2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen kural ve kaidelerin ihlali sonucu düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanağına trafik cezası denir.
Yazımı okumaya başlamadan önce size güzel bir haberim var, bu yazımda trafik cezasına itiraz için ücretsiz dava nasıl açılır bundan bahsedeceğim 🙂
Eğer isterseniz aşağıda bulunan örnek itiraz dilekçesini hemen indirebilirsiniz. Merak ettiğiniz soruları, yazımın sonunda bulunan soru sor bölümünden sorabilirsiniz.
Polis, Jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin yanı sıra FTM (Fahri Trafik Müfettişleri) gibi özel yetkili kişilerin tespit yetkileri doğrultusunda bu işlem uygulanır.
Nasıl gündelik hayatımızda, iş hayatımızda bizler sehven (istemeyerek, farkında olmadan) hata yapabiliyorsak, bu görevlilerde hata yapabilirler. Kısacası yanlışlıkla size trafik cezası yazılmış olabilir.
Eğer size bir trafik cezası gelirse, haksız veya yanlış yazıldığını düşünüyorsanız tek yapabileceğiniz şey dilekçenizi hazırlayıp itiraz etmek olacaktır..
Evet dostlar bu yazımda sizlere, itiraz dilekçesi nasıl yazılır, trafik cezasına nasıl itiraz edilir, nereye başvurmak gerekir, başvururken neler gereklidir, dava ücreti ne kadar, avukat tutmaya gerek var mı gibi en çok merak edilen soruların cevabını yazdığım bir rehber hazırladım.
Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Yaya, yolcu veya sürücü olarak her ne kadar farkında olmadan veya istemeden de olsa hata yapabileceğimiz gibi bu cezaları bizlere uygulayanlar da hata yapabilir. Bu hataları düzeltmek içinse izlemeniz gereken yol haritasını anlatacağım.
Trafik cezasına itirazınızı gerçekleştirebilmek için öncelikle idari para cezasının yani trafik cezasının tebliğ edilmiş olması gerekiyor. On beş gün içerisinde başvuru hakkınız var.
Ceza size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde öderseniz indirimli olarak ödeyebilirsiniz.
%25 indirimli, kredi kartı ve taksitle ödeme gibi imkan sunan yeni ödeme yöntemleri için ahmetmerkepci.com/trafik-cezasi-odeme-yontemleri/ yazımı okuyabilirsiniz.
Öncelikle sizin itiraz ettiğiniz konu nedir bunu bilmeniz gerekir.
- Usulen itiraz
- Esasen itiraz
Usulen İtiraz Yöntemleri
Usulen itiraz, geçmiş dönemlerde ceza makbuzu görevliler tarafından elle doldurulurdu ve makbuz üzerinde bilgiler hatalı veya eksik olabiliyordu. Bu tarz hatalar usulen bozma gerekçesi sayılmaktadır.
Yani esas olarak siz bir kural ihlali yapmış olabilirsiniz ama makbuzun hatalı veya eksik doldurulması iptal gerekçesidir.
Usul, esastan önce gelir.
Ahmet MERKEPÇİ
Günümüz teknolojisi sayesinde artık işlemlerin bir çoğu tabletler üzerinden yapılmakta usulen hatalar yok denecek kadar az.
Aklınızda bulunsun siz aracınızı hatalı olarak park etmiş olsanız görevliler gelip fotoğrafını çekip ceza yazabilir ama o makbuz doğru bir şekilde doldurulmamış ise her ne kadar fiilen kural ihlali yaptığınız sabitte olsa ceza iptal olur!
Esasen İtiraz Yöntemleri
Esasen itiraz, adında da anlaşılacağı üzere asıl sebepdir. Yani hakkınızda düzenlenen trafik cezasındaki madde de belirtilen davranışı yapmamışsanız ve bunu kanıtlayabiliyorsanız cezanız iptal olur.
Kanıtlayabiliyorsanız dedim çünkü son dönemde bir çok ilde başvuruda bulunduk, mobesse kameraları, EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) kayıtları gibi somut delil sayılabilecek, haklılığımızı gösterecek belge ve bilgilerin incelenmesi talebimiz genelde incelenmiyor veya temin edilemiyor!
Bu sebeple biz kendi haklılığımızı kanıtlamamız gerekiyor çünkü;
Şeklindeki kararlar gün geçtikçe artmaktadır. Genelde sizlerden gelen maillerde ve telefonlarda, “Benim kural ihlali yaptığımı onlar kanıtlasınlar” veya “Fotoğrafı gelmedi cezam iptal olur mu” soruları bir hayli fazla.
