2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen kural ve kaidelerin ihlali sonucu düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanağına trafik cezası denir.
Yazımı okumaya başlamadan önce size güzel bir haberim var, bu yazımda trafik cezasına itiraz için ücretsiz dava nasıl açılır bundan bahsedeceğim 🙂
Eğer isterseniz aşağıda bulunan örnek itiraz dilekçesini hemen indirebilirsiniz. Merak ettiğiniz soruları, yazımın sonunda bulunan soru sor bölümünden sorabilirsiniz.
Polis, Jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin yanı sıra FTM (Fahri Trafik Müfettişleri) gibi özel yetkili kişilerin tespit yetkileri doğrultusunda bu işlem uygulanır.
Nasıl gündelik hayatımızda, iş hayatımızda bizler sehven (istemeyerek, farkında olmadan) hata yapabiliyorsak, bu görevlilerde hata yapabilirler. Kısacası yanlışlıkla size trafik cezası yazılmış olabilir.
Eğer size bir trafik cezası gelirse, haksız veya yanlış yazıldığını düşünüyorsanız tek yapabileceğiniz şey dilekçenizi hazırlayıp itiraz etmek olacaktır..
Evet dostlar bu yazımda sizlere, itiraz dilekçesi nasıl yazılır, trafik cezasına nasıl itiraz edilir, nereye başvurmak gerekir, başvururken neler gereklidir, dava ücreti ne kadar, avukat tutmaya gerek var mı gibi en çok merak edilen soruların cevabını yazdığım bir rehber hazırladım.
Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Yaya, yolcu veya sürücü olarak her ne kadar farkında olmadan veya istemeden de olsa hata yapabileceğimiz gibi bu cezaları bizlere uygulayanlar da hata yapabilir. Bu hataları düzeltmek içinse izlemeniz gereken yol haritasını anlatacağım.
Trafik cezasına itirazınızı gerçekleştirebilmek için öncelikle idari para cezasının yani trafik cezasının tebliğ edilmiş olması gerekiyor. On beş gün içerisinde başvuru hakkınız var.
Ceza size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde öderseniz indirimli olarak ödeyebilirsiniz.
%25 indirimli, kredi kartı ve taksitle ödeme gibi imkan sunan yeni ödeme yöntemleri için ahmetmerkepci.com/trafik-cezasi-odeme-yontemleri/ yazımı okuyabilirsiniz.
Öncelikle sizin itiraz ettiğiniz konu nedir bunu bilmeniz gerekir.
- Usulen itiraz
- Esasen itiraz
Usulen İtiraz Yöntemleri
Usulen itiraz, geçmiş dönemlerde ceza makbuzu görevliler tarafından elle doldurulurdu ve makbuz üzerinde bilgiler hatalı veya eksik olabiliyordu. Bu tarz hatalar usulen bozma gerekçesi sayılmaktadır.
Yani esas olarak siz bir kural ihlali yapmış olabilirsiniz ama makbuzun hatalı veya eksik doldurulması iptal gerekçesidir.
Usul, esastan önce gelir.
Ahmet MERKEPÇİ
Günümüz teknolojisi sayesinde artık işlemlerin bir çoğu tabletler üzerinden yapılmakta usulen hatalar yok denecek kadar az.
Aklınızda bulunsun siz aracınızı hatalı olarak park etmiş olsanız görevliler gelip fotoğrafını çekip ceza yazabilir ama o makbuz doğru bir şekilde doldurulmamış ise her ne kadar fiilen kural ihlali yaptığınız sabitte olsa ceza iptal olur!
Esasen İtiraz Yöntemleri
Esasen itiraz, adında da anlaşılacağı üzere asıl sebepdir. Yani hakkınızda düzenlenen trafik cezasındaki madde de belirtilen davranışı yapmamışsanız ve bunu kanıtlayabiliyorsanız cezanız iptal olur.
Kanıtlayabiliyorsanız dedim çünkü son dönemde bir çok ilde başvuruda bulunduk, mobesse kameraları, EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) kayıtları gibi somut delil sayılabilecek, haklılığımızı gösterecek belge ve bilgilerin incelenmesi talebimiz genelde incelenmiyor veya temin edilemiyor!
Bu sebeple biz kendi haklılığımızı kanıtlamamız gerekiyor çünkü;
Şeklindeki kararlar gün geçtikçe artmaktadır. Genelde sizlerden gelen maillerde ve telefonlarda, “Benim kural ihlali yaptığımı onlar kanıtlasınlar” veya “Fotoğrafı gelmedi cezam iptal olur mu” soruları bir hayli fazla.
