Trafik Kazası Kusur Oranları
Trend

Kusur Oranı İtirazı Nasıl Yapılır? (Kesin Çözüm)

Kusur oranı itirazı nasıl yapılır? Kusur oranına kim itiraz edebilir? Kusur oranı değişir mi? Kusur Oranı, karışmış olduğunuz kazada tutanağı trafik polisi veya jandarma ekipleri tarafından belirlenen orandır. Eğer tutanak şahıslar arasında tutulmuş ise bu oran tramer tarafından belirlenir. Kusur oranının hatalı olduğunu düşünüyorsanız kusur oranına itiraz edebilirsiniz. Kusur oranına itiraz sürecinde izlemeniz gereken adımlara geçmeden önce kusur oranı nedir sorusuna yanıt bulabilir, trafik kazası kusur oranları hakkında bilgi alabilir, trafik kazası kusur oranı hizmeti hakkında bilgi sorabilirsiniz.

Eğer kaybedecek vaktim yok hızlıca trafik kazası kusur oranına itiraz etmek istiyorum diyorsan, aşağıdaki iletişim butonlarından hızlıca bana ulaşabilirsin.


Ancak yazdıklarımı okumanı şiddetle tavsiye ederim!

Kaza Kusur Oranına Nasıl İtiraz Edilir?

  • Kusur oranına itiraz Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Tutanak Değerlendirme Komisyonuna yapılır.
  • Kusur oranına itiraz süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir.
  • İtiraz süresi dolduğunda ispat etme yükümlülüğü iddia edene aittir.
  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Tutanak Değerlendirme Komisyonunun belirlediği oranlar sigorta şirketlerine ve başvuruda bulunan şahıslara/kurumlara eş zamanlı olarak gönderilir.

Alternatif kaynak: https://www.sbm.org.tr/tr/sayfa/ktt-sorgulama-ve-itiraz-1072

Kusur Oranına Neden İtiraz Etmelisiniz?

Bildiğiniz üzere sigorta şirketleri üçüncü şahıslara verilen zararı karşılar. Yani kendi aracınızın sigortası sizin aracınızın masraflarını ve oluşan maddi kaybınızın ödemesini yapmaz.

Örneğin %50 kusur oranı sizde olduğu belirlendi. Yüzde 50 kusur oranı ne demek?

  • Aracınızdaki masrafın yarısını alabilirsiniz
  • Araç değer kaybınızın yarısını alabilirsiniz
  • Aracınız pert (ağır hasarlı) olduysa toplam ücretin yarısını alabilirsiniz
  • Eğer yaralanma ve ölümle sonuçlandıysa tazminatlarınızın yarısını alabilirsiniz
  • En önemlisi ise karşı tarafta oluşan bu zararlarında yarısından siz sorumlusunuz.

Başka bir örnek verecek olursam kusur oranı yüzde 75 sizdeyse ne olacak?

%75 kusurlu olmak, %25 haklı olmak demektedir. Haklarınızın %25’i kadar yani 4’de birini alabilirsiniz anlamına gelir. 10.000 TL aracınızda masraf varsa sigorta size 2.500 TL öder. Geri kalan masrafları siz ödemelisiniz.

  • Yetkililer tarafından yapılan hatadan dolayı cebinizden harcamak zorunda kaldığınız paralar için
  • Aracınızda oluşan değer kaybı zararınızı alabilmek için
  • Bir sonraki sigorta poliçesine yüksek bedeller ödememek için

İtiraz etmelisiniz! Değişen kusur oranı sayesinde mağduriyetinizi giderebilirsiniz.

Kusur oranı maddelerine ücretsiz itiraz hakkınız olduğunuz biliyor muydunuz? Hakkınızı savunabilmeniz için yapmanız gerekenler yazımın devamında.

Kusur Oranı Hakkında Bilinmesi Gereken Detaylar

Araç sahiplerinin merak ettiği trafik kazalarında kusur oranı nedir? Kaza zaman aşımı süreleri nelerdir? Kusur oranı itirazı nereye yapılır? Kaza tespit tutanağı itiraz dilekçesi nasıl yazılır? Kusur oranı itiraz dilekçesi ile başvuru yapılabilecek kurumları değerlendiriyoruz.

