce %25 indirimle öderdim başvuru dilekçemi de bu yönde hazırlayıp “cezanın iptalini ve dilekçemin eki’nde sunmuş olduğum ödeme yaptığıma dair dekontta belirtilen ücretin tarafıma iadesinin yapılmasını” şeklinde başvuru yapardım.
Dava olumlu sonuçlandığı takdirde ödediğiniz tutar size geri ödenecektir.
Ceza iptal olmazsa indirim hakkınızı kaybetmemiş olursunuz.
Elbette ki bu benim fikrim isterseniz ödeme yapmadan dilekçe yazabilirsiniz. Başvurunuzu bu yönde yapabilirsiniz.
Ceza size tebliğ edilmemiş dahi olsa E-devlet üzerinden %25 indirimle ve taksitle nasıl ödeme yapılır yazımı okumanızı tavsiye ederim. ahmetmerkepci.com/beyanla-trafik-cezasi-odeme/
Trafik Cezası İtiraz Mahkeme Masrafları Ne Kadar?
Yazımın başında da belirttiğim gibi size, trafik cezasına itiraz için nasıl ücretsiz dava açılır bundan bahsedeceğim. Bu konuda çok fazla yanlış bilgi var. Ne yazık ki toplum olarak dava denilince tedirgin oluyoruz veya avukat olmadan bu işlemler yapılamaz gibi yanılgılara giriyoruz.
Aklımıza ilk gelen soru “Dava Ücreti Ne Kadar?“. Dostlar hakkınızı aramanız için illa avukat olmaya veya ücret karşılığında vekalet verip bir avukatla anlaşmanıza gerek yok!
Çünkü Sulh Ceza Hakimliklerinde dava açmak yani trafik cezasına itiraz etmek ücretsizdir!
Dostlar şaşırdınız değil mi? Dava denilince korkmaya, tedirgin olmaya bir dünya para gidecek kaygısına kapılmaya gerek yok!
Ancak davayı kaybederseniz bir miktar ücret ödemeniz gerekecek. Başvurunuzu mahkeme kabul etmedi diyelim gerekçeli karar çıktıktan sonra size tebliğ edilir. Bu tebligat gideri sizden alınır bir nevi pul parası. Yaklaşık 30-40 lira gibi bir rakam.
Bugüne kadar hiç karşılaşmadım ama sonuçta siz il emniyet müdürlüğü personelinin vermiş olduğu kararı yargıya taşıyorsunuz ve kurumdan savunma isteniyor.
Eğer ki kurum barodan avukat talep ederse, vekille temsil edilirse karşı vekalet ücreti çıkar. Dediğim gibi bugüne kadar böyle bir durumla karşılaşmadım.
Artık yeter yazalım şu dilekçeyi açalım şu davayı dediğinizi duyar gibiyim 🙂
Arkadaşlar hakkımızın ve savunacağımız konunun ne olduğunu, işleyişin nasıl olduğunu bilmeden kafamıza göre hareket edemeyiz. Daha fazla sizi yormadan hemen dilekçe ve başvuru işlemlerini de anlatıp bitiriyorum.
Trafik Cezasına İtiraz Etmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- İtirazınızı belirten başvurusu dilekçesi
- Trafik idari para cezası karar tutanağı
- Tebligat tutanağı (ceza araç plakasına yazıldıysa)
- Kimlik ve ehliyet fotokopisi
- Ruhsat fotokopisi
- Haklılığınızı gösteren fotoğraf, video gibi ek dökümanlar
Gerekli evrakları tamamladıktan sonra Sulh Ceza Hakimliğine başvurabilirsiniz. Peki hangi Sulh Ceza Hakimliğine?
İdari para cezasının tanzim edildiği ilin sulh ceza hakimliklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak arabanızla x şehrine tatile gittiniz bir süre sonra evinize ceza tebligatı geldi, itiraz için kalkıp x şehrine gitmenize gerek yoktur.
Bulunduğunuz ildeki adliyede muhabere yoluyla, bir nevi resmi kurum içi yazışma yöntemiyle başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Unutmayın ki haklılığınızı gösteren fotoğraf ve video gibi dokümanlar davanızın olumlu sonuçlanmasında size yardımcı olacaktır.
Hiç bir şekilde somut delil bulamadınız ve itiraz dilekçesi hazırladınız başvuru yapılamaz mı?
Başvuru yapabilirsiniz ancak sonucu değiştiremezsiniz.
Şunu unutmayın ki davanın reddine karar verildiği takdirde yargılama masrafları size kalacaktır.