Ne yazık ki Karayolları Trafik Kanunda;
- Fotoğraf
- Video
- Ses kaydı
- Herhangi bir döküman
İle kanıt gösterme durumu yoktur. Tespit edilmesi yeterlidir. Aksini sizin kanıtlamanız gerekmektedir. Peki o zaman ne yapmak lazım?
Araç içi kameranız var ise şanslısınız en iyi ispat yöntemlerinden biridir. Çevredeki iş yerlerinde veya konutlarda güvenlik kamerası varsa da şanlısınız buralardan video kaydı talep edebilirsiniz.
Ancak her ceza maddesinin itiraz sebebi aynı değildir.
Burada itiraz ettiğiniz madde hangisi ise detaylı bilgileri bulabilirsiniz; ahmetmerkepci.com/trafik-cezalari/
Somut bir delil temin ettiğiniz kabul ediyorum bir sonraki aşamaya geçiyorum.
Trafik Cezasına İtiraz İçin Ceza Ödenmeli Mi?
En çok merak edilen diğer bir konu ise trafik cezasının ödenip, ödenmemesi durumu.
Bu tamamen göreceli bir kavram. Çünkü başvuru usulünde ödenmeli veya ödenmemeli şeklinde bir hüküm yok.
Cezayı ödeyip mi itiraz edeyim yoksa ödemeden mi itiraz edeyim? Şeklinde bana soracak olursanız ödeyip itiraz edin arkadaşlar. Peki ama neden?
%25 indirim hakkınızı kullanabilmeniz için tebliğ edildikten sonra 15 gün süreniz var. Burası önemli 15 gün hafta içi, hafta sonu, resmi tatil falan fark etmiyor ne olursa olsun on beş gündür.
Bu hükümde istisna yok yani kanunda itiraz davası açılması durumunda gerekçeli karar çıktıktan sonra tekrar on beş gün süre tanınır demiyor. Anlayacağınız dostlar indirim hakkınız bitiyor.
Ben olsam ne yapardım, her ne kadar haklıda olsam %100 iptal edileceğini bilsem de önce %25 indirimle öderdim başvuru dilekçemi de bu yönde hazırlayıp “cezanın iptalini ve dilekçemin eki’nde sunmuş olduğum ödeme yaptığıma dair dekontta belirtilen ücretin tarafıma iadesinin yapılmasını” şeklinde başvuru yapardım.
Dava olumlu sonuçlandığı takdirde ödediğiniz tutar size geri ödenecektir.
Ceza iptal olmazsa indirim hakkınızı kaybetmemiş olursunuz.
Elbette ki bu benim fikrim isterseniz ödeme yapmadan dilekçe yazabilirsiniz. Başvurunuzu bu yönde yapabilirsiniz.
Ceza size tebliğ edilmemiş dahi olsa E-devlet üzerinden %25 indirimle ve taksitle nasıl ödeme yapılır yazımı okumanızı tavsiye ederim. ahmetmerkepci.com/beyanla-trafik-cezasi-odeme/
Trafik Cezası İtiraz Mahkeme Masrafları Ne Kadar?
Yazımın başında da belirttiğim gibi size, trafik cezasına itiraz için nasıl ücretsiz dava açılır bundan bahsedeceğim. Bu konuda çok fazla yanlış bilgi var. Ne yazık ki toplum olarak dava denilince tedirgin oluyoruz veya avukat olmadan bu işlemler yapılamaz gibi yanılgılara giriyoruz.
Aklımıza ilk gelen soru “Dava Ücreti Ne Kadar?“. Dostlar hakkınızı aramanız için illa avukat olmaya veya ücret karşılığında vekalet verip bir avukatla anlaşmanıza gerek yok!
Çünkü Sulh Ceza Hakimliklerinde dava açmak yani trafik cezasına itiraz etmek ücretsizdir!
Dostlar şaşırdınız değil mi? Dava denilince korkmaya, tedirgin olmaya bir dünya para gidecek kaygısına kapılmaya gerek yok!
Ancak davayı kaybederseniz bir miktar ücret ödemeniz gerekecek. Başvurunuzu mahkeme kabul etmedi diyelim gerekçeli karar çıktıktan sonra size tebliğ edilir. Bu tebligat gideri sizden alınır bir nevi pul parası. Yaklaşık 30-40 lira gibi bir rakam.
Bugüne kadar hiç karşılaşmadım ama sonuçta siz il emniyet müdürlüğü personelinin vermiş olduğu kararı yargıya taşıyorsunuz ve kurumdan savunma isteniyor.