Ne yazık ki Karayolları Trafik Kanunda;
- Fotoğraf
- Video
- Ses kaydı
- Herhangi bir döküman
İle kanıt gösterme durumu yoktur. Tespit edilmesi yeterlidir. Aksini sizin kanıtlamanız gerekmektedir. Peki o zaman ne yapmak lazım?
Araç içi kameranız var ise şanslısınız en iyi ispat yöntemlerinden biridir. Çevredeki iş yerlerinde veya konutlarda güvenlik kamerası varsa da şanlısınız buralardan video kaydı talep edebilirsiniz.
Ancak her ceza maddesinin itiraz sebebi aynı değildir.
Burada itiraz ettiğiniz madde hangisi ise detaylı bilgileri bulabilirsiniz; ahmetmerkepci.com/trafik-cezalari/
Somut bir delil temin ettiğiniz kabul ediyorum bir sonraki aşamaya geçiyorum.
Trafik Cezasına İtiraz İçin Ceza Ödenmeli Mi?
En çok merak edilen diğer bir konu ise trafik cezasının ödenip, ödenmemesi durumu.
Bu tamamen göreceli bir kavram. Çünkü başvuru usulünde ödenmeli veya ödenmemeli şeklinde bir hüküm yok.
Cezayı ödeyip mi itiraz edeyim yoksa ödemeden mi itiraz edeyim? Şeklinde bana soracak olursanız ödeyip itiraz edin arkadaşlar. Peki ama neden?
%25 indirim hakkınızı kullanabilmeniz için tebliğ edildikten sonra 15 gün süreniz var. Burası önemli 15 gün hafta içi, hafta sonu, resmi tatil falan fark etmiyor ne olursa olsun on beş gündür.
Bu hükümde istisna yok yani kanunda itiraz davası açılması durumunda gerekçeli karar çıktıktan sonra tekrar on beş gün süre tanınır demiyor. Anlayacağınız dostlar indirim hakkınız bitiyor.
Ben olsam ne yapardım, her ne kadar haklıda olsam %100 iptal edileceğini bilsem de önce %25 indirimle öderdim başvuru dilekçemi de bu yönde hazırlayıp “cezanın iptalini ve dilekçemin eki’nde sunmuş olduğum ödeme yaptığıma dair dekontta belirtilen ücretin tarafıma iadesinin yapılmasını” şeklinde başvuru yapardım.
Dava olumlu sonuçlandığı takdirde ödediğiniz tutar size geri ödenecektir.
Ceza iptal olmazsa indirim hakkınızı kaybetmemiş olursunuz.
Elbette ki bu benim fikrim isterseniz ödeme yapmadan dilekçe yazabilirsiniz. Başvurunuzu bu yönde yapabilirsiniz.
Ceza size tebliğ edilmemiş dahi olsa E-devlet üzerinden %25 indirimle ve taksitle nasıl ödeme yapılır yazımı okumanızı tavsiye ederim. ahmetmerkepci.com/beyanla-trafik-cezasi-odeme/
Trafik Cezası İtiraz Mahkeme Masrafları Ne Kadar?
Yazımın başında da belirttiğim gibi size, trafik cezasına itiraz için nasıl ücretsiz dava açılır bundan bahsedeceğim. Bu konuda çok fazla yanlış bilgi var. Ne yazık ki toplum olarak dava denilince tedirgin oluyoruz veya avukat olmadan bu işlemler yapılamaz gibi yanılgılara giriyoruz.
Aklımıza ilk gelen soru “Dava Ücreti Ne Kadar?“. Dostlar hakkınızı aramanız için illa avukat olmaya veya ücret karşılığında vekalet verip bir avukatla anlaşmanıza gerek yok!
Çünkü Sulh Ceza Hakimliklerinde dava açmak yani trafik cezasına itiraz etmek ücretsizdir!
Dostlar şaşırdınız değil mi? Dava denilince korkmaya, tedirgin olmaya bir dünya para gidecek kaygısına kapılmaya gerek yok!
Ancak davayı kaybederseniz bir miktar ücret ödemeniz gerekecek. Başvurunuzu mahkeme kabul etmedi diyelim gerekçeli karar çıktıktan sonra size tebliğ edilir. Bu tebligat gideri sizden alınır bir nevi pul parası. Yaklaşık 30-40 lira gibi bir rakam.
Bugüne kadar hiç karşılaşmadım ama sonuçta siz il emniyet müdürlüğü personelinin vermiş olduğu kararı yargıya taşıyorsunuz ve kurumdan savunma isteniyor.
Eğer ki kurum barodan avukat talep ederse, vekille temsil edilirse karşı vekalet ücreti çıkar. Dediğim gibi bugüne kadar böyle bir durumla karşılaşmadım.