Kusur Oranı Nedir?

Trafik kazasına karışan yolcuların, yayaların veya sürücülerin, trafik mevzuatlarına göre ihlallerine karşılık gelen maddelerin asli, tali veya yüzde oranı (%) üzerinden belirlenecek orana “kusur oranı” denir.

Daha detaylı açıklamak gerekirse, kazanın meydana gelmesinde kimin ne kadar hatalı olduğunu, SBM (Sigorta Birliği Merkezi) tramer komisyonu, trafik görevlileri veya trafik bilirkişilerince belirlenmesi kusur oranı olarak tanımlanmaktadır.

Kazada Kusur Oranı Maddeleri Nasıl Belirlenir?

Kazanın oluş şekline bağlı olarak, kuralları ihlal eden aracın mevzuata göre alacağı ceza maddelerinden oluşan ihlaller kusur oranını oluşturur.

Kontrolsüz kavşak kazalarından bir örnek vermek istiyorum. Bildiğiniz üzere kontrolsüz kavşakta ilk geçiş hakkı yolun sağından gelen araç sürücüsüne aittir. Kontrolsüz kavşakta yolun sağından gelen araç sürücüsü yolun solundan gelen araca çarpması sonucu trafik kazası meydana geldi.

Peki kusurlu araç hangisi? Hemen sorumuzu soralım bu olay neden veya nasıl meydana geldi?

  • İlk geçiş hakkı yolun sağından gelen araç sürücüsüne ait olduğu için, yolun solundan gelen araç sürücüsü ilk geçiş hakkına sahip olan araca yol vermesi gerekirdi
  • Yolun sağından gelen araç sürücüsü ise ilk geçiş hakkına sahip olsa da kavşağa yavaşlayarak girmesi gerekirdi

Eğer sürücüler bu kurallara uymuş olsaydı kaza olmayacaktı. Sürücü ihlallerini böylelikle belirlemiş olduk. Bulduğumuz ihlallerin mevzuatta karşılığını bakacağız.

  • Soldan gelen araç ktk 57/1a kavşaklarda ilk geçiş hakkına uymamak
  • Sağdan gelen araç ise ktk 52/1a kavşaklara yaklaşırken hızını azaltmamak

Kurallarına uymadıkları anlaşılmıştır. 57/1a ve 52/1a kusur oranı maddeleri belirlenmiş oldu. Kusur oranlarını belirleme işlemine geçebiliriz.

Kusur Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili Yönetmelikte belirtilen asli ve tali maddelere istinaden hesaplama yapılmaktadır. Asli kusurlu sayılan haller yine aynı kanunun 84. maddesinde belirlenmiştir. Geri kalan haller ise tali kusur sayılmıştır.

Kusur oranı sorgulama nasıl yapılır?

Eğer ki anlaşmalı tutanak olarak bahsetmiş olduğumuz tutanağı tanzim etmiş iseniz raporu sunduğunuz yere yani. Tramer internet sayfasından kusur oranı sorgulama yapabilirsiniz. Ancak size daha kolay bir yöntem sunacağım.

trafik kazasındaki suçluluk veya sorumluluk oranı hesaplama
trafik kazalarında kusur oranı hesaplama


Sigorta şirketlerine göre:

  • Asli kusurlu %75
  • Tali kusurlu %25

Sigorta tahkim bilirkişileri ve adli bilirkişiler tarafından belirlenen oranlar ise:

  • %15 – %85
  • %20 – %80
  • %30 – %70
  • %35 – %65

Gibi değerler alabilmektedir. Çünkü uzman görüşü olarak, kusur oranı mütalaası tanzim eden bilirkişiler kendi görüş ve kanaatlerini belirtmektedir.

Kusur Oranı İtiraz Süresi Ne Kadar?

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağına itiraz süresi 2 yıl, Yaralamalı trafik kazası tespit tutanağına itiraz süresi 8 yıl, Ölümlü trafik kazası tespit tutanağına itiraz süresi 15 yıldır.

Trafik kazası kusur oranı itiraz süresi, meydana gelen olayın niteliğine göre üç kategoriye ayrılıyor.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası: Araçlarda maddi hasarla sonuçlanan olaylara maddi hasarlı trafik kazası denir. Herhangi bir can ve beden sağlığı zarar görmemiş olan olay olarak da tanımlanabilir.