Eğer ki kurum barodan avukat talep ederse, vekille temsil edilirse karşı vekalet ücreti çıkar. Dediğim gibi bugüne kadar böyle bir durumla karşılaşmadım.
Artık yeter yazalım şu dilekçeyi açalım şu davayı dediğinizi duyar gibiyim 🙂
Arkadaşlar hakkımızın ve savunacağımız konunun ne olduğunu, işleyişin nasıl olduğunu bilmeden kafamıza göre hareket edemeyiz. Daha fazla sizi yormadan hemen dilekçe ve başvuru işlemlerini de anlatıp bitiriyorum.
Trafik Cezasına İtiraz Etmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- İtirazınızı belirten başvurusu dilekçesi
- Trafik idari para cezası karar tutanağı
- Tebligat tutanağı (ceza araç plakasına yazıldıysa)
- Kimlik ve ehliyet fotokopisi
- Ruhsat fotokopisi
- Haklılığınızı gösteren fotoğraf, video gibi ek dökümanlar
Gerekli evrakları tamamladıktan sonra Sulh Ceza Hakimliğine başvurabilirsiniz. Peki hangi Sulh Ceza Hakimliğine?
İdari para cezasının tanzim edildiği ilin sulh ceza hakimliklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak arabanızla x şehrine tatile gittiniz bir süre sonra evinize ceza tebligatı geldi, itiraz için kalkıp x şehrine gitmenize gerek yoktur.
Bulunduğunuz ildeki adliyede muhabere yoluyla, bir nevi resmi kurum içi yazışma yöntemiyle başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Unutmayın ki haklılığınızı gösteren fotoğraf ve video gibi dokümanlar davanızın olumlu sonuçlanmasında size yardımcı olacaktır.
Hiç bir şekilde somut delil bulamadınız ve itiraz dilekçesi hazırladınız başvuru yapılamaz mı?
Başvuru yapabilirsiniz ancak sonucu değiştiremezsiniz.
Şunu unutmayın ki davanın reddine karar verildiği takdirde yargılama masrafları size kalacaktır.
Dilekçe Örneği
Dilekçe örneği konusuna gelecek olursak matbu dilekçe olmaz arkadaşlar. Her detay kendi içinde değerlendirilir. Eğer ısrarla matbu bir dilekçe istiyorsanız.
- Trafik cezası tutanağının seri ve sıra numarası,
- Tarihini
- Adınızı ve soyadınızı
- Ve gerekli evrakları
Bir araya getirerek özetle “tutanakta belirtilen ihlali yapmadım iptal edilmesini istiyorum” şeklinde başvuru yapabilirsiniz.
Elbette böyle bir dilekçe yeterli değil!
Her ne kadar avukat olmaya gerek yok desem de bu süreci doğru bir şekilde yönetmeniz gerekmektedir. Haklıyken haksız duruma düşmemek için, sormak istediklerinizi aşağıdaki yorum kısmından yazarak sorabilirsiniz.
Son olarak arkadaşlar, trafik cezası itiraz telefon numarası bulunmamaktadır. Bu tarz paylaşım yapan kişi veya kişilere itibar etmeyin. İtiraz işlemleri sadece Sulh Ceza Hakimliklerine yapılmaktadır.
Son olarak trafik cezası itiraz dilekçesinde yazılacak bilgilerin hatalı olmaması için cezayı online olarak sorgulayın ve bilgileri teyit edin arkadaşlar.
E-devletten trafik cezası nasıl sorgulanır ahmetmerkepci.com/trafik-cezasi-sorgulama/ Sizler için ekran resimleriyle anlattım.
Ayrıca emsal kararları ve başvurularımızda ki gerekçeli kararları sosyal medya hesabımdan paylaşmaktayım takip edebilirsiniz. Kazasız günler dilerim.
merhaba 6.10.2020 tarihinde istanbul topçular eyüp te ters yöne girmem gerekçesi ile ilgili fahri trafik memurunun yazdığı ceza tarafıma 23 ekim 7.11 2020 de muhtardan aldığım makbuz ile öğrendim,,ancak ben ters yola girmedim bu zamana kadar da bırkaç adet hız sınırını çok az aşmaktan ceza yedim başka cezam yok,araba annemin üzer,ne ancak ben kullanıyorum,nereye itiraz edebilirim bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum
ben kadıköy istanbul da yaşıyorum
GÜNAYDIN
FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİNCE GÖRÜNTÜ KAYDI OLMADAN YAYA GEÇİDİNE YAKLAŞIRKEN YAVAŞLAMAMAK BURDAN GEÇEN YAYALARA İLK GEÇİŞ HAKKINI VERMEMEK DİYE CEZA YAZILMIŞ CEZA YAZILAN CADDE YILDIZ POSTA CADDESİ GAYRETTEPENİN EN KALABALIK CADDESİ VE 700 800 METRELİK BİR CADDE VE 3 ADET TRAFİK LAMBASI MEVCUT
Ahmet Bey merhaba, Fahri Müfettiş 47/1-B kırmızı ışık kuralına uymamaktan ceza göndermiş, itiraz dilekçesi örneği gönderebilir misiniz?
