Trafik Kazası Tazminatı Nasıl Alınır? Kesin Çözüm
Trafik kazası tazminatı hakkında merak edilen tüm soruları bu yazımda yanıtlıyorum. Ayrıca trafik kazası sebebiyle alınacak tazminatlar için örnek dilekçe paylaşacağım.
Her gün gündemde olan ve her geçen gün daha da kötü bir duruma gelindiği görülen trafik kazalarına şahit oluyoruz.
Yaşanan can ve mal kayıpları şahıslarda derin üzüntüler yaratmakla birlikte bedensel hasarların yani ölüm, yaralanma ve maddi zararların boyutu bireyleri çok daha fazla etkilemektedir.
Trafik kazası tazminatları bu tür durumlarda ortaya çıkmakla birlikte, kazanın etkisini tamamen ortadan kaldırmasa da bir nebze de olsa bireyleri rahatlatmaktadır.
Tazminat hukukunun uygulanabilmesi için; haksız bir eylemin olması gerekiyor. Kısaca bir örnek vermek gerekirse
- Trafik kazasında %1 dahi olsa haklı olmak
- Maddi hasardan dolayı zarar görmesi
- Ölüm veya yaralanma olması
Gibi zarar gören kişi ve yakınlarına trafik kazası tazminat hakkı doğmaktadır.
Trafik kazasında tazminat hukukunun uygulama alanı bulabilmesi için bu şartın varlığı zorunludur. Aksi halde tazminat hukuku kapsamında herhangi bir hak ve alacağınız meydana gelmeyecektir.
Trafik kazası sebebiyle oluşan zararların tamamının karşılanması için 2 tür tazminat hakkı bulunmaktadır. Bunlar;
Trafik Kazası Sebebiyle Manevi Tazminat
Kişinin geçirmiş olduğu trafik kazası sonucu elem, keder, acı, ızdırap çekmesi sebepleriyle almış olduğu tazminat türüne trafik kazası sebebiyle manevi tazminat denir.
Mağdurun yaralanması halinde kendisi, ölümü halinde ise destek vermiş olduğu diğer kimseler bu tazminatı alabilirler.
- Manevi tazminat yaralanma veya ölüme sebebiyet veren diğer şahıstan alınır, yani bu tazminat karşı taraftan talep edilir.
- Eğer zarar veren kişi araç sürücüsü ise hem işleteni hem de sürücüsü sorumludur.
- Sigorta şirketleri trafik kazası manevi tazminat ödemesi yapmazlar.
Bu sebeple bu tazminatın alınabilmesi için karşı taraftan davacı ve şikayetçi olunması gerekmektedir.
Davacı ve şikayetçi olmamanız halinde trafik kazası sebebiyle MANEVİ tazminat hakkınız ortadan kalkmaktadır.
Eğer oluşan kaza da %100 kusurlu taraf siz iseniz hak talebinde bulunmazsanız.
- Elbette ki kusur oranına itiraz hakkınız olduğunu unutmayın.
- Detaylı bilgi ve itiraz dilekçesi için ahmetmerkepci.com/kusur-orani-itirazi-nasil-yapilir/ yazımı ziyaret edebilirsiniz.
Trafik Kazası Sebebiyle Maddi̇ Tazminat
En çok bilinen maddi tazminatlardır. Kısaca bunlardan da bahsetmek istiyorum.
Kişi geçirmiş olduğu trafik kazası sebebiyle yaralanmış veya vefat etmiş ise; yaralanması durumunda kendisi, vefat etmesi halinde mirasçıları destekten yoksun kalma tazminat alabilirler.
Trafik kazası maddi tazminat çeşitleri:
- Destekten yoksun kalma tazminatı
- Araç değer kaybı tazminatı
- Maluliyet tazminatı
- Bakıcı gideri tazminatı
- Hastane masrafları tazminatı
- Geçici iş göremezlik ücreti tazminatı
- İş gücü kaybı tazminatı alacakları bulunmaktadır.