Yaralamalı Trafik Kazası: Araçlarda meydana gelen maddi hasarın yanı sıra yolcu, sürücü veya yaya olarak en az bir kişinin yaralanması ile sonuçlanan olaylara yaralanmalı trafik kazası denir.

Ölümlü Trafik Kazası: Kaza yerinde veya kaldırıldığı hastanede bir ay içerisinde en az bir kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylara ise ölümlü trafik kazası denir.

Belirtilen sürelerin geçmesi durumunda trafik kazalarında zaman aşımı olmuş oluyor. Yani haklarınızın tazmini ve itiraz hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz.

Zaman aşımını kesen haller:

  • Sigorta tahkime başvuru yapılmış olması
  • Yasal süre içerisinde dava açılmamış olsa bile sigorta şirketine resmi başvuru yapılmış olması
  • Taraflardan birine resmi yazılı talep iletilmesi

Kaza kusur oranına itiraz etmek isterseniz yukarıdaki haller zamanaşımını kesmektedir.

Kusur Oranı İtirazı Nereye Yapılır?

Tramer merkezi
Asliye hukuk mahkemesi
Ticaret mahkemesi
Trafik mahkemesi (Kapandı, işlem yapmıyor.)
Sigorta Tahkim Komisyonu

Taraflarca imzalanarak oluşturulan veya kolluk görevlilerince tanzim edilen kaza tutanakları resmi bir evraktır. Adı üstünde “tutanak” artık buradaki verilen karar veya hükmü adli hükümler bozabilir. İlk yapmamız gereken şey trafik kazası tespit tutanağına itiraz dilekçesi hazırlamak. Peki bu başvurular nereye yapılır?

  • Tramer merkezi
  • Asliye hukuk mahkemesi
  • Ticaret mahkemesi
  • Trafik mahkemesi
  • Sigorta Tahkim Komisyonu

Trafik Mahkemesi: Artık işlem yapmamaktadır çünkü kapatılmıştır.

Tramer merkezi: Sadece maddi hasarlı kazaları değerlendirmeye almaktadır. Çünkü ölüm veya yaralanma olması durumda adli bir vaka olduğundan dolayı kolluk kuvvetleri rapor tanzim edip kusur oranı belirlemektedir.

Tramer itiraz iletişim numarası var. Ancak değerlendirme yaparken sadece asli kusur maddelerini dikkate almaktadır. Dolayısıyla kaza sonrasında mağduriyetiniz giderilmeye bilir.

Asliye hukuk ve Ticaret mahkemesi: Buralara da başvuru yapabilirsiniz. Talebinizi belirten dilekçe ile başvuru yapılır. Mahkemece bilirkişi görevlendirilir, keşif yapılır, yeni karar açıklanır.

Karar sizin aleyhinize ise tekrar yeni bilirkişi talep edersiniz, yeni keşif ve yeni karar çıkar bu sefer lehinize çıkan karara karşı taraf itiraz eder.

Nihaiyi karar çıkar bir üst merci bozar, uzar da uzar. Daha da önemlisi yapılan her yargılama gideri de başvurucu tarafından ödenir. İnanın keşke hiç bulaşmasaydım dersiniz!

Hatta usul yönünde başvurunuzda hata varsa yıllarca uğraşsanız da sonuç alamayacağınızda aşikar. Bu söylediğime örnek olarak emsal kararı buradan paylaşıyorum.

Sigorta Tahkim Komisyonu: Doğru bir başvuruyla 3-4 ay gibi kısa bir sürede sonuç alabileceğiniz bir yer. Sigorta birliği merkezi bünyesinde bulunan. Sigortalı ve sigorta şirketi arasındaki uyuşmazlık çözüm merkezidir.

Kusur Oranı Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği

Dostlarım, hakkınızı aramız için illa avukat olmaya gerek yok. Sizlere itiraz dilekçesi örneği konusunda yardımcı olacağım. Ancak doğru başvuru için bu işin uzmanlarından yardım almanız sizlerin faydasına olacaktır.

