2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen kural ve kaidelerin ihlali sonucu düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanağına trafik cezası denir.
Yazımı okumaya başlamadan önce size güzel bir haberim var, bu yazımda trafik cezasına itiraz için ücretsiz dava nasıl açılır bundan bahsedeceğim 🙂
Eğer isterseniz aşağıda bulunan örnek itiraz dilekçesini hemen indirebilirsiniz. Merak ettiğiniz soruları, yazımın sonunda bulunan soru sor bölümünden sorabilirsiniz.
Polis, Jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin yanı sıra FTM (Fahri Trafik Müfettişleri) gibi özel yetkili kişilerin tespit yetkileri doğrultusunda bu işlem uygulanır.
Nasıl gündelik hayatımızda, iş hayatımızda bizler sehven (istemeyerek, farkında olmadan) hata yapabiliyorsak, bu görevlilerde hata yapabilirler. Kısacası yanlışlıkla size trafik cezası yazılmış olabilir.
Eğer size bir trafik cezası gelirse, haksız veya yanlış yazıldığını düşünüyorsanız tek yapabileceğiniz şey dilekçenizi hazırlayıp itiraz etmek olacaktır..
Evet dostlar bu yazımda sizlere, itiraz dilekçesi nasıl yazılır, trafik cezasına nasıl itiraz edilir, nereye başvurmak gerekir, başvururken neler gereklidir, dava ücreti ne kadar, avukat tutmaya gerek var mı gibi en çok merak edilen soruların cevabını yazdığım bir rehber hazırladım.
Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Yaya, yolcu veya sürücü olarak her ne kadar farkında olmadan veya istemeden de olsa hata yapabileceğimiz gibi bu cezaları bizlere uygulayanlar da hata yapabilir. Bu hataları düzeltmek içinse izlemeniz gereken yol haritasını anlatacağım.
Trafik cezasına itirazınızı gerçekleştirebilmek için öncelikle idari para cezasının yani trafik cezasının tebliğ edilmiş olması gerekiyor. On beş gün içerisinde başvuru hakkınız var.
Ceza size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde öderseniz indirimli olarak ödeyebilirsiniz.
%25 indirimli, kredi kartı ve taksitle ödeme gibi imkan sunan yeni ödeme yöntemleri için ahmetmerkepci.com/trafik-cezasi-odeme-yontemleri/ yazımı okuyabilirsiniz.
Öncelikle sizin itiraz ettiğiniz konu nedir bunu bilmeniz gerekir.
- Usulen itiraz
- Esasen itiraz
Usulen İtiraz Yöntemleri
Usulen itiraz, geçmiş dönemlerde ceza makbuzu görevliler tarafından elle doldurulurdu ve makbuz üzerinde bilgiler hatalı veya eksik olabiliyordu. Bu tarz hatalar usulen bozma gerekçesi sayılmaktadır.
Yani esas olarak siz bir kural ihlali yapmış olabilirsiniz ama makbuzun hatalı veya eksik doldurulması iptal gerekçesidir.
Usul, esastan önce gelir.
Ahmet MERKEPÇİ
Günümüz teknolojisi sayesinde artık işlemlerin bir çoğu tabletler üzerinden yapılmakta usulen hatalar yok denecek kadar az.
Aklınızda bulunsun siz aracınızı hatalı olarak park etmiş olsanız görevliler gelip fotoğrafını çekip ceza yazabilir ama o makbuz doğru bir şekilde doldurulmamış ise her ne kadar fiilen kural ihlali yaptığınız sabitte olsa ceza iptal olur!
Esasen İtiraz Yöntemleri
Esasen itiraz, adında da anlaşılacağı üzere asıl sebepdir. Yani hakkınızda düzenlenen trafik cezasındaki madde de belirtilen davranışı yapmamışsanız ve bunu kanıtlayabiliyorsanız cezanız iptal olur.
Kanıtlayabiliyorsanız dedim çünkü son dönemde bir çok ilde başvuruda bulunduk, mobesse kameraları, EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) kayıtları gibi somut delil sayılabilecek, haklılığımızı gösterecek belge ve bilgilerin incelenmesi talebimiz genelde incelenmiyor veya temin edilemiyor!