Bunların bütününe maddi tazminat adı verilmektedir. Ayrıca bu haklarınızı alabilmek için karşı araç sahibine veya sürücüsüne dava açmanıza gerek yoktur.
Peki bu hakkımı nasıl alacağım diye düşünüyorsanız. Aşağıdaki bağlantı butonlarına tıklayarak hızlıca bana ulaşabilirsiniz. Sizlere yardımcı olacağım 😉
Maddi tazminat alacaklarınız için karşı taraftan davacı ve şikayetçi olmanıza da GEREK YOKTUR.
Manevi tazminat talepleriniz için sürekli bir sakatlığa gerek yoktur ancak kazanın oluş şekli, kusur durumları, tarafların ekonomik ve sosyal durumları gibi kriterler dikkate alınır.
Maddi tazminat talepleriniz için ise mağdur ve kalıcı sağlık sorunu kalmış olmalı veya uzun süreli maluliyeti olmalıdır.
Tazminat hesaplanmasında sakatlığın derecesi (maluliyet oranı), kazada tarafların kusur durumu, aylık gelir, medeni hal, bireylerin yaşı dikkate alınmaktadır.
Trafik kazalarında ölüm halinde ise geride kalan kişiler bu haktan faydalanabilirler.
- Eş
- Çocuk
- Anne
- Baba
- Hala
- Teyze
- Amca
- Yeğen
- Kuzen
- Nişanlı
- Ayrıca kazada hayatını kaybeden kişinin desteği olan herhangi bir kişi
Kaza da hayatını kaybeden kaza zedenin desteğini gören herkes destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilir.
Ölümün mevcut olmadığı zaman, sadece yaralanmanın mevcut olduğu durumlarda ise iş gücü kaybı, maluliyet tazminatı, hastane giderleri, bakıcı masrafları gibi tazminatlara hak kazanılır.
Maddi ve manevi tazminat davaları için zamanaşımı süreleri vardır. İlgili süreler içerisinde haklarınızı kullanılmaması halinde, hakkınız sona ermektedir.
Son olarak belirtmek isterim ki, manevi tazminat davası zarar veren şahsa karşı açılır. Maddi tazminat davası ise kaza yapan araçların sigorta şirketlerine karşı, aracın sigortasının olmaması durumunda ise güvence hesabına karşı açılmaktadır.
- Güvence hesabına başvuru şartları ve başvur usulleri için ahmetmerkepci.com/guvence-hesabina-basvuru-sartlari-nelerdir/ bu yazımı inceleyebilirsiniz.
Trafik kazası tazminat konusunda genel olarak bilgiler bu yöndedir.
Şimdi ben kavsakta sarı fasıla yanarken geçtim sağdan kırmızı fasıladan arac geldi çarptı bana aracımın airbagleri actı özel serviste 18 bin masraf cıktı 57.1a ihlal yazıldı tutanak da karsıya benim tazminat haklarım neler Ahmet beu
Tali ve Ana yol levhası olmayan yerde ben sağ yoldan geliyordum. Sol şeritten aniden bir araç hızlıca geçmek istedi.Ancak ben onu çok geç farkedebildim. Yavaşlayamadım,çarptım. Polis tarafindan maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı tutuldu. Bu kazadaki kusur oranları nasıldır.
Ahmet bey selamlar. 6 ay önce bir trafik kazası geçirdim. ben tali yoldan ana yola cikarken lüks bir arac bana ön tampondan sürterek kaldırım daki direğe vurdu. Karsi aracin sürücüsü hatayi kabullenmesine ragmen polis tutanaginda bana %75 hata biçildi. Şimdi Aradan 6 ay geçti ve karsi tarafin kaskosu benden 60 bin tl para istiyor.karsi tarafin arabasi 110 bin e yapilmis Ne yapmam lazım