Kusur oranı itiraz dilekçesi, Neden ve neye itiraz ettiğinizi bilmeden, kulaktan dolma gerçeği yansıtmayan, hukuki dayanağı olmayan bilgilerle hazırlamanın faydadan çok zararı olur. İtiraz dilekçesi sonrasında ödenmesi gereken harçlar, yanlış başvuru sebebiyle para kaybetmenize ve sonuç alamamanıza neden olabilir. İşte tam da bu sebeple, başvuru sürecinizi bir uzman ile yürütmenizde fayda var.

Tramer Kusur Oranı İtiraz Dilekçesi Örneği

Burada ilk yapmanız gereken sigorta şirketinize tramer komisyonunun hatalı kusur oranı belirlediğini belirten mail atmanız olacaktır.

Tramer itiraz sorgulama: sbm.org.tr sitesinde araç plakanız ve tc kimlik numaranızla itiraz sorgulama yapabilirsiniz. Ancak buradan çok fazla bir beklentiniz olmasın. Tramerin belirlediği durum başlıklı senaryo kalıplarının dışına çıkamazlar.

En etkili yöntem ise hukuki yollara başvurmaktır!

  • Başvuru ücreti
  • Bilirkişi ücreti
  • Hakem ücreti
  • Yargılama giderleri

Başvuru ücreti, Bilirkişi ücreti, Hakem ücreti, Yargılama giderleri başvuru sürecinde karşılaşacağınız ücretler olacak. Bu ücretleri ödemeden sonuç almak ister misiniz? Ahmet Merkepçi ile yaptığınız kazayı değerlendirebilir, kusur oranı itiraz sürecinizi ücretsiz olarak yönetebilirsiniz.


4.7 228 Oy Verildi
Yazımı değerlendirir misin?

Ahmet MERKEPÇİ

Trafik güvenliği üzerine akademik çalışmalar yapan, trafik kazaları, cezaları ve sigorta hukukunda danışmanlık sağlayan dünyalar güzeli Asel'in babası. Adli Trafik Uzmanı 🕵️ Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi 💛💙
4.7 228 Oy Verildi
Yazımı değerlendirir misin?
Cevabın mail adresine gelmesini ister misin?
Bildir
guest
595 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Abdullah
Abdullah
Yazıya Puanım :
     

Merhabalar bu yazıyı okuyup kafasında soru işareti, olanların soru işaretlerini azaltmak adına canlı şahit olarak yazıyorum. Yakın zaman bir trafik kazası geçirdim ve aracım sol ön taraftan hasar aldı. Çok şükür can kaybı, yaralanma olmadı. Kaza anının telaşı ile kazayı tam ve doğru değerlendiremedik. Döner kavşakta olduğumuz içinde kazada bizim haksız durumda olduğumuzu düşünerek karşı taraf ile  tutanak tutarak olayı tamamladık. İncelemeler sonucunda kusurun %100 bizde olduğuna kanaat getirildi. Ancak daha sonrasında biraz araştırma yapınca aslında kaza yerinin kontrolsüz kavşak olduğu ve sağ taraftan gelen araç bizim aracımız olduğu için aslında haklı tarafın bizim olduğumuzu öğrendik. Bu noktadan itibaren olayı… Devamını Oku »

En son 3 yıl önce tarafından Abdullah düzenlendi
Hakkı
Hakkı
Yazıya Puanım :
     

Maddi hasarlı kazanın gerçekleştiği caddede yolun sağ ve solu tek sıra halinde ücretli otoparklardan oluşmaktadır. Bende tek sıra ücretli otopark dan bir yer bulup kontrollü şekilde aracın dörtlü ikaz lambasını yakarak manevra yaparken plakasını sonradan öğrendiğim araç çok şiddetli bir şekilde fren yerine gaza basarak oradaki görgü şahitlerinin önünde ve hatta kaza tutanağında yazdırmış olduğum şahit yani oradaki esnaf tanıklığıyla aracımın sol ön tekerine çarpmış ve büyük bir ses çıkararak karşı araç 200 metre ilerde anca durabilmiştir.ayrıca kaza tutanağına karşı aracın fren yerine gaza bastığını yazdığım ve şahit isim ve telefonu belirttiğim, ayrıca esnaf kameraların olduğu ilettiğim halde bunlar değerlendirmeye alınmadan komisyon tarafından… Devamını Oku »

Ali
Ali
Yazıya Puanım :
     