Bu sebeple biz kendi haklılığımızı kanıtlamamız gerekiyor çünkü;
Şeklindeki kararlar gün geçtikçe artmaktadır. Genelde sizlerden gelen maillerde ve telefonlarda, “Benim kural ihlali yaptığımı onlar kanıtlasınlar” veya “Fotoğrafı gelmedi cezam iptal olur mu” soruları bir hayli fazla.
Ne yazık ki Karayolları Trafik Kanunda;
- Fotoğraf
- Video
- Ses kaydı
- Herhangi bir döküman
İle kanıt gösterme durumu yoktur. Tespit edilmesi yeterlidir. Aksini sizin kanıtlamanız gerekmektedir. Peki o zaman ne yapmak lazım?
Araç içi kameranız var ise şanslısınız en iyi ispat yöntemlerinden biridir. Çevredeki iş yerlerinde veya konutlarda güvenlik kamerası varsa da şanlısınız buralardan video kaydı talep edebilirsiniz.
Ancak her ceza maddesinin itiraz sebebi aynı değildir.
Burada itiraz ettiğiniz madde hangisi ise detaylı bilgileri bulabilirsiniz; ahmetmerkepci.com/trafik-cezalari/
Somut bir delil temin ettiğiniz kabul ediyorum bir sonraki aşamaya geçiyorum.
Trafik Cezasına İtiraz İçin Ceza Ödenmeli Mi?
En çok merak edilen diğer bir konu ise trafik cezasının ödenip, ödenmemesi durumu.
Bu tamamen göreceli bir kavram. Çünkü başvuru usulünde ödenmeli veya ödenmemeli şeklinde bir hüküm yok.
Cezayı ödeyip mi itiraz edeyim yoksa ödemeden mi itiraz edeyim? Şeklinde bana soracak olursanız ödeyip itiraz edin arkadaşlar. Peki ama neden?
%25 indirim hakkınızı kullanabilmeniz için tebliğ edildikten sonra 15 gün süreniz var. Burası önemli 15 gün hafta içi, hafta sonu, resmi tatil falan fark etmiyor ne olursa olsun on beş gündür.
Bu hükümde istisna yok yani kanunda itiraz davası açılması durumunda gerekçeli karar çıktıktan sonra tekrar on beş gün süre tanınır demiyor. Anlayacağınız dostlar indirim hakkınız bitiyor.
Ben olsam ne yapardım, her ne kadar haklıda olsam %100 iptal edileceğini bilsem de önce %25 indirimle öderdim başvuru dilekçemi de bu yönde hazırlayıp “cezanın iptalini ve dilekçemin eki’nde sunmuş olduğum ödeme yaptığıma dair dekontta belirtilen ücretin tarafıma iadesinin yapılmasını” şeklinde başvuru yapardım.
Dava olumlu sonuçlandığı takdirde ödediğiniz tutar size geri ödenecektir.
Ceza iptal olmazsa indirim hakkınızı kaybetmemiş olursunuz.
Elbette ki bu benim fikrim isterseniz ödeme yapmadan dilekçe yazabilirsiniz. Başvurunuzu bu yönde yapabilirsiniz.
Ceza size tebliğ edilmemiş dahi olsa E-devlet üzerinden %25 indirimle ve taksitle nasıl ödeme yapılır yazımı okumanızı tavsiye ederim. ahmetmerkepci.com/beyanla-trafik-cezasi-odeme/
Trafik Cezası İtiraz Mahkeme Masrafları Ne Kadar?
Yazımın başında da belirttiğim gibi size, trafik cezasına itiraz için nasıl ücretsiz dava açılır bundan bahsedeceğim. Bu konuda çok fazla yanlış bilgi var. Ne yazık ki toplum olarak dava denilince tedirgin oluyoruz veya avukat olmadan bu işlemler yapılamaz gibi yanılgılara giriyoruz.
Aklımıza ilk gelen soru “Dava Ücreti Ne Kadar?“. Dostlar hakkınızı aramanız için illa avukat olmaya veya ücret karşılığında vekalet verip bir avukatla anlaşmanıza gerek yok!
Çünkü Sulh Ceza Hakimliklerinde dava açmak yani trafik cezasına itiraz etmek ücretsizdir!
