52/1c Kusur Oranı Nedir? İtiraz Dilekçesi (Kesin Sonuç)
KTK 52/1-c kusur oranı: öndeki araçla yol trafik durumunu göz önünde bulundurmama halindeki meydana gelen trafik kazası tali kusur maddesidir.
52/1c kusur oranı, KTK 52. Maddesinde belirtilen öndeki araçla güvenli mesafe bırakmamak 52/1-c kusur oranı denir.
Başka bir ifadeyle konvoy şeklinde peş peşe gerekli mesafe bırakmadan seyir ederken oluşun trafik kazalarındaki ihlaller 52 1c kusur oranı olarak tanımlanır.
Arkadan çarpma şeklindeki trafik kazalarının en önemli sebebi yeterli ve güvenli takip mesafesi ihlalidir.
Trafik kazası sonrasında gerek kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) gerekse de tramer heyetinin belirlemiş olduğu 52 1c kusur oranına itiraz hakkınız olduğunu biliyor muydunuz?
Herhangi bir masraf etmeden 52/1-c kusur oranına ücretsiz itiraz işlemini nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız bu yazımda bulabilirsiniz!
Evet sevgili arkadaşlarım bu yazımda sizlere 52 1c kusur oranı nedir? 52/1c itiraz işlemi nasıl yapılır? 52/1-c kusur oranı yüzde kaç? 52/1-c asli mi tali mi? Tazminata ve rücu ya 52 1c etkisi nelerdir? Bunlardan bahsedeceğim.
Ktk 52/1c Kusur Oranı Ne Demek?
“Hızın gerekli şartlara uygunluğunu sağlamak” başlıklı, Karayolları Trafik Kanunun 52. Maddesi 1. Fıkrası ‘c’ bendidir. Daha net bir ifadeyle “öndeki araçla güvenli mesafe bırakmamak” demektir.
Genelde böyle durumlarda bile yanlışlık yapılarak kişiler zarara uğratılıyor. Arkadan çarpmak fiili peş peşe aynı şeritte giden araçlar için kullanılır ve arkadan çarpmak asli kusurdur.
Ancak 51 2c tali kusur maddeleri arasında yer almaktadır. Bu durum da tazminattaki rücu oranlarını etkilemektedir.
Trafik kazası kusur oranları ile ilgili merak edilen diğer maddelere; ahmetmerkepci.com/trafik-kazasi-kusur-oranlari/ burada bulabilirsiniz.
52/1c Kusur Oranı Yüzde Kaç?
52/1c kusur oranı yüzde yirmi beş (%25) olarak kabul edilir. Peki 52 1c neye göre belirlenir anlatmadan önce. Başka bir detaydan daha bahsedeyim, 52-1c her zaman için %25 mi kabul edilir? Elbette hayır!
Trafik kazalarında oranlar asli ve tali olarak tanımlanan maddelere istinaden belirlenir. Bu duruma göre de yüzde oranları ortaya çıkar.
Kazaya karışan taraflardan biri 52/1-c trafik kusuru işlemiş ise;
- Diğer taraf asli maddelerden birini ihlal etmiş ise 52/1c %25 oranında
- Diğer taraf tali maddelerden birini ihlal etmiş ise 52/1-c %50 oranında
- Diğer tarafın herhangi bir ihlali yok ise 52-1c %100 oranında
Kusurlu kabul edilir. 52 1c oranı neden önemlidir diye düşünebilirsiniz. Hemen söylemek istiyorum 52/1-c tazminat miktarı ve oranını belirlemektedir.
Tazminata etkisi bakımından 52 1c asli mi tali mi olarak değerlendirilir. Hemen cevaplayalım.
52/1-c Asli mi Tali mi?
52/1-c tali kusur maddesidir. Yani kazanın meydana gelmesinde 52/1c ikinci derecede sorumlu anlamına gelir. tali kusur nedir? Ne anlamamız gerekir? Size detaylı tali kusur rehberi hazırladım.
Detaylı bilgi için ahmetmerkepci.com/tali-kusur-nedir/ yazımı okuyabilirsiniz.
SBM tramer komisyonu 52/1c maddesini değerlendirmeye almamaktadır. Çünkü 52-1c tali maddelerden biridir.
Ancak tramer heyeti bu durumu arkadan çarpma kazası olarak değerlendirebilir. Arkadan çarpmak da asli kusur sayıldığı için dikkate alınmaktadır.
52/1-c Trafik Cezası Yazılır Mı?
Evet dostlar 52 1c trafik cezası yazılır. 690,00 tl (Yüzotuziki Lira) para cezası ve 20 ehliyet ceza puanı vardır. Kolluk kuvvetleri 52 1c kusur maddesi olarak tutanakta belirtiyor ancak meydana gelen kazadan dolayı 52/1c cezası yazmıyorlar.
Kaza tespit tutanağında 52-1c maddesince kusur verilip. Birde üzerine 52/1-c ceza yazılırsa ne yapmamız gerekir? Elbette itiraz edeceğiz. Ben bugüne kadar böyle bir sebeple ceza yazıldığına pek şahit olmadım.
Ancak bu ceza maddesi, düğün konvoylarında, asker konvoylarında peş peşe çok yakın seyreden araçlara yazılıyor. Geçenlerde haberlerde görmüştüm düğün konvoyunda 27 araca trafik cezası yazılmış.
Bana kalırsa etik değil ama karayolları trafik kanununa da uymak zorundayız. Elbette itiraz hakkınız var, nasıl itiraz edeceğiz mi dediniz?
52/1-c trafik cezasına itiraz için ahmetmerkepci.com/52-1-c-trafik-cezasi-nedir/ yazımda yapmanız gerekenleri açıkladım.
Nasıl İtiraz Edilir?
Bu durum kazanın oluş şekline göre yani 52 1c ihlali olup olmaması ile değerlendirilir. Kaza sonrası “bence ben 52 1c maddesini ihlal etmedim” düşüncesiyle itiraz etmeyin.
Muhakkak 52/1c uzman görüşü alın. Bireysel olarak 52/1c itiraz etmek için “52/1-c kusur mütalaası” ihtiyacınız olacaktır.
Mütalaa nedir? 52/1c Uzman görüşü nasıl alınır? gibi sorularınıza cevap olarak ahmetmerkepci.com/kusur-mutalaasi-nedir-uzman-gorusu-kimden-alinir/ bu yazıyı hazırladım.
- Trafik Kazası Bilirkişi Raporu
- Eksper Raporu
- Başvuruya ait diğer evraklar
Usulen olması gereken birçok teferruat olduğu doğrudur. Ne yapmak gerekiyor?
Ben ve ekibim olarak 52/1c maddesinden kusurlu tutulduğunuz kaza tutanağını ücretsiz olarak inceliyoruz. Ayrıca 52/1-c trafik kazası itiraz sürecinizi yönetmeye talibiz! Bana aşağıda paylaştığım bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Ktk 52/1c itiraz dilekçesi örneği için, ahmetmerkepci.com/kusur-orani-itirazi-nasil-yapilir/ bağlantısını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Merak ettiğiniz 52 1c ile ilgili soruları, yorum bölümünden sorabilirsiniz. Kazasız günler dilerim.