Dilekçe Örneği
Dilekçe örneği konusuna gelecek olursak matbu dilekçe olmaz arkadaşlar. Her detay kendi içinde değerlendirilir. Eğer ısrarla matbu bir dilekçe istiyorsanız.
- Trafik cezası tutanağının seri ve sıra numarası,
- Tarihini
- Adınızı ve soyadınızı
- Ve gerekli evrakları
Bir araya getirerek özetle “tutanakta belirtilen ihlali yapmadım iptal edilmesini istiyorum” şeklinde başvuru yapabilirsiniz.
Elbette böyle bir dilekçe yeterli değil!
Her ne kadar avukat olmaya gerek yok desem de bu süreci doğru bir şekilde yönetmeniz gerekmektedir. Haklıyken haksız duruma düşmemek için, sormak istediklerinizi aşağıdaki yorum kısmından yazarak sorabilirsiniz.
Son olarak arkadaşlar, trafik cezası itiraz telefon numarası bulunmamaktadır. Bu tarz paylaşım yapan kişi veya kişilere itibar etmeyin. İtiraz işlemleri sadece Sulh Ceza Hakimliklerine yapılmaktadır.
Son olarak trafik cezası itiraz dilekçesinde yazılacak bilgilerin hatalı olmaması için cezayı online olarak sorgulayın ve bilgileri teyit edin arkadaşlar.
E-devletten trafik cezası nasıl sorgulanır ahmetmerkepci.com/trafik-cezasi-sorgulama/ Sizler için ekran resimleriyle anlattım.
Ayrıca emsal kararları ve başvurularımızda ki gerekçeli kararları sosyal medya hesabımdan paylaşmaktayım takip edebilirsiniz. Kazasız günler dilerim.
Merhaba Ahmet bey. Bir Hukuk Fakültesi öğrencisi babası olarak size naçizane küçük bir sorum olacak. Ben Eskişehir de Veteriner Hekimim. Mesleğim gereği çok seyahat ediyor, Eskişehir’in tüm ilçe ve köylerine gidiyorum. Geçen hafta ruhsatı eşime ait olan arabam ile Eskişehir Alpu yolunda sözde yüksek süratten dolayı ceza kesilmiş ve posta yolu ile tebligatı yapıldı. Ben bu karara ihtiraz hakkımı kullanacağım. Yalnız, ceza plakaya yazıldığı için doğal olarak tutanak eşimin adına geldi. Oysa arabayı kullanan benim. Bu durumda karara ruhsat sahibi olarak eşim mi ihtiraz edecek? Yoksa arabayı kullanan ben olduğum için benim mi ihtiraz etmem gerekecek? Bu durumda bir bilgi verir… Devamını Oku »
Ahmet bey merhabalar…hic bulunmadığım bir ilden ve açıkça bana ait olmayan bir plakaya yazılan eds kırmızı ışık cezası geldi tarafıma…e devletten öğrendiğimde gereken yerleri aradım düzeltme yapmadılar..Tebligat bugün elime geçti plaka okunabilir bir şekilde sadece il kodu farklı harfler ve son rakamlar aynı…bu konuda yardımcı olur musunuz…
Ahmet bey merhaba. 46/2-h ters yön cezası yazmışlar. Ancak herhangi bir tabela veya işaret yok. Rica etsem mailime itiraz dilekçesi örneği goderir misiniz
merhaba ahmet bey
engelli bir vatandaş olmama rağmen engelli yerine park etmekten ceza gelmiş.
İtiraz dilekçesi örneği gönderebilir misiniz?
Teşşekkür ederim.
Ahmet bey 51/2-Â. Ve 73/C maddelerinden oğlum ceza yemiş.araç benim üzerime nasıl itiraz edebilirim.
iyi günler.Annemin vefat haberini aldığımda hastaneye giderken 70 olan hız sınırını 84 ile aşmışım dün tebligat geldi. Elimde annemin ölüm belgesi var o güne ait. itiraz etsem olumlu sonuç alır mıyım. Birde bununla ilgili dilekçe örneği gönderebilir misiniz teşekkür ederim
Merhaba Ahmet bey,
Ticari takograflı araç ile seyir halinde iken Fahri Müfettiş tarafından radar cezası yazılmıştır. D300/18 KM-18 KAYSERİ-MALATYA İSTİKAMETİ BAŞAKPINAR MEV. (2918 sayılı K.T.K.nu 116.Md.ne istinaden)
Bu yolda hız sınırı ihlali yapılmadığına dair itiraz etmek istiyorum. Takografta o saatte hızımın kaç olduğuna dair evrak belge mevcut. İtiraz dilekçesi için yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba, 51/2-A’dan trafik ceza yazıldı. Küçük kızımızı hastaneye götürüyorduk. Kırıkklale’den Ankara’ya giderken ceza yazılmış. Bu durumla ilgili itiraz dilekçesi örneği gönderebilir misiniz?