Artık yeter yazalım şu dilekçeyi açalım şu davayı dediğinizi duyar gibiyim 🙂
Arkadaşlar hakkımızın ve savunacağımız konunun ne olduğunu, işleyişin nasıl olduğunu bilmeden kafamıza göre hareket edemeyiz. Daha fazla sizi yormadan hemen dilekçe ve başvuru işlemlerini de anlatıp bitiriyorum.
Trafik Cezasına İtiraz Etmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- İtirazınızı belirten başvurusu dilekçesi
- Trafik idari para cezası karar tutanağı
- Tebligat tutanağı (ceza araç plakasına yazıldıysa)
- Kimlik ve ehliyet fotokopisi
- Ruhsat fotokopisi
- Haklılığınızı gösteren fotoğraf, video gibi ek dökümanlar
Gerekli evrakları tamamladıktan sonra Sulh Ceza Hakimliğine başvurabilirsiniz. Peki hangi Sulh Ceza Hakimliğine?
İdari para cezasının tanzim edildiği ilin sulh ceza hakimliklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak arabanızla x şehrine tatile gittiniz bir süre sonra evinize ceza tebligatı geldi, itiraz için kalkıp x şehrine gitmenize gerek yoktur.
Bulunduğunuz ildeki adliyede muhabere yoluyla, bir nevi resmi kurum içi yazışma yöntemiyle başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Unutmayın ki haklılığınızı gösteren fotoğraf ve video gibi dokümanlar davanızın olumlu sonuçlanmasında size yardımcı olacaktır.
Hiç bir şekilde somut delil bulamadınız ve itiraz dilekçesi hazırladınız başvuru yapılamaz mı?
Başvuru yapabilirsiniz ancak sonucu değiştiremezsiniz.
Şunu unutmayın ki davanın reddine karar verildiği takdirde yargılama masrafları size kalacaktır.
Dilekçe Örneği
Dilekçe örneği konusuna gelecek olursak matbu dilekçe olmaz arkadaşlar. Her detay kendi içinde değerlendirilir. Eğer ısrarla matbu bir dilekçe istiyorsanız.
- Trafik cezası tutanağının seri ve sıra numarası,
- Tarihini
- Adınızı ve soyadınızı
- Ve gerekli evrakları
Bir araya getirerek özetle “tutanakta belirtilen ihlali yapmadım iptal edilmesini istiyorum” şeklinde başvuru yapabilirsiniz.
Elbette böyle bir dilekçe yeterli değil!
Her ne kadar avukat olmaya gerek yok desem de bu süreci doğru bir şekilde yönetmeniz gerekmektedir. Haklıyken haksız duruma düşmemek için, sormak istediklerinizi aşağıdaki yorum kısmından yazarak sorabilirsiniz.
Son olarak arkadaşlar, trafik cezası itiraz telefon numarası bulunmamaktadır. Bu tarz paylaşım yapan kişi veya kişilere itibar etmeyin. İtiraz işlemleri sadece Sulh Ceza Hakimliklerine yapılmaktadır.
Son olarak trafik cezası itiraz dilekçesinde yazılacak bilgilerin hatalı olmaması için cezayı online olarak sorgulayın ve bilgileri teyit edin arkadaşlar.
E-devletten trafik cezası nasıl sorgulanır ahmetmerkepci.com/trafik-cezasi-sorgulama/ Sizler için ekran resimleriyle anlattım.
Ayrıca emsal kararları ve başvurularımızda ki gerekçeli kararları sosyal medya hesabımdan paylaşmaktayım takip edebilirsiniz. Kazasız günler dilerim.
merhaba 11/10/2020 saat 16:29 hız sınır asımı cezası geldı ben o saatte evimdeydım ben 18:00 sulası gectim itiraz ede bilirmiyim
Kamyonetler başa bela
46/2-h cezası yedim itiraz dilekçesi alabilirmiyim
FAHRİ MÜFETTİŞ TARAFINDAN PLAKAMA 46/2-G MADDESİNDEN CEZA YAZILMIŞ TEBLİĞ TARİHİ 08,10,20 İTİRAZ ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUM SÜRESİ GEÇTİMİ BİLMİYORUM EĞER GEÇMEDİYSE DİLEKÇE ÖRNEĞİNİ YOLLARMISINIZ.EMEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM GÜZEL BİLGİLENDİRİCİ BİR YAZI OLMUŞ.
Merhaba. Fahri trafik müfettişi tarafından ters yönde sürülmesi seklinde fotoğraf olmadan ceza yazılmış. Bu cezaya itiraz dilekçesi nasil olmalıdır? Teşekkür ederim
Merhaba Ahmet Bey. Haksız yere yazılan trafik cezam için itiraz etmek istiyorum. Dilekçe örneğini yollayabilirseniz sevinirim. Yazınız için çok teşekkürler. İyi çalışmalar.
