Trafik Kazası Kusur Oranları

Hasar Farkı Nedir? Hasar Farkı Tazminatı Dilekçesi

Hasar gören aracın onarımının orijinal parçalar yerine yan sanayi veya çıkma parçalarla onarım bedeliyle, orijinal parçalarla onarım bedeli arasındaki farka hasar farkı denir. Başka bir ifadeyle orijinal parça fark bedeli de denilmektedir.

Günümüz ekonomik şartları da göz önüne alındığında, trafik sigortaları araçların onarımlarından kaynaklanan yüksek bedellerden dolayı en uygun onarım yoluna gitmektedir.

Elbette ki ekonomik onarım yoluna gidebilirler ancak daha öncesinde orijinal bir halde olan aracınızın muadil, yan sanayi veya çıkma parçalarla onarılmasını hiçbirimiz kabul etmeyiz.

Trafik sigortası hasarlarında eşdeğer parça kullanımı sorunu ve çözüm önerileri için sizlere bu makaleyi hazırladım.

Hasar farkı tazminatı nedir? Hasar bedeli davası nasıl açılır? Hasar tazminatı başvurusu nasıl yapılır? Sorularına tek tek cevap vereceğim.

Eğer kaybedecek vaktim yok hasar farkı tazminatımı almak istiyorum diyorsan, aşağıdaki iletişim butonlarından hızlıca bana ulaşabilirsin.


Ancak yazdıklarımı okumanı şiddetle tavsiye ederim.

Hasar tazminatı dolandırıcılığı noktasında sizi yazımın başında uyarmak istiyorum. Eğer bir gün telefonunuz çalarda hasar farkı hakkınız var sizi sigorta şirketinden arıyoruz derlerse inanmayın. Sigorta şirketlerinin böyle bir uygulaması yoktur.

Eğer kaybedecek vaktim yok hızlıca hasar farkı tazminatımı almak istiyorum diyorsan, aşağıdaki iletişim butonlarından hızlıca bana ulaşabilirsin.


Hasar Farkı Tazminatı Başvuru Şartları

  • Aracın daha öncesinde aynı bölgeden hasar almamış olması
  • Tramer kaydı olmasa dahi parçaların daha öncesinde işlem görmemiş olması
  • Hasar gören parçanın orijinal olması
  • Onarım eşdeğer, muadil, logosuz orijinal veya çıkma parçalarla yapılmış olması
  • Değiştirilmesi gereken bir parçanın onarım yapılmış olması
  • Yapılan onarımın hasar ekspertiz raporunda belirtilmiş olması
  • Kaza tarihinden itibaren iki yıl geçmemiş olması

Hallerinde hasar farkı tazminatı başvuru hakkınız doğmuş olur.

Eğer yukarıda belirttiğim şartlar sizin için geçerliyse hasar farkı tazminatı başka bir ifadeyle hasar farkı bedeli alabilirsiniz.

Hasar Tazminatı Hesaplama

Eşdeğer parça uygulaması noktasında teknik bir bilgiye sahip olmayabilirsiniz. Bu aşamada bir tavsiyem var.

Mutlaka aracınızın onarımı tamamlandıktan sonra hasar ekspertiz raporunuzu almayı unutmayın. Çünkü hasar farkı olup olmadığı eksper raporu doğrultusunda tespit edilecek.

Yapılacak olan hesaplama tamamen teknik bir incelemeye dayanıyor. Hasar gören parçanın onarım bedeli ile orijinal parçanın fiyatlarını bilmek gerekiyor.

Bu aşamada teknik desteğe ihtiyacınız olacak, eğer ekspertiz raporunuzu aldıysanız aşağıda bulunan iletişim tercihlerinden bana ulaşabilirsiniz ücretsiz olarak inceleyip size bilgi vereceğim.


Ayrıca söyleme ihtiyacı duyduğum diğer bir hususta hasar ekspertiz raporunu hem sigorta şirketi hem de raporu düzenleyen eksperin, talep etmeniz halinde sizinle paylaşması zorunludur.

Hasar Farkı Tazminatı Nasıl Alınır?

Eksper raporumuzu inceledik, hasar farkı olduğunu tespit ettik peki bu tespit edilen parayı kimden nasıl alacağız dediğinizi duyar gibiyim.

Tabi ki de aracın bu şekilde onarımını yaptıran sigorta şirketinden bu hakkımızı talep edeceğiz.

Sigorta şirketine ihtarname veya yazılı başvuruyla talebinizi iletebilirsiniz ancak ödemiyorlar. Dava açmak gerekiyor.

Bu işlemin en hızlı ve kolay yolu sigorta tahkim komisyonu üzerinden yapılan başvurulardır.  Belirtmek gerekirse bu tarz başvuruların tamamı kabul görmüyor.

Şahsi fikrimi ise size kısa bir örnekle açıklamak istiyorum. Diyelim ki kaza yaptınız.