Dostlar şaşırdınız değil mi? Dava denilince korkmaya, tedirgin olmaya bir dünya para gidecek kaygısına kapılmaya gerek yok!
Ancak davayı kaybederseniz bir miktar ücret ödemeniz gerekecek. Başvurunuzu mahkeme kabul etmedi diyelim gerekçeli karar çıktıktan sonra size tebliğ edilir. Bu tebligat gideri sizden alınır bir nevi pul parası. Yaklaşık 30-40 lira gibi bir rakam.
Bugüne kadar hiç karşılaşmadım ama sonuçta siz il emniyet müdürlüğü personelinin vermiş olduğu kararı yargıya taşıyorsunuz ve kurumdan savunma isteniyor.
Eğer ki kurum barodan avukat talep ederse, vekille temsil edilirse karşı vekalet ücreti çıkar. Dediğim gibi bugüne kadar böyle bir durumla karşılaşmadım.
Artık yeter yazalım şu dilekçeyi açalım şu davayı dediğinizi duyar gibiyim 🙂
Arkadaşlar hakkımızın ve savunacağımız konunun ne olduğunu, işleyişin nasıl olduğunu bilmeden kafamıza göre hareket edemeyiz. Daha fazla sizi yormadan hemen dilekçe ve başvuru işlemlerini de anlatıp bitiriyorum.
Trafik Cezasına İtiraz Etmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- İtirazınızı belirten başvurusu dilekçesi
- Trafik idari para cezası karar tutanağı
- Tebligat tutanağı (ceza araç plakasına yazıldıysa)
- Kimlik ve ehliyet fotokopisi
- Ruhsat fotokopisi
- Haklılığınızı gösteren fotoğraf, video gibi ek dökümanlar
Gerekli evrakları tamamladıktan sonra Sulh Ceza Hakimliğine başvurabilirsiniz. Peki hangi Sulh Ceza Hakimliğine?
İdari para cezasının tanzim edildiği ilin sulh ceza hakimliklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak arabanızla x şehrine tatile gittiniz bir süre sonra evinize ceza tebligatı geldi, itiraz için kalkıp x şehrine gitmenize gerek yoktur.
Bulunduğunuz ildeki adliyede muhabere yoluyla, bir nevi resmi kurum içi yazışma yöntemiyle başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Unutmayın ki haklılığınızı gösteren fotoğraf ve video gibi dokümanlar davanızın olumlu sonuçlanmasında size yardımcı olacaktır.
Hiç bir şekilde somut delil bulamadınız ve itiraz dilekçesi hazırladınız başvuru yapılamaz mı?
Başvuru yapabilirsiniz ancak sonucu değiştiremezsiniz.
Şunu unutmayın ki davanın reddine karar verildiği takdirde yargılama masrafları size kalacaktır.
Dilekçe Örneği
Dilekçe örneği konusuna gelecek olursak matbu dilekçe olmaz arkadaşlar. Her detay kendi içinde değerlendirilir. Eğer ısrarla matbu bir dilekçe istiyorsanız.
- Trafik cezası tutanağının seri ve sıra numarası,
- Tarihini
- Adınızı ve soyadınızı
- Ve gerekli evrakları
Bir araya getirerek özetle “tutanakta belirtilen ihlali yapmadım iptal edilmesini istiyorum” şeklinde başvuru yapabilirsiniz.
Elbette böyle bir dilekçe yeterli değil!
Her ne kadar avukat olmaya gerek yok desem de bu süreci doğru bir şekilde yönetmeniz gerekmektedir. Haklıyken haksız duruma düşmemek için, sormak istediklerinizi aşağıdaki yorum kısmından yazarak sorabilirsiniz.
Son olarak arkadaşlar, trafik cezası itiraz telefon numarası bulunmamaktadır. Bu tarz paylaşım yapan kişi veya kişilere itibar etmeyin. İtiraz işlemleri sadece Sulh Ceza Hakimliklerine yapılmaktadır.
Son olarak trafik cezası itiraz dilekçesinde yazılacak bilgilerin hatalı olmaması için cezayı online olarak sorgulayın ve bilgileri teyit edin arkadaşlar.
E-devletten trafik cezası nasıl sorgulanır ahmetmerkepci.com/trafik-cezasi-sorgulama/ Sizler için ekran resimleriyle anlattım.