Merhaba,
4 gün önce bir trafik kazasına karşıtım.bulunduğumuz yol tek yönlü gidiş gelişli köy yolu önümde seyir halin de olan araç yavaşladı takip mesafemi korudum. Önümde olan araç hiç bir şekilde sağa sola sinyal vermedi ve durdu bende karşıdan gelen kimsenin olmadığını gördüm ve 200 metre kala sollamaya çıktım o esnada önümde ki araç sağ şeritteyken hiç bir şekilde sola döneceğini belirtmenden 15 metre kala sola döndü ve yüz de 84 olarak suçu bana yüklendi bunun için itiraz edebilir miyim ?

Hüseyin şahin
Hüseyin şahin
Yazıya Puanım :
     

Öncelikle selamun aleykum
2 gün önce bir maddi hasarlı kazaya karıştım ve sucu 100 de 100 bana vermışler olayı kısaca özetleyeyim normal yolda giderken sag taraftan kontrolsüz bi şekilde cıkan araç bana sag tekerin ordan süratli bir şekilde vurmustur ve okadar süratli vurduki benim arabamın yönü degişti gel gelelim bana kestiler bileti bide şöyle bişey tamda sagdan cıkan aracın sokak başına servis aracı parkedilmişti o servis aracında da sıkayetcı olmam gerekirmi yani o çıkan aracı hem servis aracı hemde süratli olmasından farkedilcek gibi degıldı ben haklı olduğumu düşünüyorum ne gibi bi yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

Selma soylu
Selma soylu
Yazıya Puanım :
     

Merhabalar Ahmet bey 21.09.2022 tarihinde madde hasarlı trafik kazasına karıştım,,site içerisine girişe hazirladigim esnada sola sinyalini verdiğimde gidiş geliş 30 hız kotası olan tamamen boş yolda,,,çocuğunu okuldan almaya yetişmek icin rampa assagi en az 50 yada60la gelen ve yol kenarlarında park eden araçlardan oturu benim son anda görüp panikledigini bizzat söyleyen, hatta kamera kaydimdada göreceksinizdir aracıma vurmasına ramen fren yapmayıp ilerleyen şahıs hatasını kabul etsenize ve kazatutanaginda aynen beyan ettiyseler,, çıkan sonuçta 100 kusur bana verildi.Evet kurallar doğrultusunda aracının sağına vurmuş olması beni kusurlu gösterse de 30la ayağı frende,,,site giriş çıkışlarının olduğu rampa aşağı inen karşı taraf aracını kurtarmak icin… Devamını Oku »

Çağatay aksoy
Çağatay aksoy
Yazıya Puanım :
     

Cift serit duble yolda, Sağ şeritten soldaki tali yola donmek isteyen arac,ben sol şeritten araci gecerken, sağ taraf iki kapinin ortasindan araba vurmuştur. Tramerde 50/50 gorunuyor itiraz etsem sonuç alir miyim ?

En son 2 yıl önce tarafından Çağatay aksoy düzenlendi
Fatih çekic
Fatih çekic
Yazıya Puanım :
     

Ahmet bey merhaba ismim fatih size gerekli tutanak ve resimlerinde göndericem whatsaptn.Ben kontrolsüz bir kavşakta gece yarısı ve yağmurda çok şiddetli karşıya geçiyorum.önce önümdeki araç ve ben bekliyoruz.soldan gelen (ana yoldan)gelen araç durdu yol verdi sağdan da gelen yok önümdeki araç hareket aldı o sola döndü bende peşinden karşıya geçeceğim sokağa burnunu soktum sağdan gelen araç arka sağ tampona çarptı.yokusasagi geldiği için ve çok yağmurlu hava frende yaptıysa duramadi.Tramer ýuzde yüz ben kusurlu çıktım .nasıl olabilir.ben ana caddeye cikiyorum ama ışık falan yok zaten soldan gelen araçlar durduğu için kontrollü geçiyorum.ve geçişini tamamlamama ramak kalmiş.Arkadaşta sonra konuşurken hastaneye gittiğini söyledi… Devamını Oku »

Nuri
Nuri
Yazıya Puanım :
     