Kaza öncesi aracınızın farı orijinaldi ve sigorta şirketi aracınızın farını yan sanayi takılması için parça gönderdi. Yan sanayi farlar bir süre sonra su alma nemlenmeye ve renk değişikliği gibi sorun yaratmaya başlıyor. İşlevini yerine getiremez bir hale doğru gidiyor. Bir süre sonra farı tekrar değiştirmek zorunda kalıyorsunuz.

Her ne kadar aracınız onarılmış gibi görünse de ayıplı onarım şeklinde düşünmek gerekir. Zira aracınızı satmak istediğiniz de ise araç değer kaybı söz konusu.

Bir sonra ki aşamaya geçelim, sigorta şirketleri yazılı başvuruya istinaden bu bedeli ödemiyor ise dava kime ve nasıl açılır.

Hasar Farkı Tazminat Davası Kime Açılır?

Hasar farkı tazminat davası aracı onarım yaptıran sigorta şirketine açılır. Çünkü onarım kararını sigorta şirketi veriyor.

Şimdi diyeceksiniz sigorta şirketleri böyle bir dava ile karşılaşacağını bilmiyor mu da yan sanayi muadil veya yenilmiş çıkma parçalarla araçları onarıyor.

Merak etmeyin dostlarım, sigorta şirketleri haklarını çok iyi biliyor ve mutabakatla onarım adı altında aracın onarımı için size bir mutabakat imzalatıyor.

Arkadaşlar eğer böyle bir evraka imza attıysanız hiç tedirgin olmayın, size imzalatılan bu belgenin yasal olarak geçerliliği yok!

Karayolları trafik kanununun sorumluluğa ilişkin anlaşmalar başlıklı111. Maddesi aynen şöyle diyor.

Bu Kanunla öngörülen hukuki sorumluluğu kaldıran veya daraltan anlaşmalar geçersizdir.

Tazminat miktarlarına ilişkin olup da, yetersiz veya fahiş olduğu açıkça belli olan anlaşmalar veya uzlaşmalar yapıldıkları tarihten başlayarak iki yıl içinde iptal edilebilir.

Hasar Farkı Tazminatı Dilekçesi

………. Sigorta Şirketi Genel Müdürlüğüne

………. tarihinde ………. plakalı aracımla sigortalınız olan ………. plakalı aracın karışmış olduğu trafik kazası sonrasında şirketiniz tarafından aracımda yapılan onarım da orijinal parça kullanılmadığı tespit edilmiştir.

Aracımda meydana gelen ………. TL hasar farkının 15 gün içerisinde tarafıma ödenmesini aksi halde yasal yollara müracaat edeceğimi ihtaren bildiririm.

İsim Soyisim

İmza

Gördüğünüz gibi hasar farkı tazminatı dilekçesi hazırlamak çok kolay ama hasar farkı var mı yok mu tespiti yani kısaca hasar farkı var ise hesaplanması gerekir.

Bu aşama da hata yapmamak için bu durumu bir eksper kanalıyla belgelemek gerekir. Tüm bu teknik aşamalarda aşağıda bulunan iletişim bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz size yardımcı olacağım.


Aklınıza takılan soruları sormaktan çekinmeyin. Kazasız günler dilerim.

4.8 4 Oy Verildi
Yazımı değerlendirir misin?

Ahmet MERKEPÇİ

Trafik güvenliği üzerine akademik çalışmalar yapan, trafik kazaları, cezaları ve sigorta hukukunda danışmanlık sağlayan dünyalar güzeli Asel'in babası. Adli Trafik Uzmanı 🕵️ Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi 💛💙
4.8 4 Oy Verildi
Yazımı değerlendirir misin?
Cevabın mail adresine gelmesini ister misin?
Bildir
guest
8 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
ADEM CEYLAN
ADEM CEYLAN
Yazıya Puanım :
     

ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA OLMUŞ.TEŞEKKÜR EDERİM

Samet
Samet
Yazıya Puanım :
     

Mehmet bey öncelikle merhabalar kolay gelsin. biz bi trafik kazazı yaptık kontrolsüz bir kavşakta karşı tarafın aracı sol tarafındak yoldan saga dogru dönüyor saf sokak dan ben cıkış yapıyorum düz karşı yol istikametine çıkar Ken çarpışma meydana geldi kendimiz tunagı doldurduk. 2 sokakta herhangi bir uyarı levhası bulunmuyor sonuç olarak kusur kime nekadar verilir.

Levent Atar
Levent Atar
Yazıya Puanım :
     

Merhaba, %100 kusur verilen aracın sigortasına bizzat kendim değer kaybı için müracaat ettim, 16.500 hasar kaydı oluşan aracımdan, bana 12 500 gibi miktar ödendi. 2 far, 1 ön tampon , sis farları vs.değiştirildi, eksperten tüm evrakları temin ettim, hasar farkı ne kadar alınabilir, teşekkürler…

Esma
Esma
Yazıya Puanım :
     

Merhaba, Benim sorum hasar farkı bedeli için sigorta ödeme yapmadığı taktirde tahkim komisyonuna başvuruyu nasıl yapıcaz. Dilekçesi nasıl olacak bu konu hakkında yardımcı olur musunuz?

Related Articles

Back to top button