Ayrıca emsal kararları ve başvurularımızda ki gerekçeli kararları sosyal medya hesabımdan paylaşmaktayım takip edebilirsiniz. Kazasız günler dilerim.
Öncelikle hizmet için teşekkür ederim.aracıma 67-1C maddesinden Fahri trafik müfettişi tarafından ceza yazılmış.Ben ankarada ikamet ediyorum
Gönderen istanbul büro amirliği.Plaka model ve renk doğru (Beyaz)
Fakat Otomobilim belden yukarı siyah
Yani çift renkli. (Fakat ruhsata işli değil) itiraz dilekçesine fotoğrafını çekip koymayı düşünüyorum.Yanlış renk beyan edilmiş hatalı tutanak diye belirmek istiyorum.Bunun itiraz da olumlu yönde bir etkisi olur mu ? Bir de herhangi bir fotoğraf video kaydı vs yok.Boş yolda bile alışkanlık sinyal veren biriyim.Araç kameram var ama doğal olarak sinyalizasyonu çekmiyor .Dilekçe örneği gönderip Nasıl bir yol izlemeliyim cevaplarsanız sevinirim.Teşekkürler
Ahmet bey iyi günler, 16.09.2020 (dün) tarihinde trafik para cezası tebligatı gelmiş evde olmadığımız için muhtara bırakmışlar. Henüz alamadım fakat e-devlet üzerinden kontrol ettiğimde; 09.09.2020 tarihinde saat 11.20 de kendi sokağımda park halindeki aracıma 61/1-A md. gereği 132 TL ceza yazıldığını gördüm.
Çok şaşkınım. Yıllardır herkesin, tüm komşularımın otopark yetersizliği nedeniyle araçlarını park ettikleri sokağımda ceza yazılması.
Bu nasıl bir uygulama anlayamadım.
Bu cezayı ödemelimiyim, yoksa itiraz mı etmeliyim? Ben itiraz etmek istiyorum. (belge ekleme seçeneğim olsaydı olay yerinin google eart görüntüsünü ekleyecektim)
Ahmet bey 60/1-F Fahri Trafik Müfettişi ceza yazmış nasıl bir dilekçe yazabiliriz örnek dilekçe atabilirmisiniz acaba.
merhabalar… bende Afyon/Sandıklı civarında fahri trafik müfettişlerince 46/2f maddesinden emniyet şeridi kullanımı cezası geldi. bu konuda itiraz dilekçesi yazmak isitiyorum. birde yakın zamanda 20.06.2020 tarihlerinde izmir de fahri müfettişlerce yazılan bir ceza mahkemce “delil gösterme olmadığı” için fahri müfettiş aleyhine iptal edilmiş. bu kararı da emsal olarak sunulsa hakimin kararında etkili olur mu? yardımcı olursanız memnun olurum. mail adresi
merhabalar… bende Afyon/Sandıklı civarında fahri trafik müfettişlerince 46/2f maddesinden emniyet şeridi kullanımı cezası geldi. bu konuda itiraz dilekçesi yazmak isitiyorum. yardımcı olursanız memnun olurum.
merhabalar;
46/2-C kural ihlali olarak ceza yemisim ama ilginçtirki hatalı geçişi geçtim sinyal vermeden şerit bile değiştirmem 🙂
rica etsem şikayet dilekçesi konusunda bana yardımcı olur musunuz ?
teşekkürler
Merhaba Ahmet bey şimdiden çok teşekkürler. Yazdıklarınız sayesinde yeni bir şeyler daha öğrendim. Ben başıma geleni anlatayım arkadaşlar ile ailecek gezmeye gitmiştik ağustosun 26 sında izmirden denizliye. Seyir halinde iken kuş çarpması sonucu aracın ön plakası düştü arkadan gelen arkadaşta sağ olsun fark edip aldık plakalık kırıldığı için plakayı ön cama koydum o şekilde seyrimize devam ettik bu gün e devletten hgs geçişlerine bakarken bir kontrol edeyim dedim ve ceza yazıldığını gördüm lakin eve gelen bir tebligat tutanak yok daha cezada manisa salihli de yazıldığı gözükmekte dönüş yolundayken şehirler arası yapılan polis kontrolüne denk gelmiştik plakayı işaret ettiğinde memura camda… Devamını Oku »
Merhabalar Ahmet bey benim durumda bir değişik bana o gün ve zaman olmadığım geçmediğim yolda yapmadığım bir ceza kesilmiş fahri denetçi tarafından plaka hatası olabilir nasıl dilekçe yazmalıyım
AHMET BEY, RİCA ETSEM 73/C MADDESİNDEN TRAFİK CEZASI İÇİN İTİRAZ DİLEKÇESİ GÖNDEREBİLİR MİSİNİZ?