Merhaba Ahmet bey.Şehir içinde bölünmüş yolda giderken hiç bir hız işaretinin olmadığı yerde yol kenarında tuzak gibi duran trafik aracından resimli olarak 50 olması gereken yolda 59 ile hız cezası kesildi.Buna nasıl itiraz edebilirim.Trafikçi bir arkadaşımla görüştüğümde aşırı hızım yok ve trafik levhalarıda yok diye itiraz edebilirsin dedi.Dilekçe örneği gönderirseniz sevinirim teşekürler.
Merhaba 46/2-G maddesinden bir cezam var fahri müfettiş tarafından itiraz etsem sonucu ne olur nasil itiraz ederim
Kolaygelsin ben yanlış plakanın cezasını ödemişim bunun için vergi dairesine nasıl bir dilekçe yazabilirim
Ahmet bey merhaba fahri trafik müfettişi kırmızı ışık ihlal cezası yazmış.İtiraz dilekçesi gönderir misiniz ?Teşekkürler
merhaba;
Nasılsınız?
46/2-g trafik cezasına itiraz dilekçesine ihtiyacım var;
şimdiden teşekkür ederim
Ahmet Bey iyi günler.
Geçenlerde FTM tarafından 54/1a cezası kesilmiş ki ben doğru olduğunu düşünmüyorum e devlette herhangi bir kanıt olduğuna dair bir bilgi de yok , sizce itiraz edersem nasil sonuçlanır ve nasil bir yol izlemeliyim , bu arada ceza 03.02 de kesilmiş ben 19.02 de gördüm e devlette elime herhangi bir tebligat ulaşmadı.
Teşekkürler
İyi günler ahmet bey . Ben 25 ocak saat 09.50 de kırmızı ışıkta geçtiğim için 314 TL CEZA kesilmiş fahri müfettiş tarafından.Bu tebliğ bugün elime ulaştı.Ben kırmızı ışık ihlali asla yapmam.Itiraz etmek istiyorum nasıl bir dilekçe yazmam gerekir. Bana itiraz dilekçesi örneği göndere bilirmisiniz .
Selamun aleykum ahmet bey. Kayseri erciyes istikametinden şehir merkezi istikametine giderken hisarcik/ becen mevkiinde bulunan eds den ceza yedigime dair tebligat geldi. Lakin edsye giris saatindeki ve resimdeki araç plakası benim aractan bir ibare hariç aynı olan farklı bir arac. Çıkış resimdeki araç ise benim araç. Muhtemelen ben eds koridoruna girdikten belli bir süre sonra diğer araç girmiş ben çıkarken de o araç ile beni kıyaslayarak ulaşılması benim acımdan imkansız olan bir hız sınırına ulaşmış oluyorum. Du duruma nasıl itiraz edebilirim. Elimde belgelerde mevcut. Bana örnek dilekçe gönderme imkanınız var mı?
Ters yöne girme cezası için itiraz dilekçesi gonderirmisiniz
Ahmet Bey merhaba.
01.02.2021 saat 17:27’de Anadolu Otoyolu Şekerpınar Mevkii Tuzla/İstanbul lokasyonunda, fahri trafik müfettişi Fatma Çelikbaş 46/2-F maddesi uyarınca araç plakasına ceza yazmış. İşlemediğime dair somut bir delilim yok fakat ben emniyet şeridinden gelip sağdan katılmaya çalışanlara hususi olarak yol vermeyen biriyim. Bu ihlali işlemediğimi söylemekten başka delilim yok. İtiraz dilekçesi rica ediyorum. Cezayı yediğim yere en yakın Sulh Mahkemesine itirazda bulunacağım doğru mu?
Ahmet bey merhaba. Ters yön istikametinden ceza kağıdım bugün eve geldi fakat cezanın yazıldığı gün beni bir polis vs çevirip ikaz etmedi veya ceza yazmadı ters yönden geçtiğimi de düşünmüyorum itiraz dilekçesi örneği gönderebilir misiniz ?
Merhaba ben Yılmaz aslanoğlu bana itiraz dilekçesi iletirmisiniz