Tarafıma trafiği tehlikeye sokacak şekilde art arda şerit değiştirme (46-2g) cezası tebliğ edildi. Beraberinde herhangi bir görüntü gönderilmedi. Hayatımda hiç makas atmadım, atmam da. Rica etsem itiraz dilekçesi örneği gönderebilir misiniz? Çok teşekkürler.
Yaya geçidinde hızlı gelmek diye bir ceza yazılmış trafik müfettişi tarafından rica etsem dilekçe örneği alabilir miyim
Ahmet bey iyi çalışmalar, kırıkkale çerikli yolunda eds sisteminde 70 hız sınırı olan yerden 78 km/s geçildiği eds sisteminden ceza yedim. İtiraz dilekçe örneği gönderebilir misiniz ?
Fahri trafik müfettişi 46-2/h maddesinden(ters yönde gitmekten) trafik cezası yazmış ama o yolda tersten gitme gibi bir lüksüm bile olamaz yolun ortasında kocam bir refüj var uçarak karşı tarafa geçecek halim yok. Rica etsem dilekçe örneği gönderebilirmisiniz
36/3 a itiraz dilekçesi alabilir miyim
fahri müffettiş 74/b den ceza yazmış.dilekçe örneği gönderebilir misiniz?
Ahmet bey fahri trafik müfettişinin yazmış olduğu cezaya size zahmet itiraz etmem için tekrardan dilekçe örneği yollar misiniz.
Merhaba Ahmet bey, 46/2-h md. gereğince fahri trafik müfettişi ceza kesmiş. 12/10/2020 tarihli tutanak tarafıma 03/11/2020 tarihinde tebliğ edildi ve tutanak ekinde herhangi bir delil veya ek bulunmuyor. Sadece tutanak gönderilmiş. Delil ve tebliğ yönünden itiraz dilekçesi varsa gönderebilirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler. İyi çalışmalar.
74/b ceza yedim. Dilekce ornegi yollayabilirmisinz
Ahmet bey iyi çalışmalar.
Bana 46/2-G maddesi hükmüne göre fahri Müfettiş ceza kesmiş. Öyle bir şey yapmadığımı biliyorum. Oturduğum mahalleye donmek için sağa geçerken büyük olasılıkla arkamdaki araçtaydı. İtiraz için delil/kanıt göstermemiz gerektiğini söylüyorsunuz. Ama kanıtım yok. nasıl bir yol izlemem doğru olur.
Selamlar
İyi günler Ahmet bey. 46/2-F maddesinden Fahri trafik müfettişi ceza yazmış. Hiçbir fotoğraf ve kamera kaydı yok. Sulh ceza mahkemesine itiraz etmem için bana da dilekçe örneği gönderebilirseniz çok sevinirim.Kolay gelsin
46/2-G cezasi yedim ceza itiraz dilekcesi rica ediyorum
S,a ahmet bey, kardeşim 2015 yılında alkollü araç kullanmaktan ceza yemiş ehliyetini hiç almamışlar bu dün akşam çevirmeye girmiş ehliyeti yanında olduğu halde sen ehliyetini almamışsın diye ceza yazmışlar 36/3-B den araç sahibi ben olduğum için bana da aynı cezayı yazacaklarmış 2015 yılında alkollü arackullanmaktan olan cezayida ödemiş ama ehliyeti hep yanındaymış hic almamislar biz bu cezaya nasil itiraz edebiliriz yardımcı olursanız çok sevinirim tesekkürler
Delilsiz fahri müfettiş ters yön trafik cezası( 46/2-H ) itiraz edebilirmiyim. dilekçe örneği yollayabilirmisiniz?
ıyı gunler ehkıyetlı arkadasımla motor kullanıyorduk suren oydu motor benımdı polıs bana ehkıyetıslıkden ceza yazdı ama motoru ehlıyetlı arkadasım kullandıgı ıcın baglamadı buna ıtıraz hakkım varmıdır
Trafik kazasi kusur itiraz dilekçesi örneğini mail adresime gönderebilir misiniz ?
Trafik kazasi kusur oranına itiraz etmek istiyorum