(ceza 31.09.2020 saat 19.25 te fahri trafik müfettişi tarafından düzenlenmiş.)
Merhaba Ahmet bey,
ben de 39/2 cezası alanlardanım maalesef sınavıma 3 gün kala, bu arada şu an ehliyetimi aldım, öğrenmek istediğim bu cezaya ne şekilde itiraz edebileceğim…
Selamlar
Dilekçe örnegi güzel site olmuş
İyi günler banada fahri trafik müfettişi ters yöne girdiğim için ceza yazmış bina inşaatı olan tali yoldan çift şeritli yola çıktım sola dönülmez levhası yok 100 150 mt ters yönde gittim itiraz etsem sonuç alabilirmiyim
Merhaba Ahmet Bey öncelikle biz sürücüleri böylesine ayrıntılı bilgilendiren bu muazzam site ve yazınıza teşekkür eder sizin gibi biz “Fahri Trafik Müfettişleri” karşısında “Kanıtsız Keyfi ve Kasten olarak” mağdur duruma düşen sürücülere yardım edenlerin sayısının artmasını dilerim. Şahsen başıma gelen trajikomik olay ise aracı bu ay içerisinde yeni aldım ve tescil tarihimin hemen ertesi gün “Ters Şerit 46/2-h” cezasının E-Devlette görmem ile şoka uğradım muhtemelen satış günü benden önceki sahibi bu hatayı işliyor ceza ertesi gün devri bana geçmesiyle bana yansıyor bu konu hakkında “Ters Şerit” adına itiraz dilekçesi örneğini tarafıma gönderebilirseniz bugün içerisinde itiraz başvurumu yapacağım.
74/B Trafik cezası iptali için itiraz dilekçesi rica edebilir miyim?
52/b ye itiraz etmek istiyorum bana itiraz dilekçesi gönderirmisiniz?
Polisin dur ihtarına uymayıp devam ettiğin icin ceza yemiştim 47/1A ama öyle bi durum yaşamadım buna itiraz nasil edebilirim
Ahmet bey kolay gelsin 74/b cezası için dilekçe göndermeniz mümkünmü
Ahmet bey merhabalar kazadan dolayı arka plakası takılı halde olmayan park halindeki aracıma aracın yanında olduğum halde 23 /3-b-1 maddesinden Polis plakaya ceza yazdı ayrıca aracım trafik güvenliğini tehlikeye atmadığı halde güvenlik gerekçesiyle çekiciyle yediemine çekilerek maddi anlamda zarar vermek için ellerinden geleni yaptılar benim merak ettiğim konu bu polisler hakkında görevi kötüye kullanmaktan davacı olursam herhangi bir yaptırırım olur mu ayrıca park halindeki bi araca 23/3-b-1 maddesi uygulanabilir mi
Park yüzünden tartıştığımız bir şahıs bana Haketmediğim halde ters yönden gittiğim öne sürülerek Fahri müfettişe 1228TL ceza yazdırmış yada yazmış onu bilmiyorum Cezamı ödedim ancak itiraz etmek istiyorum, ceza kağıdında ne bir fotoğraf, ne de adam akıllı açıklama var. İtiraz dilekçesi gönderirseniz sevinirim, desteğiniz için teşekkürler.
Merhaba Ahmet bey 46/2-h maddesi gereğince fahri müfettiş ceza yazmış 1228 TL ceza geldi ben ters yön ihlali yaptığımı düşünmüyorum bunla alakalı bir dilekçe örneği var mı ya da nasıl bir yol izlemeliyim şayet böyle bir durum varsa bana delil sunmak zorunda değil mi?