Merhabalar Ahmet Bey… Yazılarınızı okuyunca tarafıma beyan edilen 100 de suçlu durumdan kurtulacağımı düşünüyorum. Gidiş geliş olan ve düz çizgi ile bölünmüş bir yolda sağ şeritten sol taraftaki markete girmek için sinyalimi verip yol kontrolümü sağladıktan sonra çizgiyi sağ ön tekerimle geçtikten sonra karşı taraftan gelen aracı fark edip durdum. Araç hiçbir şekilde fren izi yapmadan sağ ön yan taraftan çarptı. Şoför 81 yaşında ve göz muayneleri için sürekli hastaneye gidip gelen biri. Fren mesafesi olmasına rağmen ve benden kaçması için ön tarafta boşluk olmasına rağmen tüm şiddetiyle bana çarpınca kaza tutanağında tüm suç bende oldu. Bu durumda ne yapabilirim,… Devamını Oku »

Yasin
Yasin
Yazıya Puanım :
     

Merhaba hocam ben bir kavsakta kaza yaptim sol tarafimdan gelen arac cok suratli idi ve o tarafta dur levhasi vardi .ama frene bile basmadi bende fren yaptim ama yinede vurdum o da baska araca carpip durdu benim istikametimde kontrol levhasi ve lamba yok hizimda normaldi.trafik cagirdim tutanak tutuldu ve sonus karsi tarafa %75 bana ise %25 verildi hic sucum yokken bu sonuc normalmidir saygilar

Ramazan
Ramazan
Yazıya Puanım :
     

Benim araca sağ taraftan çarptı hata ondayken trafik çağırdım gelmedi gaportacı tutanak tuttu kusuru bana yüklediler

Fahri
Fahri
Yazıya Puanım :
     

25/07/2022 tarihinde Kayseride cevreyolunda kazaya karıştım. Aracımın arıza yapması sonrasi yolun en sağ şeridinde dortluleri yakarak duran vaziyette bulunan xxxxxx plakalim aracım ve daha sonra yardım için en sağ seritte duran yyyyy plakalı araclara zzzzzzzz plakalı araç önce yyyyyy plakalı araca yandan çarpmış, sonra önde bulunan xxxxx plkali aracıma arkadan çarpmıştır. Daha sonrasında trafik polisi tarafından kaza tutanağı tutulmuştur. Polis tuttuğu tutanakta reflektör koymadigim için 59.maddeden beni kusurlu, aracıma çarpan aracı ise 52/1Bden kusurlu yazmis. Sigorta şirketi tarafından atanan Exper %75 benim kusurlu olduğumu ifade ediyor. Ancak henüz rapor çıkmadı. Sorularim şunlar:1) şu aşamada polis tutanagina itiraz edebilir miyim. Trafik… Devamını Oku »

Halil
Halil
Yazıya Puanım :
     

Merhaba ara sokakta ben sola dönerken sokaga girdim rampadan yukarı cikan araçla kafa kafaya carpistik rampa aşağı olduğu için fren kaydı benim araçta kaput hasarlı karşı aracın sadece camurlugu hasar gördü ben burda kusurlu cikarmiyim

İbrahim MERCAN
İbrahim MERCAN
Yazıya Puanım :
     

İyi günler, dörtyol ağızlı yolda maddi hasarlı trafik kazası yaptım, sağdan gelen araç bendim ve direkt karşıya geçiyordum ancak trafik polisleri yanımızda çizim yapmadı daha sonra yaptıkları çizimde beni sola dönüyormuş gibi yazmışlar, sanırım notlarını yanlış almış olacaklar ki ben %100 kusurlu olmuşum, bu durumda nasıl bir itiraz sürecim olmalı? Benim beyanıma göre tutulmamış tutanak gerçekten talihsizlik midir nedir bu durum!

Erkan ÇELİK
Erkan ÇELİK
Yazıya Puanım :
     

Ahmet bey öncelikle bu tarz bir sayfa oluşturarak insanlara fayda sağlamanız takdire şayan. Sizleri canı gönülden tebrik ediyorum. Sağolun

Abdulmecit AYDIN
Abdulmecit AYDIN
Yazıya Puanım :
     

Ahmet Bey Merhaba,

FIAT Grande Punto aracıma aynı şeritte arkadan çarpılmış olmasına rağmen kusur %100 bana yazılmış, kaza fotoğrafı ve tutanağı WhatApp üzerinden ilettim.