Ahmet bey hayırlı günler. 23.09.2020 günü FTM tarafından araç plakama 1228 tl. ters yön cezası yazılmış ve ben bu cezanın yazıldığını 15/10/2020 günü e devlet üzerinden gördüm. Elime şu ana kadar herhangi bir tebligat ulaşmadı. cezaya itiraz edebilirmiyim. bununla ilgili aydınlatma yapar ve tarafıma dilekçe örneği gönderirseniz memnum olurum. çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Emniyet şeridi ihlali yapmadığım halde plaka üzerinden ceza yazılmış itiraz dilekçesi örneği gönderir misin mailime
Merhaba, e devlet üzerinden aracıma trafik cezası yazıldığını gördüm, 46/2-f maddesinden 1228 TL ceza yazılmış kesinlikle yan şeritleri kullanmam, İzmir Karşıyaka Girne bulvarında fahri trafik müfettişi tarafından yazılmış, trafiğin akışı gereği yan yoldan akan yola girebilmem için kısa süreli geçiş yapmak mecburiyetinde zaten kalınıyor kaldı ki iki şeritli bir yol, ana yola kendinizi atabilmeniz yol alabilmeniz için mecburi kullanım oluyor, tarfigin en yoğun saatleri orayı tüm araç sürücüleri kullanıyor, çünkü sağa dönüşlerde mecburi gitmek zorundayız, ama yine de ihlal ettigimi düşünmüyorum fahri trafik müfettişleri görüntü alıyorlar mı, bu cezaya itiraz etmek istiyorum, nasıl bir dilekçe yazmam gerekir, aracımda kamera var… Devamını Oku »
Selamlar, iyi çalışmalar, emniyet şeridi ihlal cezası için itiraz dilekçesi mail atarmısınız. Teşekkür.
Örnek bir dilekçe yollar mısınız?
Ahmet Bey merhaba uygulama çevirme olmadan araç hareket halinde degilken dün ehliyetime el konuldu alkolmetreyede üflemedim hastanede kan testi yaptilar alkol cikti ama ben arac hareket halinde degil üflemem diyerekten ehliyetim alindi dava açsam hukuksal boyutu ne olur ?
Bilgilendirme için güzel bir yazı olmuş Ahmet Bey. 78 le bize de yazdılar. Dilekçe lazım olacak size zahmet?️
SELAMÜN ALEYKÜM BANA FAHRİ MÜFETTİŞ YAZMIŞ İŞ ÇIKIŞI YAZDIĞI YER O SAAT VE CUMA GÜNÜ ADIM ADIM TRAFİK OLUYOR BENİM BÖYLE BİRŞEY YAPMA İMKANIM YOK VE YAPMAMDA 30 YILLIK EHLİYETİMDE BELKİ 1 VEYA 2 CEZA YEDİM SON ON YILDIR HİÇ YEMEDİM NASIL BİRDİÇE YAZABİLİRİM
Selamlar istanbul e5 yanyol Torium avm önünde 50 metre mesafede 3.sserit var ben yeni öğrendim emniyet seridi diye yazıyor ceza makbuzunda yalnız ne ilerisi ne gerisi var hepsi 50 60 metre mesafelik kaza arıza dışında emniyet şeridini kullanmak diye fahri denetim 1228 lira ceza yazmış itiraz etsem sonuç ne olur yada ne diye itiraz edeyim kamera yada foto yok makbuzda
selam Kulladığım araç şirket aracıdır. Fahri trafik müfettişi bana 47/1c den ceza yazmış ama ben kural ihlali asla yapmam. Bahsi geçen yerde zaten trafik lambaları var ve her sabah o yolu kullanırım ve hata asla yapmam bu konuda bana bir itiraz dilekçesi yollarmısınız.
Mrb Haziran 23 te ters yön şerit ihlali cezası kesilmiş ancak 28 temmuzda tebelli edilmiş görünüyor bu durumda itiraz dilekçesi yazıp göndersem olurmu
46 2-c maddesinden kamera ile ceza kesilmiş. Serit ihlali deniyor ama benim alt geçide girmeden sol seride geçmem gerekiyordu. bunu sağ şeritte bekleyerek akan trafikte yapamamki. Sizden ricam aşagıdaki e posta adresime itiraz deilekçesi gönderirseniz memnun olurum.
Mrb Ahmet bey 11 Ekim günü, e devlette gördüm 78/ 1b diye bir ceza yazılmış bursa Ankara yolu kenarda motorlu polisin yanından motorsiklet ile geçtim kaskım da takılı olmasına rağmen ceza kesilmiş nasıl bir itirazda bulunmam gerekir ???henüz ceza gelmedi ??
trafik ceza işlemine itiraz edeceğim