Değerlendirmenizi rica ederim.

Teşekkürler,
Selamlar,
Abdulmecit AYDIN

Selami okul
Selami okul
Yazıya Puanım :
     

İyi gunler Ahmet ne aracıma ait olmayan tramerde hasar kaydı geliyor ne yapmalıyım

Avni
Avni
Yazıya Puanım :
     

Merhaba Ahmet bey.
Yolun tek tarafına pael edilmiş araçlar mevcut. 1 araç gececk şekilde yol var. Bu yolda 1 metre geri giderken sağ tarafımda park halinde bulunan ve kontrol etmeden dar yolda u dönüşü için çıkış yapan aracın sağ arka kapısına çarptım. Şimdi suç oranı nasıl şekillenir?

Mustafa
Mustafa
Yazıya Puanım :
     

merhabalar. karıştığımız kazada kusur yüzde yüz tarafımıza verildi. kusur oranının yanlış olduğunu düşünerek itirazımızı gerçekleştirdik fakat sonuç değişmedi. sulh ceza hakimliğine kusur oranı itiraz davası başlattım ama mahkeme yetkisiz olduğunu beyanla reddine karar verdi. ben tali yoldan çıkan araç olarak görüldüğüm için asli kusurlu sayılmaktayım, karşı araç ise kreş, hastane ve şantiye güzergahında ve 30 km. tabelasına rağmen çok hızlı şekilde kavşağa girerek aracıma sağ yandan çarpıp sürüklüyor. karşı taraf 60 km hızla gittiğini yazdı tutanağa, hızı çok daha fazlaydı ama 60 km dahi olması gereken hız sınırının iki katı. ayrıca kaza karşı araç güzergahının sağ şeridinde oldu, yani ben… Devamını Oku »

Aydın
Aydın
Yazıya Puanım :
     

Merhaba ahmet bey arkadan çarpma trafik kazası yaşadık tutanak 4 gün önce sonuçlandı ve %100 kusur bize verildi. Ben düz yolda hadımköy mevkiinde ilerlerken önümdeki minibüs aniden durdu ve frene basmama rağmen arkadan çarpmış oldum. Çektiğim fotoğraflarda fren izleride mevcuttur. Öndeki araç düz akan yolda bir yayayı almak için durduğu için ben çarptım herhangi bir önlem işaret yoktu. 56/1 c maddesi gereğince suç %100 verildi bana itiraz etsem değişir mi?

Berkan
Berkan
Yazıya Puanım :
     

Merhaba Ahmet bey yaklaşık 6 ay önce bir kaza yaptık zincirleme öndeki araç arıza yaptığını söyleyim sağ şeritte durmakta şöför içinde oturmak hiç bir uyarı işaret yada dörtlü yanmıyor akşam 22:00 gibi arkadan çarptık olayı gören motor durum yardım etmek isterken arkadan gelen araç ilk önce motora sonra bize vuruyor yanımızdaki arkadaş yaralanıyor başı dişkiş atıyor%50 kusur veriyor sigorta ama eksper şikeyi bizi önden %100 kusurlu gösteriyor bundan dolayı sigorta şirketi bizim değer kaybını ödemek istemiyor istemiyor biz sizin arka taraftan sorumluyuz diyorlar bu konu nasıl bir yol izlemeyiyim

Korhan
Korhan
Yazıya Puanım :
     

Merhaba herhangi gi bir kaza vb bir duru. İle karşılaşmamış olmama rağmen aracımız plakasina bölge belirtilerek 47/1-c cezası gelmiş.
Herhangi bir kamera mobese vb belirtilen bölgede yok. Sebei ne olabilir nasıl b8r itirazda bulunmaliyim itiraz dilekçe örneği paylaşabilir misiniz.

Geçenlerde de trafikten bir bayan karakola gidip beyan ile dilekçe yazmış ve polislerde böyle birsey olmadığını söylememe rağmen tutanak icin çağırıp konutu sa cilik ve ardından uzlaşmaya kadar getirip dilekçeyi yazan kadını uzlaşma isteğini yerine getirmekle ulaşılamadı gibi bir kumpasın içindeydim buda başka bir taktik sanırim

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu